Elliott Erwitt világhírű képei a Mai Manó Házban és a Capa Központban

2017. június 15. Mai Manó Ház

„Amikor egy fotó jó, az nagyon érdekes tud lenni, amikor egy fotó nagyon jó, az már irracionális és mágikus is egyben… utóbbi már nem a fotográfus tudatos akarata vagy szándéka szerint történik.” (Elliott Erwitt)

Elliott Erwitt 1964-ben a Time magazin megbízása keretében járt Magyarországon. Az akkor csupán 36 éves fotográfus a megbízásra egy interjúban úgy emlékszik vissza, mint egyik legemlékezetesebb munkájára: „Nem volt semmilyen megkötés. Szabadon fotózhattam, amit csak akartam.” A jelenleg látható kiállítás az idén 89. életévét betöltő fotográfus Magyarországon készült képeiből mutat be egy válogatást, köztük Erwitt egyik maga által is legkedvesebbnek tartott képével, rajta a falusi úton vonuló libákkal és népviseletbe öltözött lányokkal. Az itt készült fotográfiák közül többet is kiemel, amikor életművéről kérdezik: a Keleti pályaudvaron készült önarcképét, és az induló vonat mellett búcsúzó asszonyról készült fotót.
Elliott Erwitt 1964-ben nem csak Magyarországon készített képeket, hanem az egykori Csehszlovákiában és Lengyelországban is fényképezett, megörökítve a szocialista országokban zajló hétköznapi élet történéseit. A Vasfüggöny keleti oldalán töltött három hónap alatt összesen 350 tekercs filmet használt fel. Ezekből a képekből jelent meg első fotóalbuma, Kelet-Európa:Csehszlovákia, Magyarország, Lengyelország (1965) címmel, amelyet a kiállításon is bemutatunk. A Magyarországon töltött időszak során a fotográfus számos budapesti helyszínen megfordulta Keleti pályaudvartól a Citadelláig, emellett a falusi élet történéseit is dokumentálta. Erwitt magyarországi képei a városi és a vidéki életet a rá jellemző humorral ábrázolja, ugyanakkor láthatóvá teszi a korszak sajátos, a rendszer adottságaiból adódó korlátait és nehézségeit is.
A kiállításon Elliott Erwitt Magyarországon készült képei mellett levetítjük Erwitt Csehszlovákiában és Lengyelországban készült fotóinak válogatását is, illetve a MAGNUM Photos ügynökséghez tartozó világhírű fotográfusok Magyarországon készült képeiből összeállított válogatást.A képeken keresztül nyomon követhetők a II. világháború utáni magyarországi állapotok,az 1956-os forradalom harcai, a szocializmus évei és a rendszerváltást követő időszak is 

A fotóra kattintva a Mai Manó Házban megrendezett kiállítás képeiből találsz egy válogatást.

A Mai Manó Ház kiállításával párhuzamosan a Capa Központban Elliott Erwitt: Retrospektív című kiállítása látható, mely a világhírű fotográfus több mint fél évszázados munkásságának legismertebb képeit mutatja be. Erwitt megdöbbentő szituációkat és hétköznapi pillanatokat egyaránt megörökítő képeit gyakran szarkasztikus stílusa teszi sajátossá és összetéveszthetetlenné. A fényképészet Woody Allenjeként is gyakran emlegetett Elliott Erwitt képein legtöbbször hétköznapi jelenetek vagy meglepő szituációk jelennek meg. A fotók egyik legfontosabb közös vonása a bennük rejlő humor és irónia. Erwitt szarkazmusának köszönhetően a képein olykor a legkomolyabb pillanatok is komolytalanná válhatnak, ahogyan ő maga is fogalmaz: „amit igazán komolyan veszek, az a komolytalanság”. A fotók a humor mellett a precíz időzítésnek és komponálásnak köszönhetően Erwitt profizmusáról is tanúskodnak – nem véletlenül nevezik a fotográfust több helyen a „tökéletes pillanatokat megörökítő mesternek”
Az idén 89. születésnapját betöltő fotográfus legfőbb eszközei a humor és a türelem: előbbit ösztönösen, utóbbit tudatosan alkalmazza a fotózás aktusa során. Az 1953-ban Robert Capa meghívására a MAGNUM fotóügynökséghez csatlakozó, napjainkban is alkotó fotográfus munkásságának méltán leghíresebb képei mellett kevésbé ismert munkái is láthatóak a kiállítás anyagában: a városképektől a strandfotókig; a gyerekportréktól a kutyaábrázolásokig. 

A fotóra kattintva a Capa Központban megrendezett kiállítás képeiből találsz egy válogatást.

(forrás: maimano.hu; capacenter.hu)

Mindkét kiállítás a nyitvatartás első napján (2017. június 15.) 14.00 és 19.00 óra között ingyenesen látogatható.

Ajánlott bejegyzések:

Ugrás a lap tetejére
süti beállítások módosítása