A 2018-as Capa-Nagydíj ösztöndíjasai II. - Koleszár Adél: Az erőszak sebei

2017. november 09. Mai Manó Ház

A Capa-nagydíj 2018 első zsűrije Bartha Máté "Kontakt (Munkacím)", Koleszár Adél "Az erőszak sebei", valamint Kovalovszky Dániel "Egy pokoli színjáték díszletei" című pályaművéért ítélte oda az idén harmadszor kiosztásra kerülő, fejenként 500+200 ezer forintos támogatással járó ösztöndíjakat. Emellett kiemeltek további 3 finalistát, akik pályaműveikkel a zsűrizés utolsó fordulójába kerültek.
A Capa Központ a magyar fotográfia területén kiemelkedő teljesítményt nyújtó alkotók munkájának elismeréseképpen 2014 októberében alapította meg a Robert Capa Magyar Fotográfiai Nagydíjat, melyről a magyar és nemzetközi szakemberekből álló zsűri két lépcsőben dönt. A három ösztöndíjas egy év múlva, 2018 októberében számol majd be a jövő évi zsűrinek projektje előrehaladtáról és így közülük kerül majd ki a nagydíjas alkotó, aki további 3 millió forintot vehet majd át.
GRATULÁLUNK!

Mai bejegyzésünkben Koleszár Adél sorozatát találod. 

capanagydij2018_koleszaradel_001.jpgFotó: Koleszár Adél: Lagúna, részlet Az erőszak sebei című sorozatból

A sorozat olyan földrajzi helyszíneket ábrázol Mexikóban, ahol az elmúlt években illegális, jelenkori tömegsírokat tártak fel, kontrasztba állítja a sírokkal felsértett tájakat a mentális és fizikai hatásokkal melyek a helyi nőket az extrém erőszak következményeként érik. A portrékon olyan nők láthatóak, akik ezen környezeti kondícióknak ki vannak téve, alternatív vallásokban, drogban keresnek megnyugvást vagy a testükön az erőszak fizikai nyomai sebekként megjelennek. Az, hogy nőként egy olyan országban, Mexikóban dolgozom és élek, ami a férfi erő és hatalom intézményei által irányított és dominált, személyesen is érintetté, és sokkal érzékenyebbé formált a helyi nők sorsával kapcsolatban, akik rettentően kiszolgáltatottak nem csak az intézményi erőszakkal (kormány, bűnözők, narkók) hanem a nemi alapú erőszakkal szemben is a saját családjuk és intim partnereik által. Csakúgy, mint a természet, a tömegsírok fizikai helyszínei, úgy a nők testileg és mentálisan is bántalmazottak. - olvashatjuk Koleszár Adél leírását a sorozatról.  

(forrás: capacenter.hu)

Ajánlott bejegyzések:

Ugrás a lap tetejére
süti beállítások módosítása