Frida apja - Guillermo Kahlo, Mexikó fotográfusa (Fotóművészet, 2007/4)

2018. szeptember 26. Mai Manó Ház

Németország 2005-ben felfedezte az ott szinte ismeretlen mexikói fotográfust, Guillermo Kahlót, a világhírű Frida Kahlo festőművésznő apját, aki Wilhelm néven 1890-ben, a Karlsruhe közeli Pforzheimből kereskedőként vándorolt ki Mexikóba. „Apám, aki 1872-ben Baden-Badenben egy magyar fiaként született, miután 1878-ban Nürnbergben tanult, 18 éves korában meghalt az édesanyja – és a mostoháját nem szerette –, aranyműves nagyapám pénzt adott neki amerikai utazásához” – idézi Frida Kahlót biográfusa, Raquel Tibol. [...] Guillermino Kahlo 1899-ben – feltehetően apósa elvárásainak megfelelve – Oaxacában nyitott fotóműtermet. A fennmaradt napfényműtermi önarcképek bútorzata koloniális, de az egyik háttérfestményen német alpesi ház látszik, tetején hóval. A századfordulón mindenesetre volt Mexikóban német – azaz Hípico-Alemán – klub (1880-tól) és német iskola (1894-től), amelynek egyik leányosztályáról egy 1902-ben készült, szignált Kahlo-fotó is fennmaradt. De az első meghatározó feladat: a Casa Boker vasáruház építését és megnyitását megörökítő fotósorozatra szóló megbízás is a német klubban köttetett. A valóságos palotát a Vesztfáliából 1865-ben ide vándorolt Böker család építtette. Az építészeti és a fotós produkció olyan sikeres lett, hogy megalapozta Kahlo majd 40 éves építészeti fotós pályáját. 

07041302.jpgFotó: Guillermo Kahlo: Frida Kahlo, 1932. október 16.

Szegő György Frida apja – Guillermo Kahlo, Mexikó fotográfusa című írását és Guillermo Kahlo képeit, mely a Fotóművészet magazin 2007/4. számában jelent meg a képre kattintva találod. 

07041308.jpgFotó: Guillermo Kahlo: Vasútvonal, Mexikó, é.n.

(forrás: fotomuveszet.net)

Frida Kahlo és a magyar származású Nickolas Muray 1931-ben találkoztak először. Amikor a világhírű mexikói festőnő 1938-ban New Yorkban tartózkodott, mert a Julien Levy Gallery-ben rendeztek neki kiállítást, Muray portrékat készített róla, amelyek később a legismertebb és legkedveltebb munkáivá váltak. Muray és Kahlo 1939-ben éppen egy közel tíz éve tartó szerelmi viszony csúcsán voltak, amikor a portrék készültek. A viszonyuk még 1931-ben kezdődött, miután Muray elvált második feleségétől és röviddel azután, hogy Kahlo hozzáment Diego Riverához, a híres mexikói festőhöz.
Nickolas Muray Frida Kahlóról készített képeiből ITT találsz egy válogatást.

Ajánlott bejegyzések:

Ugrás a lap tetejére
süti beállítások módosítása