A legelső magyar nyelvű fényképészeti szakkönyv: Zimmermann Jakab - Daguerre képei' elkészítése' módjának leírása, 1840 (online könyv)

2016. augusztus 29. Mai Manó Ház

A világ fejlődését alapvetően meghatározó találmány hírét először 1839. január 7-én hozták nyilvánosságra. Ám ekkor az újságközlemények még semmilyen konkrét ismeretet nem tartalmaztak magáról az eljárásról. Az először Párizsban, majd szerte a világon megjelent szenzációs hír Magyarországra 1839. február 2-án jutott el.
A Hasznos Mulatságok című lap közleményét - a fény hatásának állandósításáról - eztán még nagyon sok követte a különféle újságokban, de ezek alapján senki sem tudta meg, mi lehet a titka Daguerre mesternek. Ezt csak 1839. augusztus 19-én hozták nyilvánosságra Párizsban. Közel egy év telt el, amíg a pesti közönség láthatott valódi fény-képeket (fém-képeket) - dagerrotípiákat - a Pesti műkiállításon, 1840 júliusában.
Ám ez még mindig nem arról szólt, hogyan készíthetnek az érdeklődők hasonló felvételeket. Ezt először Vállas Antal árulta el és mutatta be hazánkban a Magyar Tudós Társaság ülésén, 1840. augusztus 29-én. Ebben azonban nagy segítségére lehetett, az időközben magyar nyelven megjelent első fényképészeti szakkönyv is, amelyet német nyelvből dr. Zimmermann Jakab fordított le. Címe: Daguerre képei' elkészítése' módjának leírása. 

E L Ő S Z Ó.
Ki saját szemeivel láthatta, 's kezeivel tapinthatta Daguerre' bámulatos találmányát, mint nekem , a' bécsi tudományok' egyetemében, vala szerencsém kitett fényképeit láthatni és tapinthatni; elegendően meggyőződhetik e' kevésre terjedő munka' értékéről. E' találmány már Europa szerte is meretes, minek készítése' módját útmutatásul azokkal kivántam honi nyelvünkön, minthogy ezen még nem létezik, közleni , kik azt vagy utánozni , vagy, mikép történik az, tudni óhajtják. Reménylem, hogy ezt a' t. közönség méltányolandja.
A' forditó.

A fotótörténeti jelentőségű kiadvány magyar változatát a képre kattintva olvashatod el!

zimmermann1840.jpg

(forrás: mek.iif.hu; archfoto.blogspot.hu; mafosz.hu).

Augusztus 29-ét, 2003 óta a magyar fotográfia napjaként tartjuk számon. Urbán Ádám PéldaKépek című nagyon érdekes kisfilmjében kortárs magyar fotóművészek mesélnek egy-egy fontos képük történetéről. A videót ITT találod.

Ajánlott bejegyzések:

Ugrás a lap tetejére
süti beállítások módosítása