Variációk - Fekete-fehér (10 fotó)

2017. február 28. Mai Manó Ház

A legtöbben két, egymástól nagyon eltérő módon jutnak el a fekete-fehér fényképezéshez. Egyrészt vannak, akik fekete-fehér filmmel tanultak meg fotózni, ami alapvetően meghatározza a fényképezéshez való hozzáállásukat. Mások, főként az újabb generációhoz tartozók számára a fekete-fehér fényképezés alternatív technika, aminek az alapja a színes kép, amely a fényképezőgépben vagy a számítógépen alakítható át fekete-fehérré. […]Egyes kritikusok szerint semmi szükség nem lett volna a fekete-fehér fényképezésre, ha színes fényképészeti eljárásokat már a kezdetekben sikerült volna kidolgozni. Ezzel szemben a fekete-fehér fotók a műfaj születése óta a fotográfia lelkét és velejét jelképezik, mert e technika képes megragadni a kép lényegi részét, anélkül, hogy a színek elterelnék róla figyelmünket.
[…] azt kell leszögeznünk, hogy a szó szoros értelmében vett fekete-fehér fényképezés mint olyan nem létezik. Hagyományosan azokat a képeket nevezzük így, amelyek sokféle tónust tartalmaznak a fehértől a világos-, közép- és sötétszürkéken keresztül a feketéig. A digitális világban már pontosabb kifejezést használunk: szürkeárnyalatosnak nevezzük ezeket a képeket. – olvashatjuk David Präkel gondolatait a Fekete fehér fotózás - A fotográfia alapjai című könyvének előszavában, mely a Scolar kiadó gondozásában 2010-ben jelent meg. A fotótechnikai szakkönyv a Pécsi József Fotográfiai Szakkönyvtár állományában is megtalálható. 

Mivel a Mai Manó Ház Facebook oldalán februárban a fekete és fehér volt a témánk, ezért mai blogbejegyzésünkbe a közösségi oldalunkra e hónapban feltöltött legnépszerűbb fekete-fehér képekből válogattunk.  

canopy.jpgFotó: Saul Leiter: Canopy, ca. 1957 © Saul Leiter - Courtesy: Saul Leiter, Howard Greenberg Gallery, New York

 

haffer1962.jpgFotó: Virna Haffer: Aftermath, 1962

minkkinen2003.jpgFotó: Arno Rafael Minkkinen: Kezek, Oregon, 2003
eugene-robert-riche.jpgFotó: Eugene Robert Richee: Louise Brooks wearing a long pearl necklace against a black background, 1928 
9405-1-10_19_black_and_white_goats.jpgFotó: Sylvia Plachy: Fekete és fehér, 1994

maltete010.jpgFotó: René Maltête: Csíkok © René Maltête
tonostano.jpgFotó: Tono Stano: Sense, 1992 
chemamadoz007.jpgFotó: Chema Madoz: Cím nélkül 
jackrobinson.jpgFotó: Jack Robinson: Hats on the Beach, 1959
w_e_s.pngFotó: W. Eugene Smith: Baby chimpanzee holding kitten at Dr. Albert Schweitzer’s hospital and leper village. Lambarene, Gabon, 1954 (LIFE) 

(forrás: pleasurephoto.wordpress.com; maimano.hu; artblart.com; life.com)

A Facebook oldalunkra februárban feltöltött négy legnépszerűbb fekete-fehér fotót ITT, ITT, ITT és ITT találod.

Ajánlott bejegyzések:

Ugrás a lap tetejére
süti beállítások módosítása