A HÉT FOTÓSA: Robert Mapplethorpe - Válogatás Lisa Lyonról készült képeiből

2018. december 09. Mai Manó Ház

A világ legelső női testépítő bajnoka Lisa Lyon és Robert Mapplethorpe 1979-ben vagy 1980-ban találkoztak egy partin a Sohóban. Robert Mapplethorpe ekkor hívta meg a lányt a Bond Streeten lévő műtermébe egy fotózásra. Később fényképezte egy edzőteremben majd a szabadban is. Az 1983-ban megjelent – a Pécsi József Fotográfiai Szakkönyvtár állományában is megtalálható – Lady Lisa Lyon című fotóalbumba 117 fekete-fehér képet találunk.
Egyes képek Horst P. Horst vagy Hoyningen-Huene divatfotóira emlékeztetnek. Mivel Lisa Lyon magassága 160 cm volt, ezért Mapplethorpe-nál egy tudatosan alkalmazott stratégia volt, hogy a képeken termete ellenére heroikusnak látsszék. Az 1980 és 1982 közötti ciklus a művész talán legátfogóbb műve, egyben egy tisztelgés az új, erős, a testével tisztában lévő nő előtt. – írta Hans-Michael Koetzle a Fotoicons című könyvében.
Érdekes belegondolni abba, hogy a női testépítés akkoriban igen radikális és vitatott volt. Számunkra már nem megdöbbentő az ilyen fizikum. Lyon feltűnő jelenség volt, tipikusan nyolcvanas évekbeli. A sminkje, a haja, a ruhái. „Amikor megismertem Lisát, rájöttem, hogy ő is sokoldalú csak másképp, mint Patti (Patti Smith), de akkor is megért egy könyvet. Különleges lány volt. Ilyen alakot még nem láttam. Mintha egy új állatfaj lett volna.
Lisa számomra egy szobor. Ez az egyik dolog, amit bizonyítok a fotózással. Szobrász lehetek anélkül, hogy azzal tölteném az időt, hogy formázom az anyagot. Az nekem túlságosan archaikus. Mintha én találnám fel a szobrászatot. Lisa olyan, mint egy bronz. Fekete férfiakat fotózni olyan, mint bronz alakokat fotózni.” – mondta Mapplethorpe egy interjúban a Mapplethorpe, a fényművész című dokumentumfilmben.

Mivel ezen a héten Mapplethorpe Lisa Lyonról készült képét választottátok a HÉT FOTÓJÁNAK, ezért mai bejegyzésünkben Mapplethorpe Lyont ábrázoló további képeiből válogattunk. A képek között aktfotók is láthatók, csak akkor kattints a galériára, ha ezt megértetted és nem zavar. 

(forrás: artblart.com; nationalgalleries.org)

Mapplethorpe első Polaroid gépét Sandy Daley filmestől kapta kölcsön 1970-ben. Kedvelte ezt a technikát, felfedezte az instant képkészítés előnyeit és rengeteg polaroidképet készített barátairól és magáról. Képei főleg a manhattan-i Chelsea Hotel egyik szobájában készültek. Mapplethorpe 1970 és '75 között készült polaroid aktfelvételeiből ITT találsz egy válogatást.

Ajánlott bejegyzések:

Ugrás a lap tetejére
süti beállítások módosítása