Markovics Ferenc: Kontraszt, 1958

2016. május 20. Mai Manó Ház

A múlt héten Markovics Ferenc Felhők és vonat című fotóját választottátok a HÉT FOTÓJÁNAK, ezen a héten pedig egy igazi különlegességet mutatunk be blogunkon.
Markovics Ferenc egy 1958-ban készült képet küldött nekünk, melyben elmesélte, hogy a Kontraszt című fotó - melyet a Szépművészeti Múzeumban készített - a MADOME fennállásának 60. évfordulójára rendezett jubiláris kiállításán aranyplakettet nyert, amelyet az akkori elnökük, Németh József kezéből vehetett át a megnyitó ünnepségen. A képről az egyik zsűritag, Kálmán Kata írt méltató sorokat a FOTO 1959. évi, májusi számában. Markovics emlékei szerint az akkori 23 éves ifjú fényképezőgép csattogtatónak ez hatalmas boldogságot és inspirációt jelentett.

1958kontraszt.jpgFotó: Markovics Ferenc: Kontraszt, Szépművészeti Múzeum, Budapest, 1958


Mai bejegyzésünkben a Fotó magazinban megjelent Kálmán Kata írást is megismerheted.

Markovics Ferenc „Kontraszt” című képéről.
A kép témája egyszerű, felépítése is éppen az egyszerűségben megragadó. A kép tartalma a megformáltságban, a formában fejeződik ki, ezen keresztül válik valósággá. A fehér szobor és a fekete figura, látszólag csak formai megnyilatkozás, mégis egyúttal a kép tartalmát jelenti. A forma a rendteremtés eszköze, nincsen fontos és nincsen nem fontos, minden együttvéve szolgálja a tartalmat. A „Kontraszt”, az ellentét, a képen többrétű, legelőször is a fehér és a fekete ellentétét érzékeljük, ehhez szorosan kapcsolódik a női szobor-figura és a férfi alak ellentéte. Ehhez pedig a mozgásirányok ellentéte, a szobor-figura feje felfelé és kifelé fordul, a férfi sziluettje a kép közepétől lefelé, amit még erősít a botra támaszkodás mozdulata. Mindezekből kerekedik elő a kép frappáns hatása. A sűrített ellentétek adják ezt a hatást, az öregség, a múlandóság kifejezése az alakban, az ifjúság, a művészi megformálás hallhatatlansága a szoborban. (Kálmán Kata)

(forrás: Foto magazin, 1959/5. 166 oldal)

Markovics Ferenc képeiből ITT találsz egy válogatást.

Ajánlott bejegyzések:

Ugrás a lap tetejére
süti beállítások módosítása