Programjaink a Mai Manó Házban - 2015. ősz/tél

2015. szeptember 18. Mai Manó Ház

A Mai Manó Ház éveken átívelő, népszerű programjai mellett – Képes Beszéd, Fotóművészeti Szabadegyetem, Portfólió Péntek, Képíró-képolvasó hétvége - idén ősszel vetítéssel egybekötött új szakmai beszélgetés sorozatot indítunk Útközben címmel. A beszélgetés sorozat célja, hogy a kortárs fotográfia középnemzedékének alkotóit mutassa be, akik túl vannak szakmai pályafutásuk kezdetén, nevük már ismert és munkásságuk nyomon követhető. A beszélgetéseken röviden visszatekintünk közelmúltjukra, aktuális tevékenységükre és néhány szót ejtünk jövőbeni terveikről is. 

utkozben.jpg

Útközben Vetítéssel egybekötött szakmai beszélgetések a Mai Manó Ház Napfényműtermében

2015. szeptember 24. csütörtök, 18.00
Vendég: Gőbölyös Luca, fotóművész
A beszélgetést vezeti: Winkler Nóra

2015. október 22. csütörtök, 18.00
Vendég: Barakonyi Szabolcs, fotóművész
A beszélgetést vezeti: Winkler Nóra

2015. november 26. csütörtök, 18.00
Vendég: Szász Lilla, fotóművész
A beszélgetést vezeti: Winkler Nóra

2015. december 17. csütörtök, 18.00
Vendég: Czigány Ákos, fotóművész
A beszélgetést vezeti: Winkler Nóra

JEGYINFORMÁCIÓ: A program az előadás napján váltott belépőjeggyel látogatható. A csoportos kedvezmény az előadásra nem érvényes. Ingyenes belépésre jogosultak az FFS, MFSZ és MÚOSZ tagok. Belépőjegy az előadásra a Mai Manó Ház első emeleti jegypénztárában váltható. Cím: Mai Manó Ház, Budapest, VI. ker. Nagymező utca 20. További információ: pal.pentelenyi@maimano.hu, +36 1 473 2667 

Az Útközben eseményt a facebookon ITT találod. 

pp.png

Portfólió Péntek
Ingyenes portfólió konzultáció a Mai Manó Házban

2015. szeptember 25. péntek, 15.00
Felkért konzulens: Bánkuti András, a Mai Manó Ház egyik alapítója és a Digitális Fotó Magazin főszerkesztője

2015. október 30. péntek, 15.00
Felkért konzulens: Drégely Imre, Balogh Rudolf-díjas fotóművész

2015. november 27. péntek, 15.00
Felkért konzulens: Haris László, Balogh Rudolf-díjas fotóművész

2015. december 18. péntek, 15.00
Felkért konzulens: Frazon Zsófia, Néprajzi Múzeum

A portfólió konzultáción való részvétel ingyenes, de regisztrációhoz kötött. Regisztrálni lehet a pal.pentelenyi@maimano.hu címre küldött e-mail segítségével. A tárgy rovatba kérjük beírni: portfólió konzultáció. Az elfogadás a regisztráció beérkezési sorrendjében történik, és erről értesítést küldünk. A résztvevők száma legfeljebb 10 fő. További információ: +36 1 473 2667

kepesbeszed.png

Képes Beszéd
Aki volt, aki van… Ismeretlen ismerősök
Beszélgetések a magyar fotográfiát meghatározó személyekkel

A havonta mindig egy csütörtök esti beszélgetésen olyan magyar fotósokkal, fotó körüli emberekkel beszélget Kincses Károly egy órányit, akik életművükkel, tevékenységükkel meghatározták a huszadik század második felének fényképészetének egy szegmensét, a fotós közéletet, akik tegnap még reflektorfényben álltak, mára azonban valamelyest kikerültek a fénykörből. A szavak mellett a képeké lesz a főszerep. Ajánljuk azoknak, akik a magyar fényképezés utolsó 50 évéről szeretnének többet megtudni. Lehet hallgatni és szabad kérdezni is.

2015. október 8. csütörtök, 18.00 Vendég: Rédei Ferenc, fotóriporter
RÉDEI FERENC (Budapest, 1944. február 28) fotóriporter, Rédei Ferit szinte mindenki ismeri, de alig lehet tudni róla bármit is. Rejtőzködő életmódot folytat, nem hangoskodik, nem nagyon vállal tisztségeket, csak teszi a dolgát. Fotóriporterek tucatjai tekintik őt máig mesterüknek, példát adott sok napi és havilapnak, milyen az, amikor egy fotószerkesztőség nem csak logisztikai központja a menj ide, hozz egy képet típusú elvárásoknak, hanem igazi műhely, tehetségeket felfedező, felnevelő, majd szárnyára bocsátó intézmény. 1958-60 között vasesztergályosnak tanult Csepelen. Felszabadulása után a MÁVAUT-nál helyezkedett el, mely a korabeli tömegközlekedés egyik fellegvára volt. Versenyszerűen sportolt, 1964-68 között a magyar úszóválogatott tagja volt. Egy ajándékba kapott Rolleiflex géppel kezdett fényképezni. sport és riportfotók tucatjai égtek bele agyunkba, rögzültek a retinánkon, s közben meg őszintén kétségbeesett, amikor azt kértem tőle, hogy a beszélgetéshez válogasson le közülük hatvan képet. Hát ilyen ember ő. (Kincses Károly)

2015. november 12. csütörtök, 18.00 Vendég: Török László, fotóművész
2015. december 10. csütörtök, 18.00 Vendég: Tímár Péter, fotográfus

A programon való részvétel ingyenes.
További információ: pal.pentelenyi@maimano.hu +36 1 473–2667 

fsze-b2-a4.jpg

Fotóművészeti Szabadegyetem 2015. II. félév
FOTÓ és HATÁSA

A Mai Manó Ház 2015 őszén is elindítja a sikeres Fotóművészeti Szabadegyetemét! A mostani szezonban az előadások a művészet és a fotográfia valóságalakító lehetőségeit, erejét járják körül. A jelenre koncentrálva felteszik a kérdést, hogy képes-e a fénykép pozitív változást előidézni az események folyamatában és mindez milyen módokon lehetséges. A beszélgetés résztvevői vizsgálják a művészek lehetséges magatartásformáit, a performanszok, akciók szerepét és nem utolsósorban a konkrét műveket is.

2015. október 06. kedd, 18.00
Előadó: Eperjesi Ágnes, képzőművész, tanár
Valóság saját használatra – Határsértések a fotó médiumában

Az élő személy és az őt ábrázoló kép viszonya számomra folyamatos inspiráció forrása. Akkor is, ha nem szokványos ábrázolásról, hanem egyszerű fotó-alkalmazásról van szó. Mint például az ehető ostyára, ételfestékkel nyomtatott kép. Bizarr fejleménye a kép, a képiség hosszú történetének, hogy a képet most már akár meg is ehetjük. Ez számomra inspiráló témát jelent, ami az ábrázolás elméleti problémájával érintkezik, és a fotográfia eszközeivel, a fotó sokféle felhasználási módját mozgósítva dolgozható fel. Munkáimban erős vonalat képviselnek olyan köztérre tervezett akciók is, melyeknek szinte egyetlen módon marad nyoma: ha a helyszínen fotódokumentáció készül róluk. Azért készül a kép, hogy hiteles bizonyítékát adja az esemény megtörténtének, miközben, nagyon is jól tudjuk, hogy a kép mennyire manipulálható; szkeptikusak vagyunk és gyakran nem is hiszünk neki. A fentiekben közös, hogy fotó határeseteinél járunk. Az előadásban ilyen "határsértő" művek bemutatására kerül sor.

2015. november 03. kedd, 18.00 Előadó: Mélyi József, művészettörténész

2015. december 01. kedd, 18.00 Előadó: Turay Balázs, fotóművész
FIGYELEM! ELMARAD! A december 1-re tervezett Fotóművészeti Szabadegyetem programunkat az ArtBázis jótékonysági árverésének javára a következő évre halasztjuk. Biztatjuk minden vendégünket, hogy vegyenek részt a támogató eseményen az Inda Galériában.

JEGYINFORMÁCIÓ: Belépőjegy (egy előadásra, amellyel aznap az aktuális kiállítást is megtekinthetik)
1500 Ft – felnőtt,
700 Ft – diák, nyugdíjas

A Szabadegyetem előadásaira az egyéb belépési kedvezmények nem érvényesek. Belépőjegy az előadásra a Mai Manó Ház első emeleti jegypénztárában váltható minden nap 11 -19 óra között.
Cím: Mai Manó Ház, Budapest, VI. ker. Nagymező utca 20. 
További információ: pal.pentelenyi@maimano.hu, +36 1 473 2667

Egyéb kedvezmények: A Mai Manó Könyvesbolt 10% kedvezményt nyújt a Fotóművészeti Szabadegyetem közönségének, mely kedvezmény az alábbiak szerint érvényesíthető: az egyes előadásokra jegyet váltó vendégeink a megvásárolt jegy felmutatásával válthatják be a 10% kedvezményt egyszeri alkalommal. A kedvezmény felhasználásakor a jegyet érvénytelenítjük. 

Írjátok be a naptáratokba az időpontokat és kövessetek minket a facebookon, hogy ne maradjatok le az eseményeinkről.
Gyertek el a Mai Manó Házba és nézzétek meg a kiállításainkat is!

Ajánlott bejegyzések:

Ugrás a lap tetejére
süti beállítások módosítása