A HÉT FOTÓSA: Malick Sidibé - Válogatás egy afrikai fotográfus a bamakói éjszakai élet alakjait megörökítő felvételeiből

2018. június 21. Mai Manó Ház

Malick Sidibè 1936-ban született az akkor francia uralom alá tartozó Szudán Soloba nevű helységében. Fiatal korában kitűnt kiváló rajzképességével, aminek köszönhetően a Bamakóban működő művészeti iskolába járhatott. De hogyan került egy afrikai fiatalember kezébe fényképezőgép? Hisz ez a kultúra az 1940-es évek végéig, az „elmaradottabb” vidéki területeken pedig még tovább mereven elutasította a fényképet (mi több, a portrét mint olyat egyáltalán), mint az emberábrázolás eszközét, amelyről azt tartotta, hogy kivetkőzteti öltözetéből és ezáltal elrabolja a lelkét. Ezzel a problémával Sidibè maga is kénytelen volt később szembesülni, de többek közt épp az ő sokéves munkája változtatta meg sok ember gondolkodását a fényképről. A fényképezőgéppel viszont ő is egy európai, a francia Gérard Guillat műtermében találkozott először, akinél később asszisztensként dolgozhatott. Itt kapott lehetőséget arra, hogy megismerkedhessen a fényképezéssel: a laborálási technikákkal és a műtermi fényképezés alapvető fogásaival. Egy évtizeddel később már saját műtermet nyitott Bamakóban, ami – bár a hetvenes évek közepén a színes fényképezés tömeges elterjedésével és az azt lehetővé tevő színes gyorslaborok megjelenésével a műterem jelentősége csökkent, és ő maga is háttérbe szorult – még a kétezres évek elején is fontos központja volt a társasági életnek. Sidibè itt készítette felvételei többségét, de gyakran riporterként is dolgozott. (Pfisztner Gábor)
A többek között Hasselblad- és World Press Photo díjjal is elismert fotográfus 2016. április 14-én hunyt el. Sidibé életében volt egy olyan időszak a hatvanas és hetvenes években, amikor barátai, ismerősei táncos-zenés estéin fényképezett, vagy elkísérte a fiatalokat a Niger partjára.
Mivel ezen a héten ennek a sorozatnak legismertebb fotóját választottátok a HÉT FOTÓJÁNAK, ezért ma az ekkor készült képeiből válogattunk. 

sidibe01.jpgFotó: Malick Sidibé: Nézz rám!, 1965 © Malick Sidibé Courtesy Galerie MAGNIN-A
sidibe02.jpgFotó: Malick Sidibé: Barátnők, 1964 © Malick Sidibé Courtesy Galerie MAGNIN-A
sidibe03.jpgFotó: Malick Sidibé: Kora este az utcán, 1976 © Malick Sidibé Courtesy Galerie MAGNIN-A
sidibe004.jpgFotó: Malick Sidibé: Twist, 1965 © Malick Sidibé Courtesy Galerie MAGNIN-A
sidibe005.jpgFotó: Malick Sidibé: Az FBI hamis ügynökei, 1974 © Malick Sidibé/Fondation Cartier pour l'art contemporain
sidibe006.jpgFotó: Malick Sidibé: Barátok egyforma ruhában, 1972 © Malick Sidibé/Fondation Cartier pour l'art contemporain
sidibe007.jpgFotó: Malick Sidibé: James Brown rajongók, 1964 © Malick Sidibé/Fondation Cartier pour l'art contemporain

(forrás: fotomuveszet.net; theguardian.com; npr.org)

Fokváros éjszakai életét Billy Monk kidobóember is megörökítette a hatvanas évek végén, az ő képeiből ITT találsz egy válogatást.

Ajánlott bejegyzések:

Ugrás a lap tetejére
süti beállítások módosítása