Inkey Tibor ritkán látott színes képei a Kőszívű ember fiai című film forgatásáról (1964)

2016. március 15. Mai Manó Ház

Jókai Mór klasszikus alkotása, A kőszívű ember fiai 1869-ben jelent meg. A romantikus, történelmi regény a Baradlay család történetén keresztül jeleníti meg az 1848/49-es szabadságharc időszakát. A liberális és a royalista nemesség konfliktusának hátterét a családregény adja; az anya, aki azt akarja, hogy fiai hazafiak legyenek, és a halott apa szelleme, aki a császárhoz feltétlen hűséget vár el fiaitól. Várkonyi Zoltán 1964-ben forgatott filmet a regényből többek között Sulyok Mária, Bitskey Tibor, Major Tamás, Béres Ilona, Mécs Károly és Tordy Géza főszereplésével. A festői, kétrészes mű a hatvanas évek egyik legnépszerűbb filmje volt. A forgatáson készült standfotókat Inkey Tibor fényképezte. 

Köszönet az Országos Széchényi Könyvtár Fényképtár munkatársainak, valamint Inkey Alice-nak, akik engedélyükkel lehetővé tették a fotók bemutatását a Mai Manó Ház blogján.

01.jpgFotó: Inkey Tibor: Részlet a Kőszívű ember fiai című film forgatásáról, 1964
© Országos Széchényi Könyvtár Fényképtár 

Ha azt mondom: Inkey, bizonyára sokaknak cseng ismerősen ez a név. Hallatára idős sümegi polgárok kapják fel a fejüket, meg őshonos székesfehérváriak, és a múltra emlékező fővárosi lakosok. Hát persze, bólintanak, az Inkey; s a név nyomában rég feledett emlékek tűnnek elő híres primadonnákról, hősszerelmesekről, hajdan volt és ma élő filmcsillagokról.
Inkey Tibor 15 éves volt, amikor 1922 márciusában elszegődött Tóth Károly székesfehérvári fényképészmesterhez inasnak. S ekkor – mint később kiderült – nem foglalkozást, hanem hivatást választott, amelyhez hűséges is maradt, s mindig csak a fényképezésnek és fényképezésből élt. Megtanulta, ami megtanulható, aztán tette, amit tennie kellett: fényképezett, bárhová vetette is a sorsa, bármilyenek voltak is a körülményei. S ahogyan fényképezett, az a második megszívlelendő tanulsága az életművének.
Fényképezni ugyanis – jól tudjuk – sokféleképpen lehet, de csak egyféleképpen szabad: azzal a szakmai tisztességgel, lelkiismeretességgel, ami Inkey Tibor műveiből sugárzik. Nála a minőség állandó követelmény és sohasem a feladat nagyságának, fontosságának függvénye. Számára minden munka szakmai kihívás, amelynek a legjobban igyekszik megfelelni. - írta Gera Mihály az Ernst Múzeumban 1988 nyarán megrendezett Inkey Tibor életmű-kiállítás katalógusában.

02.jpgFotó: Inkey Tibor: Részlet a Kőszívű ember fiai című film forgatásáról, 1964
© Országos Széchényi Könyvtár Fényképtár 
03.jpgFotó: Inkey Tibor: Részlet a Kőszívű ember fiai című film forgatásáról, 1964
© Országos Széchényi Könyvtár Fényképtár 
04.jpgFotó: Inkey Tibor: Részlet a Kőszívű ember fiai című film forgatásáról, 1964
© Országos Széchényi Könyvtár Fényképtár 
05.jpgFotó: Inkey Tibor: Részlet a Kőszívű ember fiai című film forgatásáról, 1964
© Országos Széchényi Könyvtár Fényképtár 
06.jpgFotó: Inkey Tibor: Részlet a Kőszívű ember fiai című film forgatásáról, 1964
© Országos Széchényi Könyvtár Fényképtár 
07.jpgFotó: Inkey Tibor: Részlet a Kőszívű ember fiai című film forgatásáról, 1964
© Országos Széchényi Könyvtár Fényképtár 
08.jpgFotó: Inkey Tibor: Részlet a Kőszívű ember fiai című film forgatásáról, 1964
© Országos Széchényi Könyvtár Fényképtár 
09.jpgFotó: Inkey Tibor: Részlet a Kőszívű ember fiai című film forgatásáról, 1964
© Országos Széchényi Könyvtár Fényképtár 

(forrás: oszk.hu; mffa.hu; mandarchiv.hu)

Az 1848/49-es szabadságharcban harcoló honvédekről készített, ritkán látott portrésorozatot ITT találod. Korábbi bejegyzéseinkben az Országos Széchényi Könyvtár Fényképtár gyűjteményéből az Egészséges erotika és a Körhinta filmek forgatásán készült képekből válogattunk.

Ajánlott bejegyzések:

Ugrás a lap tetejére
süti beállítások módosítása