Markovics Ferenc standfotói a Szerelem című film forgatásáról (1970)

2016. május 10. Mai Manó Ház

A költői szépségű Szerelem című film Makk Károly rendező, Déry Tibor író és Tóth János operatőr közös alkotása. A Törőcsik Mari, Darvas Lili és Darvas Iván főszereplésével az 1970-ben készült film felújított változatát a héten mutatják be a Cannes Classics nevű programban. A film két asszony különös kapcsolatáról szól: mindkettejük életének középpontjában ugyanaz a férfi áll. Az 1950-es években játszódó Szerelem-ben egy fiatal tanárnő hűségesen várja haza a politikai okokból bebörtönzött férjét, miközben haldokló anyósát ápolja és elhiteti vele, hogy fia Amerikában filmez, boldog és megtalálta élete célját. A fiatal tanárnő Törőcsik Mari, a haldokló anyós Darvas Lili, a börtönben lévő férj pedig Darvas Iván. Makk Károly két Déry Tibor-novellát kombinált össze a filmben, a Két asszonyt és a Szerelmet. A filmnek szinte minden kockája klasszikussá vált azóta és a Budapesti 12-be is bekerült, mint minden idők egyik legjobb magyar filmje. A Szerelem nemzetközi premierjét 1971-ben tartották a cannes-i filmfesztiválon, ahol többek között elnyerte a zsűri díját, majd világszerte nagy sikert aratott. 

Köszönet az Országos Széchényi Könyvtár Fényképtár munkatársainak, valamint Markovics Ferencnek, akik engedélyükkel lehetővé tették a fotók bemutatását a Mai Manó Ház blogján.

szerelem01.jpgFotó: Markovics Ferenc: Részlet a Szerelem című film forgatásáról, 1970
© Országos Széchényi Könyvtár Fényképtár 

A forgatáson készült standfotókat Markovics Ferenc fényképezte, az ő képeiből került ki a film plakátja is, melyre így emlékezett vissza a nekünk küldött levelében:
"A film plakátját saját fotómmal én készítettem el, a tipográfiai tervét is - kompletten. Megmutattam Makk Károlynak és Tóth János operatőrnek, akiknek tetszett és így ez került a hirdetőoszlopokra, a villamosokra stb. Galsai Pongrác a Nők Lapja 1971. november 20-i számában az év legjobb plakátjai közé sorolta."  
Markovics Ferenc egy visszaemlékezést is mellékelt levelében, mely Lilike címmel a Film Színház Muzsika kulturális hetilapban jelent meg 1987-ben.

szerelemplakat1970.jpgFotó: Markovics Ferenc: A Szerelem című film plakátja 

Markovics Ferenc Cegléden született, 1936. november 10-én. Tulajdonképpen autodidakta, önképző módon jutott el a fotós mesterségig. Cegléden, gimnazista korában iratkozott be a helyi fotószakkörbe, ami később fotóklubbá alakult. Jó mechanika érzékkel megáldott édesapjától kapta az első fényképezőgépét. Apja jogász volt, aki amatőr módon űzte a fotográfiát és önmagát képezte, sokat olvasott. Markovics így emlékszik vissza a fényképezéssel kapcsolatos első élményeire: „Apám képeit kissrác koromban laboráltam is. Ösztönzésére, és a fotóklub hatására rengeteget olvastam, pályázatokon vettem részt, különböző tónusmódosító eljárásokkal próbálkoztam. Ennek később nagy hasznát vettem, amikor zsűriznem kellett, mert ismertem a különböző metódusokat (később mint fotószövetségi tag, megismerkedtem az új irányzatokkal a külföldi szaklapokból). A kísérletezés egyszerre volt játék és halálosan komoly dolog. Legnagyobb hatással azonban kétségkívül az 1930-as években kialakult, ún. „magyaros iskola” volt rám. 1957-től hívták be sorkatonai szolgálatra, bevezényelték a Határőr képes hetilap szerkesztőségébe, ahol fotóriporteri, majd rovatvezetői feladatokat látott el. 1958-ban felvételt nyert a MÚOSZ fotóriporteri szakosztályába. 1969 és1986 között a Mafilm állófotósa, 54 játékfilm, nemzetközi és televíziós produkció munkatársa. 1986-tól 1990-ig, a lap megszüntetéséig a Film Színház Muzsika művészeti és képszerkesztője volt.

szerelem02.jpgFotó: Markovics Ferenc: Részlet a Szerelem című film forgatásáról, 1970
© Országos Széchényi Könyvtár Fényképtár 

szerelem03.jpgFotó: Markovics Ferenc: Részlet a Szerelem című film forgatásáról, 1970
© Országos Széchényi Könyvtár Fényképtár 

szerelem04.jpgFotó: Markovics Ferenc: Részlet a Szerelem című film forgatásáról, 1970
© Országos Széchényi Könyvtár Fényképtár 

szerelem05.jpgFotó: Markovics Ferenc: Részlet a Szerelem című film forgatásáról, 1970
© Országos Széchényi Könyvtár Fényképtár 

szerelem06.jpgFotó: Markovics Ferenc: Részlet a Szerelem című film forgatásáról, 1970
© Országos Széchényi Könyvtár Fényképtár 

szerelem07.jpgFotó: Markovics Ferenc: Részlet a Szerelem című film forgatásáról, 1970
© Országos Széchényi Könyvtár Fényképtár 

szerelem08.jpgFotó: Markovics Ferenc: Részlet a Szerelem című film forgatásáról, 1970
© Országos Széchényi Könyvtár Fényképtár 

szerelem09.jpgFotó: Markovics Ferenc: Részlet a Szerelem című film forgatásáról, 1970
© Országos Széchényi Könyvtár Fényképtár 

szerelem10.jpgFotó: Markovics Ferenc: Részlet a Szerelem című film forgatásáról, 1970
© Országos Széchényi Könyvtár Fényképtár 

(forrás: oszk.hu; mffa.hu; index.hu)

 


Markovics Ferenc Louis Armstrongról készített portréjának történetét ITT, míg Paul Newmant és feleségét Joanne Woodward-ot ábrázoló - a Cannes-i Filmfesztivált népszerűsítő - 1963-ban készült plakátot inspiráló képet ITT találod.

Az OSZK Fényképtárából összeállított standfotós posztjainkat itt találod:
Körhinta (1955) - Schandl Teréz fotói
Egészséges erotika (1985) - Gáspár Miklós fotói
A kőszívű ember fiai (1964) - Inkey Tibor fotói
A pogány madonna (1980) - Inkey Alice fotói

Ajánlott bejegyzések:

Ugrás a lap tetejére
süti beállítások módosítása