Abszurd jelenetek William H. Martin meghökkentő képeslapjain

2017. április 02. Mai Manó Ház

A huszonegy éves William H. Martin 1888-ban érkezett Ottawába, hogy E. H. Corwin fényképésznél tanulhasson. Amikor Mai Manó 1894-ben megnyitotta nyolcszintes műteremházát a Nagymező utcában, a Föld másik oldalán Martin épp Corwin ottawai műtermét vásárolta meg. Martin a fényképezés mellett egy idő után különleges képeslapokat is elkezdett gyártani, melyek 1908-ban kerültek először kereskedelmi forgalomba. William H. Martin az 1850-es években kedvelt kompozit-technikát alkalmazta a külön-külön elkészített képek egybeszerkesztésével, egymásra vetítésével vagy egymásra montírozásával, így nyílt lehetősége a meghökkentő, mégis valóságosnak ható jelenetek kialakítására. Ezek a becsapós képeslapok Amerikai vidéki államaiban - ahol főleg a mezőgazdaságból éltek az emberek - rendkívül sikeressé tették. A vadul eltúlzott, abszurd jelenetek szürreális ábrázolása olyannyira népszerű volt, hogy a kanadai fotográfus eladta műtermét és egy idő után már csak ezzel az üzletággal foglalkozott.

whm001.jpgFotó: William H. Martin: 1909 © Martin Post Card Company

Martin bizarr képmanipulációinak köszönhetően születtek meg az 1900-as évek elején a világ leghazudósabb képeslapjai, melyeket a különböző városokban, illetve államokban élők küldtek egymásnak, bizonyítva, hogy náluk mennyivel nagyobbak a halak, nyulak, kacsák vagy épp a kukoricák és burgonyák.
1909 májusában a Martin Post Card Company tízezer képeslapot gyártott egy nap alatt, és a sajtójelentések szerint 1910-ben megduplázták a termelést, így abban az évben már hétmillió darab groteszk képeslapot gyártottak. A legenda szerint a kereslet olyan erős volt, hogy a sötétkamrában használt emulziós folyadékot vasúti tartálykocsikkal szállították a cégnek. A konkurencia megjelenése után Martin 1912-ben eladta üzletét és egy új céget alapított, mely National Sign Company néven vált ismertté. Amennyire tudjuk, Martin soha többé nem merészkedett be a sötétkamrába, de rövid karrierjével örökre beírta magát az amerikai fotótörténet nagykönyvébe.

A képre kattintva William H. Martin meghökkentő, bizarr vagy éppen csak furcsa képeslapjaiból találsz egy válogatást. 

(Galéria 14 fotó)

(forrás: photographymuseum.com; whaleoil.co.nz; 24.hu)

A Marc Walter magángyűjteményében található képes levelezőlapokat 1888 és 1924 között a Detroit Photographic Company készítette. Ezek voltak az első színezett képeslapok, melyek kereskedelmi forgalomba kerültek, így hirtelen mindenki számára életre keltek a kontinens színei. A különleges képeslapokból ITT találsz egy válogatást.

Ajánlott bejegyzések:

Ugrás a lap tetejére
süti beállítások módosítása