A National Geographic legelső színes légifelvétele (1930)

2016. október 04. Mai Manó Ház

A francia Gaspard-Félix Tournachon (1820-1910) művésznevén Nadar volt az első légifényképész. akit a kortársak a fényképezés Tizianójá-nak neveztek. Népszerűségét nemcsak kiemelkedően magas színvonalú portréművészetének, hanem eleven szellemének, mozgékony egyéniségének, gyakran szenzációszámba menő kísérletező kedvének köszönhette. Bár korábban is kísérletezett már ezzel, de kudarcot vallott, mert a léggömbből kiáramló gázok tönkretették a lemezeire előkészített kollódiumot. 1856-ban (más források szerint 1858-ban) próbálkozása sikerrel járt, sikerült nedves kollódiumos eljárással elkészítenie a léggömb által ide-oda ráncigált kosárban, és az abban található – szintén saját maga által épített – sötétkamrában a képet. 1859-ben III. Napóleon császár is felkérte, hogy a poroszországi háborúját léggömbből történő fényképezéssel kövesse, de mivel Nadar radikális republikánus volt, visszautasította azt.
A legelső színes fényképet 1861. május 17-én mutatta be James Clerk Maxwell (1831-1879), skót matematikus és fizikus egy színelméleti előadáson a londoni Royal Institution hallgatósága előtt. Ő jött rá először, hogy bármely színt elő lehet állítani a vörös, a zöld és a kék fény különböző arányú keverésével. E csodálatos felfedezés ellenére a színes fényképezés csak jóval később, a huszadik század elején a Lumiere testvéreknek köszönhetően kezdett el széles körben is terjedni.
A világ legelső színes fényképének bemutatása után negyvenhárom évvel, Leon Gimpel, francia fotográfus 1904 májusában találkozott Auguste és Louis Lumière-rel, akik a Francia Tudományos Akadémián ekkor szabadalmaztatták a világ első, használható színes eljárását. Az autokróm vagy Autochrome Lumière egy, a fotográfiában használt direktpozitív és az első valódi, tömegesen is alkalmazható színes képrögzítési eljárás volt. 1907. június 10-én jelent meg a L'Illustration különszáma, mely az új technológiát volt hivatott bemutatni. A magazinban volt egy melléklet, mely négy darab autochrome eljárással készült fotót tartalmazott. A Gimpel által készített képek egy csoport katonát, naplementét a Genfi-tónál, a Villefranche-sur-Merről készített tájképet és egy csendéletet ábrázolnak. Gimpel leghíresebb sorozata mégis az 1909 augusztusában megrendezett légibemutatóról készített képei lettek, melyeket egy hőlégballonról fotózott, ezzel egyike volt - Nadar után - az első légifotósoknak is.
A National Geographic Magazin az első autokrómot az 1914. júliusi 49. számában, közvetlenül az első világháború kitörése előtt publikálta, a képen a belgiumi Ghentben található virágoskert látható. Ez a vívmány a nagyközönség számára akkor még hallatlan vagy inkább még nem látott volt, mivel a színes fotózás alig pár éves múltra tekintett vissza. A képaláírás így szólt: „A képet nézve azon tűnődünk, hogy mit csodáljunk jobban – a virág szépségét vagy a fényképezőgép hatalmát".
Újabb tizenöt évet kellett várni, hogy az első színes, sikeres légifotó is elkészülhessen, melyet a telefon feltalálójának - Alexander Graham Bell - unokája Melville Bell Grosvenor (1901-1982) készített 1930-ban egy Navy Airship ZM C2 típusú repülőgépről. Kevesen tudják, hogy Alexander Graham Bell volt a National Geographic Society egyik alapító tagja és második elnöke. Unokája, Melville képszerkesztőként és természetesen fotográfusként is dolgozott a lapnak, mely 1930-ban még 1328 fekete-fehér képet, 366 Lumiere autokróm fényképlemezt és 39 Finlay színes eljárással készült képet publikált; ez utóbbi akkor még elég újnak számított, de sokkal fényérzékenyebb és ezért „gyorsabb” is volt.
A huszonkilenc éves Melville is ezt a technikát használta mikor 1930 nyarán a levegőből lefényképezte a Hudson folyó torkolatánál található Szabadság-szobrot. A színes légifotó a National Geographic 1930. szeptemberi számában jelent meg. 

grosvenor1931.jpgFotó: Melville B. Grosvenor: Az első sikeres színes légifotó a Szabadság-szobrot ábrázolja, 1930 (Finlay eljárás)
© National Geographic

(forrás: natgeofound.tumblr.com)

A fényképezés történetének "elsőit" ITT, a Balatont 30 kilométer feletti magasságból fényképezve ITT, a National Geographic magazin online oldalának legnépszerűbb fotóját pedig ITT találod.

Ajánlott bejegyzések:

Ugrás a lap tetejére
süti beállítások módosítása