Felnőtt tartalom!

Elmúltam 18 éves, belépek Még nem vagyok 18 éves
Ha felnőtt vagy, és szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot.

A belépéssel elfogadod a felnőtt tartalmakat közvetítő blogok megtekintési szabályait is.

Akt- és erotikus fotók a Fortepan gyűjteményéből II. rész (18+)

2017. február 12. Mai Manó Ház

A mai társadalomban, a mai életformák között aktról, a mezítelen emberi testről kevés a képélményünk, még kevesebb ezek között az erotikus hatástól bizonyos szükséges mértékig elvonatkoztatott művészi képlátás. Ezzel összhangban megfigyelhetjük, hogy az egész modern fotóművészetnek legkevésbé eredményes ága éppen az aktfotografálás.
Az aktfotografálás nem vetődött fel magától: mesterségesen hozták át a festészetből. A reális indoklást a fotó még követőbben megkívánja, mint a festés, s ha ez az indoklás hiányzik, akkor a fotografikusan legszebben megoldott aktkép is mesterkéltnek hat, még az esetben is, ha a modell tartása, mozgása a legélethűbb, az aktkép forma- és anyaghatása a legőszintébb is. A megoldás mindig mondvacsináltnak hat, akár gondosan megkomponált és remek anyaghatással visszaadott drapériák közé helyezte el a mezítelen testet a fotográfus, akár kockák, hengerek és más elvont formák mesterséges terébe. Vagy még akár természeti környezetbe is, amelyet azonban semmivel nem tud valószínűvé tenni.
A fotóművésznek tehát, ha aktot fényképez, arra kell törekednie, hogy a figurák mezítelen voltát valamilyen módon elfogadhatóvá tegye, valószínűsítse: fürdőkád, mosdás, tusolási jelenet, fürdés szabadban, festők aktrajza és más hasonló módon. – írta 1934-ben Hevesy Iván A modern fotóművészet című kiadványában az aktfényképezésről. 

6609.jpgFotó: fortepan.hu/Sándor Dávid, 1968

A technikai újításoknak köszönhetően a huszadik században a fényképezőgép egyre népszerűbb lett, így egyre több fotót készítettek amatőrök is, melyeken életük fontosabb pillanatait dokumentálták és családi albumba gyűjtötték környezetük, családtagjaik, életük fontos eseményeinek, munkájának, szórakozásának dokumentumait vagy éppen privát aktfotóit. Valószínűsíthető, hogy a bejegyzésben is látható (fél)akt- és erotikus képeket nem a nagyobb városokban található fotólaborokban, hanem otthonukban, az erre a célra átalakított fürdőszobákban/sötétkamrákban hívták elő.
Mivel a Fortepan gyűjteménye újabb privát aktképekkel bővült, ezért mai bejegyzésünkbe ismét a gyűjteményben megtalálható erotikus és aktfotó címkékkel ellátott képekből válogattunk.
A bejegyzés felnőtt tartalom, csak akkor kattints a képre a galéria megtekintéséhez, ha ezt megértetted!  

Galéria (17 fotó)

(forrás: fortepan.hu)

A hazai akt- és erotikus képekből összeállított válogatás első részét ITT találod.

Ajánlott bejegyzések:

Ugrás a lap tetejére
süti beállítások módosítása