Egy meleg fotós képei egy orgazmust átélő férfiról - Peter Hujar: Orgasmic Man (1969)

2018. július 04. Mai Manó Ház

2014-ben a Fraenkel Galériában megrendezett Love and Lust című tárlat Peter Hujar első kiállításának képeit mutatta be újra. Az 1967-ben (majd 1986-ban ismét) megrendezett kiállításon – ahol a szerelem és a vágy központi szerepet játszott – 30 fekete-fehér fotó szerepelt. Köztük a világhírű Orgasmic Man széria képei - amelyek a legszebb és legradikálisabb munkái közé tartoznak és részben felelősek Hujar hírnevéért is - csak Hujar 1987 novemberében bekövetkezett halála után kerültek elő újra.
Hujar végakarata szerint gyűjteményét közeli barátjára Stephen Koch íróra hagyta, a felvételek csak ekkor kerültek elő. A képeken Hujar egyik barátja, az éppen orgazmust átélő Dutch Anderson látható. A fotósorozat egyik képe Hanya Yanagihara A Little Life című, számos irodalmi díjra jelölt könyv borítóján is szerepel, és neves divattervezők is felhasználták a képeket munkáikhoz. Ez volt az egyik első olyan mű egy férfi orgazmusáról, mely kiállítóterekben is helyet kapott. Bár a sorozat képei az Orgasmic Man I. II. és III. címet kapták, ismert egy negyedik fotó is, mely címében azonos, de nem kapott sorszámot. 

Mai bejegyzésünkben a PRIDE tiszteletére a 2014-ben a San Franciscói Fraenkel Galleryben bemutatott Love and Lust című kiállítás sajtóképeiből válogattunk.

hujar_orgasmicman.jpgFotó: Peter Hujar: Orgasmic Man, 1969 © The Peter Hujar Archive

hujar_orgasmicman1.jpgFotó: Peter Hujar: Orgasmic Man I., 1969 © The Peter Hujar Archive

hujar_orgasmicman2.jpgFotó: Peter Hujar: Orgasmic Man II., 1969 © The Peter Hujar Archive

hujar_orgasmicman3.jpgFotó: Peter Hujar: Orgasmic Man III., 1969 © The Peter Hujar Archive

(forrás: peterhujararchive.com)

Hujar az emberi test gátlástalan és megalkuvást nélkülöző ábrázolásában hitt, ennek köszönhetően a legeredetibb munkái új teret nyitottak az erotika széleskörű elfogadtatásában. Peter Hujar életrajzát és további képeit ITT találod.

Ajánlott bejegyzések:

Ugrás a lap tetejére
süti beállítások módosítása