Hajléktalanok, sebesült katonák és világsztárok - Válogatás Bryan Adams, a zenész-fotográfus képeiből

2019. szeptember 24. Mai Manó Ház

A világhírű kanadai dalszerző és énekes Bryan Adams fotós karrierje véletlenszerűen kezdődött a kilencvenes években: a zenésznek szüksége volt saját portréjára egy albumborítóhoz, és ekkor úgy döntött, hogy azt saját maga készíti el. Elmondása szerint a kép jól sikerült, így nem sokkal ezután elkezdte fényképezni barátait is, zenészeket, színészeket és modelleket. Végül olyan jelentős portfólióval bírt, hogy ennek a zenés és fotós szakmában egyaránt híre ment. Ekkor kezdték el neves magazinok is keresni és felkérni fotózásokra.
„Fogalmam sem volt, hogy ennek ez lesz a vége, de ez lett. És imádom” – mesélt egy interjúban a fotós karrierje kezdeteiről. Bár fényképészetére nagy hatással voltak Herb Ritts képei, Adams mégis teljesen autodidakta módon sajátította el a fényképezés fortélyait. „Nem volt egyszerű megtanulni ezeket a dolgokat, sok mindent kipróbáltam és nagyon sokat hibáztam, de így talán megtanultam fényképezni. Valójában nem is ért véget ez a szakasz, még mindig folyamatosan tanulok. A sok kísérletezés vezet ahhoz a kreativitáshoz, ami a képeimen látható.”
Adams már a nyolcvanas években is fényképezett egy Rolleiflex géppel, de a műtermi portréfényképezéshez főleg Zeiss és Mamiya optikákat használ. 

Képeit a legnagyobb magazinok is publikálják (Vogue, Harper’s Bazaar, Esquire, Interview), kiállításait pedig éppen 20 éve, 1999 óta rendezik meg a világ neves kiállítótereiben.
Első fotóalbuma American Women címmel 2005-ben jelent meg. Az albumban kizárólag Calvin Klein ruhába öltözött, befolyásos nők (színészek, újságírók, zenészek, képzőművészek, üzletasszonyok, sportolók) képei láthatók. A fotók Los Angelesben és New Yorkban készültek.  
Ezt követte 2012-ben a Steidl kiadónál megjelent Exposed című retrospektív albuma, melyben a barátairól készített fényképei szerepelnek. A könyv előszavát Sir Elton John írta. Adams egy interjúban elmondta, hogy ez az album is inkább a divatra és a sztárokra fókuszált, de az egy évvel később megjelent sorozata, már egy sokkal komolyabb témát ölelt fel.
A 2013-ban bemutatott Wounded: The Legacy of War fotóalbumban olyan brit katonák portréit láthatjuk, akik Irakban vagy Afganisztánban sebesültek meg, többnyire súlyosan: elvesztették egy vagy több végtagjukat, megvakultak vagy égési sérüléseket szereztek.
Nem sokkal később az Untitled című albumában Adams fekete-fehér absztrakt fotóival ismét egy új oldalát mutatta meg. 2015 első hetében, amikor a Nyugat-Indiában a Grenadine-szigeteken található Mustique szigetére látogatott, Adams absztrakt fekete-fehér mintákra figyelt fel tengerparti homokon, amelyet a Karib-tenger hullámai képeztek. Néhány napig fényképezte ezeket a képződményeket, és amikor másoknak is megmutatta a fényképeket, a legtöbbjük azt gondolta, hogy ez az éjszakai égbolt. Ez a furcsa hasonlóság inspirálta ezt az albumot.
A 2017-ben megjelent Canadians című 68 oldalas könyvében – mint ahogy azt a címe is jelzi – híres kanadaiakról készített portrékat. Az albumban többek között The Weeknd, Shawn Mendes, Justin Trudeau, Margaret Atwood és Linda Evangelista portréja is helyet kapott.
Hat évvel ezelőtt Trudie Styler kereste fel Bryan Adamset, hogy a The Big Issue magazin számára hajléktalan, utcai árusokról készítsen portrékat. A Big Issue – a hazai Fedél nélkül laphoz hasonlóan – egy professzionális újságírók és fotósok által létrehozott heti kiadvány, amelyet az utcákon adnak el, hogy a hajléktalanok számára törvényes jövedelmet biztosítsanak és megkönnyítsék a társadalomba való visszailleszkedést. Adams közvetlen, együttérző és méltóságteljes portréi a 2019 májusában kiadott Homeless című könyvben jelentek meg.

Mai bejegyzésünkben Bryan Adams fotóalbumainak képeiből válogattunk, melyek megvásárolhatók vagy megrendelhetők a Mai Manó Könyvesboltban

(forrás: bryanadamsphotography.com; steidl.com; bigissue.com; photography-now.com)

Bryan Adams Monica Bellucciról készített sorozatát, melyet korábban már a HÉT FOTÓJÁNAK is választottatok ITT találod. A Mai Manó Ház Blogon már korábban is láthattatok zenéhez köthető fotókat, így többek között Mantoani világhírű sorozata mellett, bemutattuk Jim Marshall rocklegendákról készített portréit, az Elvis halála után ismertté vált, titokban készített csókolózós fotókat, de megismerhettétek a Red Hot Chili Peppers meztelen fotózásának történetét és láthattátok a Queen budapesti turnéján készült képeket, valamint az utolsó, Beatles stúdióalbum borítójának fotózásán készült összes képkockát is.

Ajánlott bejegyzések:

Ugrás a lap tetejére
süti beállítások módosítása