Az utazó fotográfus - Válogatás Bácsi Róbert László képeiből

2017. október 24. Mai Manó Ház

Főképp a dokumentarista fotográfia érdekel, illetve a portré- és a társadalomábrázolás áll legközelebb hozzám. Szívesen fényképezem a különböző országok kultúráját az ott élő emberek életét, ezért igyekszem sokat utazni, hogy újabb és újabb riportokat tudjak készíteni. A fotózás és az utazás az évek alatt teljesen összekapcsolódott számomra. Évekkel ezelőtt jártam Észak-Indiában, a Himalájában az ottani buddhizmust fényképeztem, így nagyon közel kerültem az emberekhez és a vallásukhoz. Hat éve elkezdtem egy nagyobb fotósorozatot a Hegyi-Karabah tartományról és Transznisztriáról. Célom, hogy még több ilyen autonóm területre eljussak és fényképezni tudjam az ottani életet és a nehézségeket, amivel az embereknek szembe kell néznie.
2010-ben két kollégámmal létrehoztuk a Pictorial Collective fotográfusokból álló csoportot. Létrejöttét az motiválta, hogy olyan fotográfiai közösség alakuljon, amelyben a tagok egymástól függetlenül, de egymást inspirálva dolgozhatnak. Fontos számunkra a mindennapi helyzetek, különféle problémák bemutatása egyéni véleménnyel és látásmóddal.
A természet szeretete nagyon közel áll hozzám. Sokat túrázom és évek óta rendszeresen sziklát mászom. Régóta tervezem, hogy egy olyan fotósorozatot készítsek, amiben a sziklamászás is fontos szerepet kap.
És hogy mostanában mivel foglalkozik Bácsi Róbert László, azt elmeséli az Útközben programsorozatunk következő beszélgetésén, ahol a fotográfust Winkler Nóra kérdezi.

Zanskar (2007)
Delhitől, India fővárosától több napi buszútra a Himalája hegyei közt található Zanskar tartomány. A hatalmas hat hét ezer méteres csúcsok közt elhelyezkedő Zanskarba Ladakhból indulva két nap az út. Bár az ezekben a tartományokban élő emberek kilencven százaléka buddhista, az utazónak át kell mennie Kargilon és még sok muszlim településen. Itt a muszlimok és a buddhisták konfliktus nélkül élnek egymás mellett. Az év nagy részében a hideg uralkodik a tájon és a hó elzárja az egyetlen odavezető utat, ahol még tiszta időben is két óra szükséges harminc kilométer megtételéhez. Zanskar előtt található a Rangdum Gompa és hat kilométerre tőle Juldo falu. Itt tér vissza az ember az élő buddhizmus földjére és szinte azonnal érezni, hogy mindent áthat a nyugalom és a béke. Itt és a Zanskar völgyben a zord körülmények miatt az emberek a folyók közelében telepedtek le és néhol egy-egy település összesen tíz húsz házból áll. Életük folyamatos munkával, és persze imák állandó mormolásával telik. 

Transznisztria (2013-2015)
A Dnyeszter Menti Köztársaság, avagy Transznisztria. A vitatott jogállású köztársaság (egyetlen ENSZ-tagállam sem ismeri el önállóságát) a Szovjetunió felbomlásával önállósodó Moldovától elszakadt keskeny földsáv a Dnyeszter folyótól keletre. A mindössze négyezer négyzetkilométeres területen 1990. szeptember 2-án kiáltották ki a függetlenséget egy népszavazást követően. 

(forrás: maimano.hu; robertbacsi.com)

ÚTKÖZBEN 2017 – Bácsi Róbert László
Képekkel kísért életpálya-beszélgetés
2017. október 26. csütörtök 17.30
Vendég: Bácsi Róbert László
A beszélgetést vezeti: Winkler Nóra

Ajánlott bejegyzések:

Ugrás a lap tetejére
süti beállítások módosítása