Elhunyt Markovics Ferenc (1936-2019)

2019. december 17. Mai Manó Ház

2019. december 8-án, életének 84. évében elhunyt Markovics Ferenc, Balázs Béla-díjas fotóművész, fotóriporter, Érdemes- és Kiváló művész.

Markovics Ferenc Cegléden született, 1936. november 10-én. Tulajdonképpen autodidakta, önképző módon jutott el a fotós mesterségig. Cegléden, gimnazista korában iratkozott be a helyi fotószakkörbe, ami később fotóklubbá alakult. Jó mechanika érzékkel megáldott édesapjától kapta az első fényképezőgépét. Apja jogász volt, aki amatőr módon űzte a fotográfiát és önmagát képezte, sokat olvasott. Markovics így emlékszik vissza a fényképezéssel kapcsolatos első élményeire: „Apám képeit kissrác koromban laboráltam is. Ösztönzésére, és a fotóklub hatására rengeteget olvastam, pályázatokon vettem részt, különböző tónusmódosító eljárásokkal próbálkoztam. Ennek később nagy hasznát vettem, amikor zsűriznem kellett, mert ismertem a különböző metódusokat (később mint fotószövetségi tag, megismerkedtem az új irányzatokkal a külföldi szaklapokból). A kísérletezés egyszerre volt játék és halálosan komoly dolog. Legnagyobb hatással azonban kétségkívül az 1930-as években kialakult, ún. „magyaros iskola” volt rám. 1957-től hívták be sorkatonai szolgálatra, bevezényelték a Határőr képes hetilap szerkesztőségébe, ahol fotóriporteri, majd rovatvezetői feladatokat látott el. 1958-ban felvételt nyert a MÚOSZ fotóriporteri szakosztályába. 1969 és1986 között a Mafilm állófotósa, 54 játékfilm, nemzetközi és televíziós produkció munkatársa. 1986-tól 1990-ig, a lap megszüntetéséig a Film Színház Muzsika művészeti és képszerkesztője. Indulásuktól tagja a Magyar Szépmíves Társaságnak és a Magyar Jazz Szövetségnek. 1965. júniusában volt a Népstadionban az a koncert, amelyet az amerikai jazzirodalom (Leonard Feather: The Encyclopedia of Jazz in the Sixties) is úgy értékel, hogy a világ legnagyobb létszámú (ők 93.000 nézőről írnak) jazzkoncertje volt. A fáradt Louis egy-egy számra átadta a terepet a másik két fúvós szólistának és egy, az ő számára odakészített fotelben cigarettázott. Egy ilyen pillanatot örökített meg Markovics fényképezőgépével, akinek Armstrong még a nyelvét is kinyújtotta egy hamiskás mosoly kíséretében. 

cf031324-100x70-1024x716.jpgFotó: Urbán Ádám: PéldaKÉPek című sorozat, Markovics Ferenc 

A képre kattintva Urbán Ádám kisfilmjében Markovics Ferenc mesél az 1965 júniusában készült fotójáról. 

markovics1965.jpgFotó: Markovics Ferenc: Louis Armstrong, Népstadion, Budapest, 1965. június 09.

 

Markovics Ferenc 1965-ben készített alább látható fotóját többször is a HÉT FOTÓJÁNAK választottátok Facebook oldalunkon..

markovics1965.jpgFotó: Markovics Ferenc: Felhők és vonat, 1965


A költői szépségű Szerelem című film Makk Károly rendező, Déry Tibor író és Tóth János operatőr közös alkotása. A forgatáson Markovics Ferenc készítette a standfotókat, amelyeket ITT találod.

Nyugodjék békében!

Ajánlott bejegyzések:

Ugrás a lap tetejére
süti beállítások módosítása