Budapest fekete-fehérben - Válogatás Schäffer Zsuzsa Genius Loci című fotóalbumának képeiből

2017. december 12. Mai Manó Ház

Egészen kiskorom óta festőnek készültem. A Török Pál utcai Művészeti Gimnáziumban érettségiztem. A Képzőművészeti Főiskola, ma Egyetem, elvégzése után néhány évvel, megtaláltam a nekem megfelelő anyagot; a filmet, és a labormunkát. Ennek az anyagnak alakításával értem el azt, amit mindig is szerettem volna: szabad személyes képek létrehozását. Csak annyi történt, hogy az ecsetet felcseréltem a fényképezőgépre. Fekete-fehér filmet használok, a hagyományos kémiai laboráláson kívül, ma már digitalizálom a negatívokat és készítek tintasugaras nyomatokat is. - írta nekünk levelében az 1944-ben született Schäffer Zsuzsa képzőművész-fotográfus, miután engedélyét kértük a Budapestről készült fényképeinek bemutatásához.

Genius Loci. Hamarosan kiderül: ez a két szó kulcs Schäffer Zsuzsa albumához, amely régen várt összegzés, budapesti fényképeiből válogatott gyűjtemény. Évtizedes felvételek találkoznak az album lapjain. Erről születésük időpontja árulkodik, különben tartalmilag, formailag egyívásúak. Jellemzésükre ismételni tudom, amit régebben írtam: a fényképeken mindenütt rend, nyugalom, kiegyensúlyozottság. Visszafogott, finom, bensőséges hangulat árad belőlük, és néha szelíd játékosság. Gyanakszom: Schäffer Zsuzsa alkalmasint nem is Budapestet szereti, hanem a Király utcát, a Bem rakpartot, a Pala utcát, az Ó utcát, a Duna-korzót, meg a fákat, bokrokat, kandelábereket, tűzfalakat. - írta Gera Mihály Schäffer Zsuzsa Genius Loci című fotóalbumában.

A képek iránti érdeklődés már gyermekkorában is meghatározta életét, ezért a Török Pál utcai gimnázium után a Képzőművészeti Főiskolán diplomázott, Szentiványi Lajos és Barcsay Jenő festőtanítványaként. Ám 1978-tól a fotográfia került érdeklődésének és munkájának kizárólagos fókuszába. [...] Hosszú, aprólékos kísérletezés és az ezzel párban járó erősen kritikus szemlélet eredményeként saját, speciális negatív hívási technikát alakított ki, amelynél csak hagyományos, ezüstalapú filmmel dolgozik. Ez a hívási technológia felhasználja a fekete-fehér érzékenyített film anyagának tulajdonságait, s azokat a kép alkotórészévé teszi. Ennek köszönhetően napjaink digitális világában is képes megőrizni és felszínre hozni az anyagokban rejlő kifejező- és megjelenítő erőt.
A képekkel való laboratóriumi munka minden fázisát mind a mai napig saját maga végzi, akár fotópapírra, akár filmre készít nagyításokat. Ezzel a teljes képalkotási folyamatot saját kezében tartja, annak érdekében, hogy elképzelései a lehető legteljesebben válhassanak valóra. (Bánáty Péter)

Ragályi Elemér így írt a fotográfusnő képeiről: "Fekete-fehér, szürke „színekre” redukált, vagy inkább gazdagított Budapest, melyből kiszűri a napi divat befolyásolhatatlanul talmi színeit, segítve minket, hogy a lényeget lássuk. Halálosan pontosan fényképez! Mint a sivatagi ragadozó cserkészi be zsákmányát, s azután türelmesen lesben áll. Mikor leszáll a köd, vagy felszáll a pára, hogy elérkezzék a megszentelt pillanat, s a kegyes napfény úgy karcolja meg a homlokzatot, ahogy megálmodta, akkor lecsap. Akkor exponál! És igazi fény-kép születik. Esztétikai gyönyörűséggé transzformálja a horpadt ereszcsatornát, a pergő vakolatot (aminek talán a legkevésbé tud ellenállni), a párát lehelő kukát. Szoborrá nemesíti a roncsautót, melyet szelíden oltalmaz a fölé hajló fa ága. Mindez nem az enyészet apoteózisa, hanem a mindenütt fellelhető szépség felfedezésének és megragadásának öröme."

Schäffer Zsuzsa Genius Loci - A hely szelleme című fotóalbuma megtalálható a Pécsi József Fotográfiai Szakkönyvtár állományában és megvásárolható a Mai Manó Könyvesboltban. A fotográfusnő engedélyével - amit ezúton is köszönünk - most a Mai Manó Ház Blogon is megtekinthettek a 2009-ben megjelent album képeiből egy válogatást. 

(forrás: schaffer-zsuzsa.hu)

A fényképezés feltalálása és elterjedése óta Budapestet számtalan fényképen örökítették meg, de mind közül az egyik legrégebbit ITT találod.

Ajánlott bejegyzések:

Ugrás a lap tetejére
süti beállítások módosítása