Felnőtt tartalom!

Elmúltam 18 éves, belépek Még nem vagyok 18 éves
Ha felnőtt vagy, és szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot.

A belépéssel elfogadod a felnőtt tartalmakat közvetítő blogok megtekintési szabályait is.

20 éve jelent meg a XX. század legnagyobb méretű és egyik legdrágább fotóalbuma: Helmut Newton: SUMO

2019. november 17. Mai Manó Ház

Húsz évvel ezelőtt, 1999 novemberében jelent meg Helmut Newton SUMO című fotóalbuma a Taschen kiadó gondozásában, mely könyv a 20. század legnagyobb és legdrágább könyvgyártásaként írta be magát a könyvkiadás történetébe. A Taschen képviselői a könyv szokatlan mérete miatt még a Vatikán bibliakötőjének a segítségét is igénybe vették.
A limitált kiadású, sorszámozott fotóalbum világszerte tízezer példányban jelent meg, és az 50x70 cm-es méretű, közel 30 kg-os, 464 oldalas könyv mindegyikét maga a fotográfus, Helmut Newton írta alá. A SUMO valóban egyedi kiadvány, hiszen minden tekintetben óriási alkotás, mely méltó módon tisztelgett a huszadik század egyik legnagyobb hatású, egyben legellentmondásosabb fotóművésze előtt. Hugh M. Hefner, a Playboy magazin kiadója, kitalálója és szerkesztője mondta róla, hogy egyszerre találja érdekesnek és felkavarónak, ahogy Newton a divatfotós látásmóddal az erotikusból csaknem szürreálisat alkotott.

A SUMO, melyet a fotográfus, szintén fotós felesége, June Newton szerkesztett, több mint 400 kép széles választékát kínálja, amelyek nagy részét első alkalommal publikálták, és amelyek teljesen lefedték Newton kiemelkedő fotós karrierjét: a lenyűgöző divatfotóitól kezdve, amelyek generációk számára mutattak utat, az aktképein át egészen a világhírű sztárokról készült ikonikus portrékig. A sokak által ismert japán sportág, a szumó inspirálta ennek a kolosszális kötetnek a címét, de az album büszke tulajdonosainak nem kell a SUMO-val megbirkóznia, hiszen a francia designer, Philippe Starck egy egyedülálló eszközt tervezett a könyv otthoni tárolására, és a könyv lapozgatására.
A SUMO borsos ára ellenére hatalmas világsiker lett, a 10000 sorszámozott, a szerző által dedikált példány gyorsan gazdára talált. Newton, aki 2004-ben 83 éves korában halt meg, a monográfiát "félelmetesnek és felháborítónak” írta le. „Még csak nem is a könyvemként tekintek rá, hanem egy önálló tárgynak látom."
Az 1-es sorszámot viselő albumért – melyet a könyvben is szereplő nyolcvan híresség is dedikált – 430 000 dollárt adtak egy jótékonysági aukción 2000. április 6-án Berlinben, így ez a kiadvány lett a 20. század legdrágább könyve.

A monumentális fotóalbum története egészen 1997-ig nyúlik vissza, June Newton visszaemlékezéseiből megtudhatjuk, hogy Benedikt Taschen (a Taschen kiadó tulajdonosa) Los Angelesben volt, mikor felhívta Newtont, hogy megbeszéljenek egy találkozót egy közeli szállodában, mert „valamit szeretne megmutatni neki.”. Nem sokkal azután, hogy Newton odaért a hotelbe, szinte azonnal hívta feleségét, hogy „dobjon el mindent, és azonnal menjen utána.” Amikor June Newton belépett a szálloda lakosztályába, egy hatalmas, de üres lapokokból álló makettet látott, amihez néhány nyomtatott oldalt is mellékeltek. Benedikt és Helmut June reakciójára vártak, aki elmondása szerint, tudta, hogy ez egy merész vállalkozás, de azonnal beleszeretett a projektbe, ami végül SUMO néven vált ismertté.

Tíz évvel ezelőtt, 2009-ben a Helmut Newton Alapítvány egy szokatlan, ám lenyűgöző kiállítást rendezett e legendás kiadványnak: a könyv mind a 464 oldalát, bekeretezték és a falra helyezték, egymás mellé, két vagy három sorban, így a kiállítás látogatói szó szerint mindent egyszerre láttak. A rekorder könyv kiadásának huszadik évfordulóján a kiállítást újra megrendezték, mely az alapítvány berlini székhelyén 2019. november 10-ig látogatható.

Mai bejegyzésünkben a galériára kattintva a Taschen kiadó promóciós céllal készült képeit, és a kiállítás sajtófotóit mutatjuk meg nektek. 

(forrás: taschen.com; photography-now.com)

A huszadik évfordulóra a fotóalbumból egy kisebb méretű, kedvezőbb árú kiadvány is megjelent, mely a könyvesboltunkban megrendelhető és a szakkönyvtárunk beszerzési tervei között is szerepel. Bár a szakkönyvtárunkba bárki beiratkozhat, mégis vannak olyan könyveink, amelyeket témájuk miatt inkább felnőtt olvasóinknak ajánlanánk. Ezek közé tartoznak az erotikát, meztelenséget, erőszakot, drogozást vagy éppen halottakat bemutató fotóalbumok, melyek képeiből ITT találsz egy válogatást.

Ajánlott bejegyzések:

Ugrás a lap tetejére
süti beállítások módosítása