20 éve küldték el a világ legelső mobillal készített fotóját - 1997. június 11.

2017. június 11. Mai Manó Ház

Az 1952-ben, Párizsban született Philippe Kahn, pontosan húsz évvel ezelőtt 1997. június 11-én Santa Cruzban - a Time magazin beszámolója szerint a Sutter Maternity Clinic kórház várótermében - egy laptopon írta meg azt a programot, mellyel a mobiltelefonja segítségével képet tudott készíteni újszülött kislányáról, Sophie-ról majd azt egyből továbbította a barátainak, ismerőseinek is.
A matematikus, szoftverfejlesztő és feltaláló Philippe Kahn már korábban is gondolkodott olyan technológiák kialakításán, amelyekkel azonnal meg lehetne osztani a képeket másokkal. Kislánya, Sophie születésére várva a Casio QV-10 digitális fényképezőgépe és a korszak népszerű mobilja, egy Motorola Startac összekapcsolásával sikerült összeeszkábálnia egy olyan eszközt, amivel el tudta küldeni újszülött lánya képét a barátainak. Pár évvel később, 2000-ben a Sharp nevű cég ezt a technológiát használva dobta piacra az első kamerával ellátott mobiltelefont Japánban, amely már a kép elektronikus elküldésére is alkalmas volt. A japán őrületet 2002-ben az amerikai piacra is bevezették, és a hatás elsöprő volt - a kamerás mobilok néhány év alatt meghódították a világot. – olvashatjuk az origo.hu kultúra rovatában.

Bejegyzésünkben a világ legelső mobillal készített fotóját láthatod, melyet a Time magazin 2016-ban beválasztott a 100 legfontosabb fotó listájára. 

firstcellphonepic.jpgFotó: Philippe Kahn: A fotós kislánya, Sophie, 1997. június 11. 

(forrás: origo.hu; time.com)

Ajánlott bejegyzések:

Ugrás a lap tetejére
süti beállítások módosítása