Elhunyt William Christenberry (1936-2016)

2016. november 30. Mai Manó Ház

1936. november 5-én, az Alabama államban található Tuscaloosa városában született William Christenberry, aki első fényképezőgépét, egy Kodak Brownie kamerát még gyerekként kapta szüleitől. Művészeti tanulmányait az alabamai egyetemen kezdte el és Washingtonban fejezte be. A fényképezéssel kapcsolatos első élményeit a Walker Evans fotóival és James Agee írásával illusztrált, 1941-ben publikált Let Us Now Praise Famous Men című albumhoz köti, melyet 1960-ban vásárolt meg egy birminghami könyvesboltban.
A dokumentarista képekből álló könyv a Nagy világválság idején készült és az FSA felkéréséből született meg. Mivel a képek Christenberry lakóhelyétől nem messze készültek, ezért is érezte magához oly közel a projektet. Christenberry 1968 óta professzora a Corcoran College of Art and Design intézménynek Washingtonban, ahol több fotográfussal is – például Lee Friedlanderrel – jó kapcsolatba került, de Walker Evans is csak Christenberry kedvéért utazott évtizedekkel később vissza híres könyvének helyszíneire.

 christenberryportrait2.jpgFotó: William Christenberry otthonában feleségével, 2015
© Greg Kahn/Washington Post

Christenberry főleg tájképeket, épületfotókat, egyfajta, talán már védjeggyé vált, különleges csendéleteket készített az Amerkai Egyesült Államok déli területein. Munkái megtalálhatók számos köz-és magángyűjteményben, beleértve a Smithsonian American Art Museumot és a Museum of Modern Artot New Yorkban és a San Franciscó-i Modern Művészetek Múzeumát is. 
2011-ben Alzheimer kórt diagnosztizáltak nála, így a fényképezéssel is egyre kevesebb időt töltött. William Christenberry 2016. november 28-án Washingtonban hunyt el. 

christenberryportrait.jpgFotó: William Christenberry kezében tartja legendás Kodak fényképezőgépét, 2015
© Greg Kahnd/Washington Post
christenberry02.jpgFotó: William Christenberry: Palmist Building, Havanna, Alabama, 1980
© William Christenberry
christenberry03.jpgFotó: William Christenberry: Farmhouse, Hale County, Alabama, 1977
© William Christenberry
christenberry04.jpgFotó: William Christenberry: Kudzu with Storm Cloud, near Akron, Alabama, 1981
© William Christenberry


A képre kattintva William Christenberry további munkáit találod. 

christenberry01.jpgFotó: William Christenberry: House and Car, near Akron, Alabama, 1978
© William Christenberry

(forrás: wikipedia.org; washingtonpost.com; artblart.com)

Nyugodjék békében!

Ajánlott bejegyzések:

Ugrás a lap tetejére
süti beállítások módosítása