Amikor a szemünk becsap minket (videó)

2016. június 12. Mai Manó Ház

Az észlelés folyamata szeszélyes. Amennyire biztosan és jól segítik életben maradásunkat érzékszerveink, nem egyszer félrevezetnek vagy akár be is csapnak minket. Íme egy érdekes példa a BBC Four csatorna sorozatából, a Colour: The Spectrum of Science (Szín: A tudomány spektruma) műsorból, amit most ki is lehet próbálni.

bbc.jpgFotó: Dunstanburgh kastély, Northumberland, Anglia © BBC Four

Nem kell mást tenni, mint az alábbi angol nyelvű, egyperces videóban látható szokatlan színű képen erősen koncentrálni a közepén lévő kék pontra és megvárni, amíg újra meg nem jelenik a fekete-fehér kép! Ha követted az utasításokat, szemtanúja lehetsz annak, ahogy az optikai illúziónak köszönhetően a fenti fekete-fehér kép egy pillanatra színes tájképpé változik! 

 

Ez a trükk a retinában elhelyezkedő csapoknak köszönhető.
Az emberi szem retinájában két fajta fotoreceptor helyezkedik el, a csapok és a pálcikák; ezek felelősek a színlátásért. Háromfajta csaptípust különböztetünk meg, amelyek a kék, a zöld, illetve a vörös hullámhosszú fényre érzékenyek. Amikor huzamosabb ideig egy adott színt érzékelünk, akkor az túlstimuláláshoz vezet; ennek következtében a receptor „elfárad” és nem reagál. Így tehát ideiglenesen csak a két másik csapot tudjuk használni, amely az ellentétes „komplementer” szín látását eredményezi (azaz vöröset a zölddel és kéket a sárgával szemben, és vica versa). Néhány másodperc után a csapok „újratöltődnek” és ismét újra képesek leszünk érzékelni az „elveszített” színt. 

(forrás: bbc.co.uk)

Az amerikai fotográfus, Taryn Simon saját önarcképén mutat be egy másik, különös optikai illúziót, melyben szintén a szemünk (agyunk) csap be minket. Ezt a képet ITT találod.

Ajánlott bejegyzések:

Ugrás a lap tetejére
süti beállítások módosítása