Egy magyar fotós képei egy Fülöp-szigeteki halászfalu lakóiról - Dóka Béla: Studio Panindigan

2019. október 13. Mai Manó Ház

Dóka Béla - akinek a The Sundays of Life munkáját már a Folyamatos Jelen című katalógussorozatunkban, és nálunk a Mai Manó Házban is bemutattuk - létrehozott egy rögtönzött stúdiót a Fülöp-szigeteken, hogy megörökítse a Palawan szigeteken található Panindigan falu lakóinak őszinte egyszerűségét és méltóságát.
A panindigan filippino szó jelentése 'meggyőződéssel cselekedni'; fenntartani valamit, minden nehézség és különbözés ellenére; bizonyos mértékig maga a küzdelem egy eszméért vagy életmódért. Magasztosság és állhatatosság itatja át ezt az elképzelést. Mikor Dóka Béla elhatározta, hogy lefényképezi a kicsinyke halászfalu lakóit, e szó köré építette fel a projektet. Legújabb sorozata egyfajta tisztelgés az egyszerű életmódot folytató, dolgos emberek előtt. 

A Panindigan egy turisták által nem túl ismert halászfalu Palawan szigetén, a Fülöp-szigeteken, ahol Dóka négy hónapot töltött el. Az elmúlt egy-két évben bár kereste, de nem érezte, hogy lenne olyan téma, amit szívesen megörökítene. A fotográfus nem akarta hátráltatni őket a munkájukban, valamint a nap is olyan melegen sütött, hogy csak reggel és délután egy-egy órán át fotózhatta őket. Megkérte a falubelieket, hogy egy - a megélhetésüket biztosító - munkát jelképező eszközzel - álljanak modellt: a halász az összefogott hálójával, a tahót (édes szójasodót) árusító a fémtartályaival, a taxisofőr a triciklijével. Ám ahogy híre ment a fényképezésnek, idővel egyre több lakó szeretett volna a szabadtéri stúdióban Dóka kamerája elé állni. 
"A melletünk lévő szomszédnak volt egy üres udvara, ahol kitaláltam, hogy felállítok egy stúdiót. Egy saját stúdiót, amiben nagy segítségemre voltak a helyiek: fontak nekem kókuszból egy gyékényszerű hátteret, én pedig egy uszadékfára festékkel ráírtam, hogy Studio Panindigan, amit az ő segítségükkel kifüggesztettem két kókuszpálma között és ezzel megvolt a stúdió. A helyiek segítségével, a helyieket fotóztam."

A képre kattintva a Studio Panindigan sorozat képeiből találsz egy válogatást. (A képek publikálásáért köszönetünket fejezzük ki Dóka Bélának, és a Faur Zsófi Galéria munkatársainak.)

(forrás: beladoka.com; galeriafaur.hu; fotohonap.hu; azeletmegminden.hu)

Dóka azon kevés magyar fotósok egyike, akiket tényleg jegyeznek a világlapokban. Newsweek, New York Times, New Yorker, Le Monde, Spiegel, Independent, El Pais... felsorolni is nehéz hány helyen publikálták fotóit az elmúlt két évtizedben. Munkáit kiállították egyebek mellett Londonban, Párizsban, Barcelonában, Brüsszelben, Prágában, Madridban és persze Budapesten is. - olvashatjuk Az élet meg minden oldalán, ahol Dóka Béla egy közel kétórás podcast adásban mesél többek között a kubai társadalom peremvidékein élőkről, a Putyinért rajongó orosz tizenévesekről, a burmai fiatalok álmairól vagy éppen a most bemutatott Fülöp-szigeteki halászfalu lakóiról. 

 

Dóka Béla Studio Panindigan sorozata 2019. november 8-ig a Fotóhónap rendezvénysorozat keretében a Faur Zsófi Galériában tekinthető meg. 

Ajánlott bejegyzések:

Ugrás a lap tetejére
süti beállítások módosítása