A HÉT FOTÓSA: Robert Doisneau, a kamera humoristája

2018. július 26. Mai Manó Ház

1912. április 14-én született Robert Doisneau francia fotóművész, akinek ma nevét talán már kevesebben, de fényképeit annál többen ismerik. Doisneau nem tett mást, mint Párizs utcáin az élet legkisebb és legegyszerűbb pillanatait kapta el úgy, ahogy azok általában történni szoktak. Több mint 450.000 fotót készített, miközben azt kutatta hol lát valami össze nem illőt, nevetségeset, humorosat, ironikusat és mindazt a szatirikus vonást, ami az életben is megtalálható.
Szülei fiatal korában meghaltak. Apja vízvezeték-szerelő volt és az első világháborúban esett el szolgálat közben, amikor Doisneau még csak négyéves volt, anyja pedig hétéves korában hunyt el, így rokonok nevelték fel. Nyomdász szakiskolába járt 1925-1929 között. Itt találkozott elsőként a művészetekkel, és litográfiát is tanult. 1932-ben eladta első fotóriportját a Excelsior magazinnak.
Doisneau első tapasztalatait az ipari fényképezés terén szerezte, amikor 1935-ben a Renault autógyár számára dolgozott. Három évvel később hagyta el ezt a merev rutinmunkát, amelynek során gépalkatrészeket kellett fotóznia. Éppúgy távozott ebből a feladatkörből, mint ahogy korábban abbahagyta a rézmetszést, amiben szintén szakértő volt. Miután éveken át sokféle megbízást kapott teljesen ura lett a különböző kameráknak. A második világháború elején viszont már a Leica és a Rolleiflex voltak a kedvencei. A megszállásról és a felszabadításról készült fényképei nagy mértékben előmozdították hírnevének magasra szárnyalását és Franciaországban a fotográfusok élvonalába került. 1948-tól 1951-ig a Vogue-nak dolgozott, majd ezután szabadúszóként munkálkodott.
„A mindennapi élet csodái nagyon izgalmasak – írja munkásságáról Doisneau -, nincs az a filmrendező, aki olyat tud alkotni, mint amilyenek az utcán található váratlan dolgok.” Két dolgot szeretett igazán: Párizst és a párizsiakat. Érzékeny filmmel és nagy fényerejű objektívvel olyannak fényképezte őket, amilyenek. Doisneau úgy tárta fel kamerájával városát, hogy látjuk annak izgalmasságát, becsületességét, vidámságát és életteljességét. Mindezt pedig azzal a közvetlen fogékonysággal és széles skálájú humorral, amely kifejezetten az ő sajátja.
Nem hivatalos statisztikák szerint az 1950 márciusában készült ikonikus fotóját, melynek címe Csók a városháza előtt több mint két és félmillió példányban adták el képeslapon, de még ma is nehéz úgy Párizsban sétálni, hogy ne találkoznánk díszpárnákon, naptárakon, kerámiákon, pólókon, leporellókon a világhírű fotó másolatával, mint ahogy azt is biztosan kijelenthetjük, hogy a csókolózó szerelmespárt ábrázoló kép állandó darabja minden Doisneau életművét bemutató kiállításnak. Doisneau szívesen mondogatta, hogy a szégyenlőssége miatt olyan visszafogott fényképész. Doisneaut a hatvanas-hetvenes évek fotótörténeti könyveiben képvadászként (chasseur d’images) jellemezték, vagyis olyan fotósnak, aki mindaddig türelmesen várakozott, míg az élet valami érdekeset sodort elé.
Ma már tudjuk, hogy ez nem minden esetben volt így, hiszen a nyolcvanas években a nagy nyilvánosság előtt zajló nemzetközi persorozatban kiderült, hogy Doisneau többször is színészekkel, modellekkel dolgozott. 

Mivel ezen a héten Robert Doisneau egyik híres nyári felvételét választottátok a HÉT FOTÓJÁNAK, ezért mai bejegyzésünkben a világhírű fotográfus sorozataiból válogattunk. A képre kattintva a sorozatok további fotóit találod!

Reklámfotók

doisneau1.jpgFotó: Robert Doisneau: La Femme au volant - plaquette publicitaire, 1961 © Atelier Robert Doisneau

Párizs - Eiffel-torony 

doisneau2.jpgFotó: Robert Doisneau: La lessive du marinier, 1961 © Atelier Robert Doisneau

Nyaralás 

doisneau3.jpgFotó: Robert Doisneau: Cavalaire, 1959 © Atelier Robert Doisneau

Esküvők 

doisneau4.jpgFotó: Robert Doisneau: La mariée chez Gégène, 1946 © Atelier Robert Doisneau

Szajna part 

doisneau5.jpgFotó: Robert Doisneau: La diagonale des marches, Paris, 1953 © Atelier Robert Doisneau

Anglia 

doisneau6.jpgFotó: Robert Doisneau: Plage anglaise, 1950 © Atelier Robert Doisneau

Gyerekek 

doisneau7.jpgFotó: Robert Doisneau: Les tabliers de la rue de Rivoli, Paris, 1978 © Atelier Robert Doisneau

Madárijesztők 

doisneau8.jpgFotó: Robert Doisneau: Dimancheville, 1963 © Atelier Robert Doisneau

(forrás: wikipedia.hu; robert-doisneau.com; Peter Pollack: The Picture History of Photography, New York, 1958. fordította: Fenyő Imre)

A világ talán leghíresebb szerelmesfotójának történetét - melyről csak évtizedekkel később derült ki, hogy megrendezett - ITT találod.

Ajánlott bejegyzések:

Ugrás a lap tetejére
süti beállítások módosítása