Felnőtt tartalom!

Elmúltam 18 éves, belépek Még nem vagyok 18 éves
Ha felnőtt vagy, és szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot.

A belépéssel elfogadod a felnőtt tartalmakat közvetítő blogok megtekintési szabályait is.

Sokkoló és csábító aktfotókat árverez el a Sotheby’s (18+)

2018. január 21. Mai Manó Ház

Az emberi test művészi ábrázolása, az aktfotográfia – megszületése óta – kedvelt és népszerű műfaj. Egy 1859-ben rendezett párizsi tárlaton – ahol a fotográfia történetében először a fényképezők önálló szekciókban mutatták be alkotásaikat – 148 kiállító fotói között 1295 akt szerepelt. - olvashatjuk Eifert János fotóművész Aktfotográfia című könyvében.
Történelmünk során a művészeket mindig vonzotta az emberi test ábrázolása. Ezek a műalkotások – függetlenül attól, hogy sokkolnak vagy elcsábítanak – a jövőben is a művészettörténet egyik központi témakörét alkotják majd, miközben alaposan megrajzolják kultúránk társadalmi és politikai fejlődését is.
A Sotheby’s aukciósház 2018. február 15-én rendezi meg Londonban az Erotika: Szenvedély és Vágy című árverését, ahol a művészettörténet olyan alkotásaira összpontosítottak, melyek témája az erotika. A kilencven darab árverésre kerülő műtárgyat a festészet, a szobrászat, a rajz, a fényképezés, a könyvek és a dizájn világából válogatták. Mai bejegyzésünkben természetesen csak a fotográfiákra koncentrálunk.
Az online is elérhető információk szerint a fotótörténet leghíresebb művészeinek képei kerültek be a tematikus válogatásba. Az eladásra szánt képek készítői között híres aktfotósok – Nobuyoshi Araki, Robert Mapplethorpe, Andy Warhol és Helmut Newton – munkái is helyet kaptak. de Thomas Ruff és Hans Bellmer pornóba hajló képei mellett, meglepetésre Man Ray és Richard Avedon egy-egy fotója is szerepel majd az aukción.

Bár a fabábukat évszázadok óta széles körben használják a művészek, Man Ray igazi szürrealista módon fejre állította ezt a hagyományt és provokatív jeleneteket teremtett a képein. A Mr. és Mrs. Woodman egy 27 fotóból álló sorozat, amely két fabábú segítségével különböző szexuális pozíciókat mutat be. A felvételeket 1947-ben Hollywoodban készítette el Man Ray, 1970-ben pedig a teljes fotósorozat korlátozott kiadásban, könyv formájában is megjelent.

Becsült ár: 30.000-50.000 GBP

manray1947.jpgFotó: Man Ray: Mr és Mrs. Woodman, Hollywood, 1947 © Sotheby's

Az 1970-es és 1980-as években Nastassja Kinski nemzetközi szexszimbólumnak számított. Az akkor már szintén világhírű amerikai portré és divatfotós, Richard Avedon műve először a Vogue magazin 1981-es számában jelent meg, és szinte azonnal bestseller poszterré vált. Az ikonikus kép a Vogue megbízásából egy Los Angeles-i stúdióban készült. A visszaemlékezések alapján a fényképezés közel két órán keresztül zajlott, míg végre Avedon is elégedett lett a végeredménnyel. Vogue kérésére egyetlen divatelem, egy Patricia von Musulin karkötő volt látható a képen.

Becsült ár: 50.000-70.000 GBP

avedonkinski.pngFotó: Richard Avedon: Nastassja Kinkski and the Serpent, Los Angeles, 1981 © Sotheby's

Robert Mappletorphe három portfóliót készített, melyeknek az X, Y és Z nevet adta. Egy-egy sorozat 13 fotóból áll. Az „X” Manhattan meleg közösségét mutatta be, főleg SM (szado-mazochizmus) erotika témakörben. A másodikban a virágokat ábrázoló, híres csendéletei láthatók, ez az „Y” portfólió, míg az utolsó, „Z” portfólióban csak fekete férfiak portréi találhatók.
Kétségtelenül voltak korábban is homoszexuális érdeklődésű fotósok, csakhogy amit ezek a művészek titokban, de legföljebb a szubkultúra kontextusában alkottak, azt Robert Mapplethorpe széles körben tette fogyaszthatóvá, és így a témát belevitte a művészet főáramába. Az 1980-ban készült Hooded Man című aktfotó a „Z” portfólió egyik darabja.

Becsült ár: 6.000-8.000 GBP

mapplethorpe1980.jpgFotó: Robert Mapplethorpe: Hooded Man (from Portfolio Z), 1980 © Sotheby's

Az 1980-as években a fotográfia a puszta technikai képtermelő médiumból múzeumokban is helyet kapó fontos művészeti ággá vált. Ez nagy mértékben volt köszönhető Robert Mapplethorpe-nak. Az egyetlen, aki hasonlóan erős nemzetközi fogadtatásban részesült, az Mapplethorpe példaképe, Andy Warhol volt. A Testépítő című sorozatából választott kép 19,1x19,1 cm-es.

Becsült ár: 3.000-5.000 GBP

warhol1982.jpgFotó: Andy Warhol: Body Builder, 1982

Helmut Newton német fotográfus jellegzetes stílusával termékeny fotográfiai életművet teremtett, amellyel megváltoztatta a 20. századi divat- és aktfotózást. Képein szinte kivétel nélkül nőket láthatunk különféle pózokban, amelyek lehetnek megalázók, felmagasztosítók, talányosak, erotikusak, vulgárisak, alpáriak vagy akár pornografikusak is, nézőpont kérdése. Egyik-másik kép több rokonságot mutat a keményebb pornómagazinok világával, mások pedig leginkább a lesifotóst juttathatják eszünkbe. Az 1977-ben Párizsban készült fényképen egy Jassara nevű modell látható.

Becsült ár: 12.000-18.000 GBP

newton.jpgFotó: Helmut Newton: Jassara, Rue Aubriot, Párizs, 1977 © Sotheby's

A japán fotművész Nobuyoshi Araki 1959-től tanult fotográfiát és filmezést a chibai egyetemen, majd 1963-tól egy reklámcég fotósaként dolgozott, híressé az 1971-ben a feleségével közösen kiadott "Sentimental Journey" című albummal vált. Kiállításait világszerte nagy érdeklődés, gyakran felháborodás kíséri, amely egyes esetekben a képek elkobzásához, feljelentésekhez vezetett. Mapplethorpe-hoz hasonlóan az itt látható 30 polaroid képén, két fő témája – a nők és a virágok – jelennek meg.

Becsült ár: 10.000-15.000 GBP

arakipolaroid.pngFotó: Nobuyoshi Araki: Cím nélkül, 2001-2002 © Sotheby's

(forrás: sothebys.com)

Az aukción is szereplő fotográfusok (akt)fotóiból a nevükre kattintva találsz egy-egy válogatást:
Nobuyoshi Araki
Robert Mapplethorpe
Helmut Newton
Man Ray
Andy Warhol

Ajánlott bejegyzések:

Ugrás a lap tetejére
süti beállítások módosítása