Amikor a fotóst fényképezik #74

2018. március 02. Mai Manó Ház

A híres fotósok önarcképeit vagy a róluk készült portrékat bemutató sorozatunkban ma olyan fotográfusok képeiből válogattunk, akiknek munkáit már a Mai Manó Ház blogján is bemutattuk. A képre kattintva a fotográfusok munkáit találod. 

David Bailey a Vogue magazin felkérésére 1968. január 11-én készített divatfotókat Catherine Deneuveről.A bejegyzésben található ritkán látható második kép végül soha nem jelent meg a legendás divatlapban Kattints a képre a portré megtekintéséhez!

baileydonovan.jpgFotó: Terence Donovan: David Bailey, 1964 © Terence Donovan

Az 1928-ban, Nápolyban született Willy Rizzo a világ legnagyobb fotóügynökségei és társasági magazinjai (Paris Match, Life Magazine) számára fényképezte évtizedeken át a hírességeket és a sztárokat. A képre kattintva az 1966-ban készült világhírű, humoros portrésorozatából láthattok néhányat.

rizzo.jpgFotó: Elsa Martinelli és Willy Rizzo, 1976

1911-ben Lucien Vogel, a Jardin des Modes és a La Gazette du Bon Ton kiadója arra bátorította Edward Steichen fényképészt, hogy a divatot a fotográfia segítségével a képzőművészet rangjára emelje. Steichen akkor Paul Poiret tervező női ruháiról készített felvételeket, amelyek az Art et Décoration magazin 1911. áprilisi számában jelentek meg. Jesse Alexander szerint „jelenleg ez tekinthető a legelső modern divatfotónak. Azaz, a ruhákat úgy fényképezték, hogy a tárgy egyszerű ábrázolása helyett természetes tulajdonságaikat és formális megjelenésüket is érzékeltették." Steichen képeiből a portréra kattintva találsz egy válogatást.

steichenpenn.jpgFotó: Irving Penn: Edward Steichen New York, April 9, 1959 © Irving Penn

(forrás: pleasurephoto.wordpress.com)

Ajánlott bejegyzések:

Ugrás a lap tetejére
süti beállítások módosítása