Elhunyt Alapfy Attila (1930-2016)

2016. június 15. Mai Manó Ház

Alapfy Attila a csöndben munkálkodók különösen rokonszenves táborába tartozott. Pannonhalmán érettségizett, a meghatározó élményforrást később remek könyvvé formálta. Tanulóévei után a Főfoto, majd a SOTE szakfényképésze volt. 1964-ben, akkor merész tettnek számító elhatározással átlépett a szabadfoglalkozású fotósok elszánt csapatába. Példaképei a harmincas évek magyaros iskolájának legjobbjai voltak, hatásuk az utolsó időkig érezhető alkotói tevékenységén. Eredményesen szerepelt hazai és nemzetközi kiállításokon, emellett számos egyéni és csoportos tárlat fűződik a nevéhez. Sikerei elismeréseként Szövetségünk 1958-ban választotta tagjai közé, 2005-ben pedig Életmű-díjjal adózott munkásságának. A Nemzetközi Fotóművészeti Szövetség először AFIAP, majd EFIAP címmel tüntette ki. Érdeklődésének homlokterében a természet, azon belül a lovak álltak. Életüket több könyvben örökítette meg, ezek számos nyelven jelentek meg.
Életműve közgyűjteményekben, emléke szívünkben őrződik meg és él tovább... - közölte a gyászhírt a Magyar Fotóművészek Szövetsége. 

alapfy.jpgFotó: Alapfy Attila portréja
(forrás: Kieselbach Galéria, 2010, ISBN: 978-963-85091-16)

Alapfy amatőrként kezdett fényképezni alig tizenhárom éves korában, de 1950-1953 között már a honvédségnél fotografált. 1953-57 között a Fővárosi Fotó Vállalatnál; 1956-64 között a Semmelweis Orvostudományi Egyetem fotósaként dolgozott. 1964-től szabadfoglalkozású reklámfotós és könyvillusztrátor, színes lapok és újságok külső munkatársa. 1952-től hazai és nemzetközi pályázatok résztvevője, amelyeken 100-nál több díjat nyert. Egyéni kiállításai voltak Angliában, Ausztriában, Bulgáriában, Jugoszláviában, Lengyelországban és a Német Szövetségi Köztársaságban. 1973-ban a Műcsarnokban volt átfogó egyéni kiállítása. Alapfy 1955-től foglalkozott a színes fényképezéssel, ezzel a magyar színes fotózás egyik úttörője volt. 
Alapfy 1964-től szabadfoglalkozású reklámfotós és könyvillusztrátorként színes lapok és újságok külső munkatársa volt, ekkor találkozott Henri Cartier- Bressonnal is.

alapfyhcb.jpgFotó: Alapfy Attila: Henri Cartier-Bresson dunaföldvári parasztemberekkel, 1964 

A képre kattintva Alapfy Attila további fotóit találod!

alapfy003.jpgFotó: Alapfy Attila: Riport

(forrás: alapfy.com; fotomuveszet.net)

Nyugodjék békében!

Ajánlott bejegyzések:

Ugrás a lap tetejére
süti beállítások módosítása