Új kiállítás a Mai Manó Házban - Sputnik Photos: A képzelet geometriája

2018. szeptember 04. Mai Manó Ház

Több kísérőprogrammal, előadásokkal, tárlatvezetésekkel, beszélgetésekkel és egy kétnapos workshoppal várja a látogatókat a Mai Manó Ház legújabb kiállítása, a lengyel Sputnik Photos: A képzelet geometriája című tárlata alkalmából. A programok betekintést nyújtanak a lengyel művészkollektíva működésébe, rávilágítanak azokra a művészettörténeti pontokra és alkotói gesztusokra, amelyek a kiállítást a lengyel avantgárd szellemi hagyományaihoz kötik. A Sputnik Photos tagjai számára fontos művészet és társadalom viszonya, a művészek társadalmi szerepvállalása, s ez az alkotói hozzáállás A képzelet geometriája című kiállításon megtalálható tárgyakban is visszaköszön majd. A tárlaton a fotográfiák mellett videók, objektek, fotókönyvek és installációk is láthatóak, melyek kitágítják a fotográfiáról alkotott elképzeléseinket és viszonyunkat.
A közép-kelet-európai művészformáció, a Sputnik Photos fotográfusai A képzelet geometriája című tárlatukon Lengyelország függetlenségének századik évfordulója alkalmából a XX. század húszas-harmincas évek lengyel avantgárdjának művészeti és társadalmi aspektusait gondolják újra. Fotókon, videókon és objekteken keresztül követik végig Lengyelország és Európa adott korszakának aktuális témáit. A kiállításra Puklus Péter magyar képzőművészt is meghívták, hogy munkáival párbeszédbe kerüljön és egy külső nézőpontot is hozzátegyen a lengyel alkotócsoport munkáihoz.
A kiállítás kiindulópontja és a kiállítótérben látható, kifejezetten erre az alkalomra készített, új munkák értelmezési kerete Lengyelország függetlenségének századik évfordulója. 1918 mérföldkő volt Lengyelország történelmében: kikiáltották az ország függetlenségét és megkezdődött a törvényalkotási munka. A demokrácia alapjainak megteremtése során Lengyelország Európában az elsők között biztosított teljes körű szavazati jogot a nőknek ugyanebben az évben. Ez a modern hozzáállás a társadalom számos területén érezhető volt, leginkább a technológiai fejlődés, az urbanizáció, az iparosodás és a kultúra terén. A felszínre törő kreativitás új étoszt, új szellemiséget teremtett, amely radikálisan ellenpontozta a fősodorbeli kulturális értékeket, s amelyet a progresszivitásba, a haladásba és innovációba vetett hit jellemzett. Ezek voltak az avantgárd paraméterei. Miközben az avantgárd művészek elsősorban széles körben, nemzetközi közegben dolgoztak, a mozgalomnak megvoltak az elismert lengyel képviselői is, mint például Tadeusz Peiper, Władysław Strzemiński, Katarzyna Kobro vagy Stanisław Ignacy Witkiewicz.
A Sputnik Photos tagjai felismerték, hogy az avantgárdnak mint mozgalomnak a mai napig vannak releváns értékei, s ezek nemcsak a mostani kiállításra adnak számukra inspirációt, hanem a művészcsoport attitűdjére is hatással vannak. A csoport szellemiségét azegyüttműködésre alapuló művészi gyakorlat, a kísérletezés iránti elkötelezettség, a határozott társadalmi szerepvállalás és a non-komformizmus jellemzi, mely mind párhuzamba állítható az avantgárd modellel. Szabadon interpretálják az avantgárd látásmód idealizmusát, optimizmusát, erejét, és szembeállítják annak saját hibáival és korunk pesszimizmusával: a háborútól való félelemmel, a gépekből, a közgazdaságtanból, a politikából való kiábrándulással, valamint a környezet aggasztó állapotával. A kiállítás manifesztuma, amelyet Tomasz Szerszen lengyel művész és kurátor fogalmazott meg, ezeket a gondolatokat és hangulatokat gyűjti össze.
A Sputnik Photos kelet- és közép-európai fotográfusok nemzetközi kollektívája. A 2006-ban alapított csoport kiindulópontja a tagok lakóhelyének számító közép-kelet-európai régióban megélt, közvetlen élet- és történelem-tapasztalat, valamint azoknak a szociálpolitikai folyamatoknak és szociokulturális jelenségeknek a vizsgálata, amelyek a Szovjetunió felbomlása óta a térség átalakulását hajtották. Az elmúlt évtized során a Sputnik Photos a fotográfia, a film eszközét, a fotókönyvek és zinek műfaját használta a múlt feldolgozásához és a jelen megértéséhez. Évek óta mentorprogramot működtetnek, hogy az általuk megszerzett tudást és szellemiséget tovább adják, emellett alkalmanként más művészekkel is együttműködnek – e kiállítás esetében Puklus Péterrel – megteremtve ezzel a párbeszéd lehetőségét. (Claudia Küssel)
Részt vevő művészek: Agnieszka Rayss, Jan Brykczyński, Michał Łuczak, Rafał Milach & Karolina Gembara, Adam Pańczuk, Puklus Péter

(forrás: maimano.hu)

A Mai Manó Házban megrendezett Sputnik Photos: A képzelet geometriája című kiállításunk 2018. október 7-ig látogatható.

Ajánlott bejegyzések:

Ugrás a lap tetejére
süti beállítások módosítása