Mohai Balázs: Együtt szép - Díjnyertes képeken egy Down-szindrómás szerelmespár hétköznapjai

2017. június 13. Mai Manó Ház

Immár hagyománnyá vált, hogy a Mai Manó Ház és a Hemző Károly Alapítvány minden évben megrendezi az előző esztendő Hemző-díj nyertesének kiállítását. 2016-ban a díjat Mohai Balázs kapta az Együtt szép című képsorozatáért. A Mai Manó Ház Könyvesbolti galériájában most ebből a sorozatból mutatunk be egy válogatást. A kiállítás kurátora Szarka Klára, fotótörténész.
A képeken Szabó Alexandrát és Juhász Tamást láthatjuk, mindketten Down-szindrómásak. Néhány éve összekötötték az életüket, ami az ő esetükben 24 órás együttlétet jelent, hiszen mindig egymás mellett állnak, hogy segítsék egymást. Közösen szinte teljesen önállóan élhetnek. - írta Mohai Balázs díjnyertes sorozatáról.
Március 21-e a Down-szindróma világnapja. A dátum oka egyszerű: A Down szindrómát – amely értelmi fogyatékosságot eredményez – veleszületett kromoszómahiba okozza, rendellenes osztódás miatt a 21-es kromoszómából egy többletkópia van jelen az érintettek DNS-ében. Gyanú vagy veszélyeztetettség esetén jelenleg a magzatvízből vagy a méhlepényből vett mintát vizsgálják meg, ezekből végezhetik el a DNS-elemzést. A mintavétel azonban kismértékben ugyan, de növeli a vetélés kockázatát. A Down-szindróma világszerte átlagosan minden 700. szülésnél fordul elő, az anyai életkor emelkedésével nő a kockázat is. A Down-babák őszinte, érzékeny, melegszívű emberek, könnyen beilleszkednek. Megfelelő, speciális módszerekkel szinte mindent képesek megtanulni. Bár értelmi képességeik korlátozottak, az önálló életre is képessé válhatnak folyamatos fejlesztéssel.

A képre kattintva a kiállítás fotóiból találsz egy válogatást.

Mohai Balázs 1984-ben született Budapesten. A Kaposvári Egyetem fotóriporter és képszerkesztő szakán tanult, majd ösztöndíjjal a norvég Volda University College hallgatója volt a Photo for Media kurzuson. Szakmai gyakorlatot a Magyar Nemzeti Múzeum Történeti Fényképtárában, majd pedig az MTI fotószerkesztőségében szerzett. 2008 óta a Magyar Távirati Iroda külsős fotóriportere. Munkája során klasszikus fotóriportokban gondolkodik, elsősorban a dokumentarista fotográfia iránt érdeklődik. Témáit itthon és külföldön egyaránt keresi. Junior Prima-díjas fotográfus, az elmúlt években tizenegy díjat nyert a Magyar Sajtófotó Pályázatokon, köztük a legjobb 30 év alatti fotóriporternek járó különdíjat is. A Pictorial Collective tagja. 2016-ban nyerte el a Hemző Károly-díjat. 

(forrás: maimano.hu)

A Mai Manó Házban megrendezett kiállítás 2017. július 9-ig ingyenesen látogatható.

Ajánlott bejegyzések:

Ugrás a lap tetejére
süti beállítások módosítása