Nézegess Mai Manó képeket a Magyar Fotográfia Napján!

2019. augusztus 29. Mai Manó Ház

A dagerrotípia 1839. augusztus 19-i nyilvánosságra hozatalának híre hazánkba is hamar eljutott, ám a legelső magyar fényképre – amelyről biztos tudomásunk van – egy évet kellett várni, hiszen a dagerrotípia eljárás magyar nyelvű ismertetésének köszönhetően Budapesten, 1840. augusztus 29-én Vállas Antal - a Tudós Társaság tagjainak jelenlétében - a Lloyd palotában tartott ülésén előbb bemutatott két általa készített képet, utána pedig gépével felvette a Dunapartot és a Várat. Sajnos mindkét kép elveszett.
Az eseményről már szeptember elsején beszámolt a Figyelmező folyóirat a IV. évfolyam 35-36. számában:
aug. 29. Vállas Antal mathesis-osztályi rt. az egész acad. jelenlétében a’ nemz. casino’ dunafelüli szobáiban két fényképet készített a’ Daguerre’ módja szerint, de azok, a’ verőfény hiánya miatt, nem felelhettek meg egészen a’ várakozásnak.
Bár az első magyar fényképet Vállas Antal készítette, őt mégsem nevezhetjük az első magyar fotográfusnak, ezt a címet Marastoni Jakab és Kawalky (Kavalki) Lajos között osztják meg a fotótörténészek. A hazai fényképésztársadalom gyorsan növekedésnek indult, a technika fejlődésének köszönhetően egyre többen nyitottak műtermet a fővárosban.
Pontosan 125 évvel ezelőtt nyitotta meg kapuit Mai Manó műteremháza is a Nagymező utcában. Mai bejegyzésünkben - a Magyar Fotográfia Napján - Mai Manó képeit mutatjuk meg ismét nektek.

A galériát fotóra kattintva találod, a képek a FSZEK Budapest Gyűjtemény Fotótárában és a Magyar Fotográfiai Múzeum gyűjteményében találhatók.

(forrás: arcanum.hu; fszek.hu; fotomuzeum.hu)

Ajánlott bejegyzések:

Ugrás a lap tetejére
süti beállítások módosítása