Kép-kockák #18 – Alfred Eisenstaedt: Gyerekek a bábszínházban (1963)

2015. július 12. Mai Manó Ház

A múlt századi Párizsban készült összes fotó közül talán az egyik legnépszerűbb Alfred Eisenstaedt emlékezetes felvétele, melyen egy párizsi szabadtéri előadás csúcspontján izguló gyerekek láthatók. A Guignol bábszínház Szent György és a sárkány című előadását a párizsi Montsouris Parkban mutatták be 1963-ban. Az izgalmat, az ijedtséget és a gonosz legyőzésének közös élményét – amit a gyerekek abban a pillanatban élnek át, amikor Szent György ledöfi a sárkányt – megörökítő Eisenstaedt képe ötven év elteltével is átélhetővé teszi az élményt és mosolyt csal arcunkra. Kép-kockák rovatunkban Eisenstaedt ikonikus fotóját is tartalmazó filmtekercs ritkán látható képkockáit is megmutatjuk.

001.jpgFotó: Alfred Eisenstaedt: Gyerekek a bábszínházban, Montsouris Park, Tuileries, Párizs, 1963 

eisenstaedt_contactsheet.jpgFotó: Alfred Eisenstaedt: Az ikonikus filmtekercs további képkockái, 1963 

Az 1898-ban született Eisenstaedtnek a festői fényképezésről először egy barátja mesélt, akinek segítségével megismerte a képkészítés technikai hátterét is. Nem sokkal később egy művészi fotóját megvásárolta a Berliner Tageblatt szerkesztője, aki rengeteg ellesett pillanatot ábrázoló, riportszerű képet mutatott neki miközben azt javasolta, hogy próbálkozzon inkább ezzel a stílussal. E beszélgetés (és a látottak) hatására vett egy Leica 35mm-es fényképezőgépet, majd 1929. december 3-án hivatásos fényképész lett. Eisenstaedt egyike volt az első fényképészeknek, akik a 25 milliós olvasótáborral rendelkező LIFE magazin fotóriportereinek táborát erősítették és pályafutása alatt több mint 90 fotója került az újság címlapjára. 65 éves korában a LIFE felkérésére utazott Párizsba és készítette el a mai bejegyzésünkben látható ikonikus képeket, melyekre így emlékezett vissza: Sokáig tartott, amíg a megfelelő látószöget megtaláltam. De a legjobb kép az, amelyet a cselekmény csúcspontján készítettem. Benne van a sikoltozó gyermekek egész izgalma, ‘A sárkányt leszúrták!’ Az ilyesmi nagyon gyakran csupán pillanatnyi látomás. Az agyam nem rögzíti, csak a szemem és az ujjaim reagálnak. Katt.
A kép arról a gyermeki ártatlanságról mesél, amely a legelfásultabb embereket is arra emlékezteti, hogy milyen volt régen, amikor még hittünk, komolyan hittünk azokban a történetekben, amelyek a szemünk előtt bontakoztak ki a színpadon, a vásznon vagy a képernyőn.

eisenstaedt_puppet002.jpgFotó: Alfred Eisenstaedt: Gyerekek a bábszínházban, Montsouris Park, Tuileries, Párizs, 1963 

eisenstaedtcontact004.jpgFotó: Alfred Eisenstaedt: Gyerekek a bábszínházban, Montsouris Park, Tuileries, Párizs, 1963 
 eisenstaedtcontact003.jpgFotó: Alfred Eisenstaedt: Gyerekek a bábszínházban, Montsouris Park, Tuileries, Párizs, 1963 

eisensatedtcontact005.jpgFotó: Alfred Eisenstaedt: Gyerekek a bábszínházban, Montsouris Park, Tuileries, Párizs, 1963

Az alábbi hat eredeti 16.1x24 cm-es fotóból álló sorozat 2014. november 18-án Londonban 10.000 dollárért került leütésre.

eisenstaedtcontact006.jpgFotó: Alfred Eisenstaedt: Gyerekek a bábszínházban, Montsouris Park, Tuileries, Párizs, 1963 


(forrás: phillips.com; life.com)

Eisenstaedt 1945-ben készült ikonikus fotóját ITT, a Guignol színház kizárólag felnőtteknek készült hátborzongató előadásainak képeiből pedig ITT találsz egy válogatást. 

Ajánlott bejegyzések:

Ugrás a lap tetejére
süti beállítások módosítása