A HÉT FOTÓSA: Mary Ellen Mark - Válogatás a világhírű fotográfusnő sorozataiból

2018. december 20. Mai Manó Ház

Az 1940. március 20-án született Mary Ellen Mark munkáin a művészet, az újságírás és a dokumentarizmus áll össze egységes képpé. Mary Ellen Mark Federico Fellini Satyricon című filmjét a Look magazin felkérésére fotózta 1969-ben, majd egészen a kétezres évek elejéig dolgozott a hollywoodi álomgyárnak, miközben rengeteg képet készített korunk kultikus filmsztárjairól is. Munkáival nem csak a filmes világban alkotott maradandót, 19 fotóalbuma jelent meg és számtalan szakmai elismerés mellett, 2004-ben riportfotóiért World Press Photo díjat is kapott. Filmes képei mellett sorozataiban korunk problémáira reflektált, többek között hajléktalanok, egyedülállók és prostituáltak mindennapjait mutatja be. Az Amerikai Egyesült Államok egyik legfontosabb női fotográfusa 2015. május 25-én hunyt el.
Mivel ezen a héten a világhírű fotográfusnő Az Álmosvölgy legendája című film forgatásán készült Johnny Depp portrét választottátok a HÉT FOTÓJÁNAK, ezért mai bejegyzésünkben Mary Ellen Mark képeit találjátok.

A fotókra kattintva még több képet találsz.

Mary Ellen Mark a fényképezést egy Kodak Brownie kamerával kezdte kilencéves korában, és húsz évvel később már az egyik legfontosabb embernek számított a legnagyobb hollywoodi filmek vagy azok forgatási szüneteinek dokumentálásában. 

mem1974.jpgFotó: Mary Ellen Mark: A Száll a kakukk fészkére című film stábfotója, Oregon State Hospital, Salem, Oregon, 1974 © Mary Ellen Mark

Federico Fellini Satyricon című filmjét a Look magazin felkérésére fotózta 1969-ben, majd egészen a kétezres évek elejéig dolgozott a hollywoodi álomgyárnak, miközben rengeteg képet készített korunk kultikus filmsztárjairól.   

002_mem.jpgFotó: Mary Ellen Mark: Melanie Griffith és Don Johnson, A döntés éjszakája, Sanibel Island, Florida, 1973 © Mary Ellen Mark

1992-ben közelebbről is megismerkedett a filmezéssel, hiszen férjével Martin Bell rendezővel leforgatták az American Heart című mozifilmet is, melyben standfotósként és forgatókönyvíróként is részt vett.  

memark007.jpgFotó: Mary Ellen Mark: Catherine Deneuve, A Mississippi szirénje, Grenoble, 1969 © Mary Ellen Mark

A Mumbai belvárosában található Falkland út menti, kevésbé előkelő terület, amely Kamathipura néven ismert, a világ egyik legnagyobb vöröslámpás negyede. Mark először 1968-ban járt ott, majd évente visszautazott, hogy képeket készítsen az ott élőkről, de nem igazán járt szerencsével. "1978 októberében úgy döntöttem, hogy visszatérek és valahogy megpróbálok beférkőzni ezeknek a nőknek a világába, hogy lefényképezzem őket. Fogalmam sem volt róla, hogy vajon sikerülni fog-e, de tudtam, hogy meg kell próbálnom. Az utazásom előtti éjjel egy nagyon eleven álmom volt: egy Falkland úti bordélyház egyik ágya mögül leskelődtem, kukkoltam, ahogy három transzvesztita prostituált szeretkezik. Vidáman ébredtem, egyfajta bizonyossággal. Az álmom talán jó jel volt. " - emlékszik vissza sorozatára Mark. 

mem_fr03.jpgFotó: Mary Ellen Mark: Részlet a Falkland Road sorozatból, Bombay, India, 1978 © Mary Ellen Mark

1990-ben Mary Ellen Markot Észak-Karolina vidékére küldte a Life magazin, hogy egy olyan iskoláról tudósítson, ahová „problémás gyerekek” jártak. Ellison volt az egyikük. „Ő a kedvencem" – mondta Mark a brit Vogue magazinnak 1993-ban. „Olyan rossz volt, hogy az már csodálatos, tényleg nagyon csúnyán beszélt, de zseniális volt."
Mary Ellen Mark 2015 májusában bekövetkezett halála után az NPR (Országos Közrádió) igyekezett többet megtudni a fotón szereplő két gyerek, különösen Amanda kilétéről: Miért dohányzott, miért volt kisminkelve és miért viselt műkörmöket 9 éves korában? Mire emlékszik a felvétel kapcsán? És mi történt vele az 1990-es napfényes délután óta? 

maryellenmark1990.jpgFotó: Mary Ellen Mark: Amanda Marie Ellison, 9 (jobbra) és unokatestvére Amy Minton Velasquez, 8, Valdese, N.C., 1990. Courtesy of Mary Ellen Mark Studio and Library © Mary Ellen Mark

(forrás: maryellenmark.com; everydayishow.livejournal.com)

Ajánlott bejegyzések:

Ugrás a lap tetejére
süti beállítások módosítása