Fotóbulvár a 21. századból #16

2019. október 04. Mai Manó Ház

A Mai Manó Ház Blog Fotóbulvár rovatába eddig főként a XIX. században megjelent különleges, érdekes fotós hírekből válogattunk, de úgy látjuk napjainkban is rengeteg olyan cikk jelenik meg fényképezés témában, mely bár szorosan nem kapcsolódik blogunk tematikájához, mégis érdekesnek ítéljük meg őket. A 21. századi fotóbulvár rovatunkban az elmúlt napok - fotográfiával csak érintőlegesen foglalkozó, de a fényképezéshez köthető - szenzációhajhász, különös vagy éppen szomorú cikkeit olvashatjátok. 

Elgondolkodtató, pixeles képek veszélyeztetett fajokról, ahol minden képpont egy fennmaradt egyedet képvisel (index.hu)

2008-ban az élővilágot figyelő természetvédelmi szervezet, a WWF megkapó kampányt futtatott, amiben pixeles képeket készítettek veszélyeztetett fajokról, és minden egyes képpont egy fennmaradó egyedet jelölt - vagyis minél közelebb állt a faj a kihaláshoz, annál pixelesebb, nehezebben kivehető kép készült róla. Azóta eltelt 11 év, és változtak a populációk: most egy JJSmooth44 fedőnevű felhasználó frissítette és bővítette a sorozatot, és felrakott 22 képet az Imgurra. - írta az index Mindeközben rovata.
A szívszorító képeket a fotóra kattintva tekintheted meg. 

imgur.jpg

A legós fotózás mesterét most a holdra szállás ihlette meg – döbbenetes képek (hvg.hu)

Lampert Benedek többször elkápráztatta már közönséget legós képeivel, melyeken a figurák változatos helyzetekben elevenednek meg. A fiatal most a holdra szállás 50. évfordulójához (és az űrutazáshoz) kapcsolódva készített újabb fotósorozatot. A képek nem stúdióban készültek, Lampert a háztartásban megtalálható eszközöket használta munkájához – egy kis furfanggal. A liszt könnyen változhat hóviharrá, a sűrű erdő pedig gondosan összeválogatott ágak sokasága. Ugyanígy az Apollo-11 rakétájának füstfelhője sem igazi füst, vattacsomókból áll össze. De ugyanilyen fontos a helyszín kiválasztása, a látószög, valamint a fényviszonyok figyelembe vétele. - írta a hvg.hu.
A képre kattintva a legós sorozatot tekintheted meg. 

lbhvg.jpeg

A vizimentők is kipakoltak (index.hu)

Naponta jönnek egyre komolyabb és komolyabb nevezések a tetris challenge-ben, ami ugye arról szól, hogy a résztvevők minden cuccukat, amit munka közben használnak, gondosan elrendezve kipakolják maguk köré. Az egyik legmenőbb fotót a kecskeméti MH 59. Szentgyörgyi Dezső Repülőbázis posztolta, de az angyalföldi Szent Mihály Plébánia képe is megér egy misét. A Magyarországi Légimentésért Alapítvány felkérésére a Vízimentők Magyarországi Szakszolgálata is csatlakozott a kihíváshoz, és ők is odatették magukat. 
Az index Mindeközben rovatában a legmenőbb, magyar tetriszes képek linkjeit is megtalálod.

vmsz.jpg

Fotografikus memória csak a filmekben létezik (index.hu)

Terry Pratchett Kis Istenek című könyvének főszereplője, Tesveer nem az első irodalmi, vagy popkulturális alak (és nem is az utolsó), akinek tökéletes, tűpontos memóriája van. Ha abból indulunk ki, hogy a karakter a Korongvilágon él, amit egy óriási teknősön álló 4 elefánt tart a hátán, akkor elfogadhatjuk, hogy az író ilyen szuper memóriát adott főhősének. De mi van azokkal, akik a valóságban állítják, hogy életük minden pillanatára kristálytisztán emlékeznek?
Egy harvardi tudós, Charles Stromayer 1970-ben írt egy tanulmányt, amiben egy szintén a Harvardon tanuló diák, Elizabeth emberfeletti képességéről írt. A kísérlet során Stromayer egy olyan mintát tartott Elizabeth jobb szeme elé, ami 10 ezer véletlenszerű pontból állt. Másnap egy teljesen különböző ponthalmazt mutatott a diák bal szemének, így Elizabeth fejében összeolvadt a kettő, és egy háromdimenziós illúziót (autosztereogramot) látott maga előtt. Elizabeth lehetett volna a filmekben sokszor előkerülő, legendás fotografikus memória első bizonyítéka, ha Stromayer hirtelen nem vette volna feleségül. Több kísérletben már nem vett részt.
A teljes cikket, az index remek Ma is tanultam valamit rovatában ITT találod.

A világ legnagyobb sötétkamrája (petapixel.com)

Az idei STORY konferencia során, Nashville-ben (TN), Blake Wylie fotós valami igazán különleges dolgot csinált. Egy hatalmas hangversenytermet a világ legnagyobb sötétkamrájává változtatott, hogy 1400 fős közönsége előtt az egyik zenészről portrét készítsen, amit ott helyben elő is hívjon a színpadon. A Petapixel cikkében megemlítik, hogy a Guiness World records képviselői nem tartózkodtak a helyszínen, így nincs megerősítve a világrekord, de úgy tűnik, hogy ennél nagyobb sötétkamrát még sehol sem láthattunk. A Schermerhorn hangversenyteremben készült képet és az előhívás dokumentációját a fotóra kattintva találod. 

img_0399.jpg

Fotóbulvár rovatunk korábbi részeit ITT találod.

Ajánlott bejegyzések:

Ugrás a lap tetejére
süti beállítások módosítása