Mai Manó Online Fotóegyetem - Képes Beszéd Urbán Tamással

2019. december 19. Mai Manó Ház

Az 1945. július 6-án Szatmárnémetiben született Urbán Tamás fotóriporter, a Fortepan első – és ezidáig egyetlen – ösztöndíjasa. A Pest Megyei Hírlap, az Ifjúsági Magazin, majd a Stern fotósaként (utóbbinál hetente közel kétmillió olvasóval!) képek tízezreit exponálta. Ismertté a korábban elképzelhetetlen bátorsága tette, ő fotózott először javítóintézetben és börtönben, gyilkosságok és balesetek döbbenetes helyszínein, portrézott csövesek, punkok és örömlányok közt. Urbán Tamás 1964-ben Debrecenben érettségizett. A Budapesti Műszaki Egyetemen folytatott hangmérnöki tanulmányokat, majd ezeket félbehagyva jelentkezett a Színművészeti Főiskola operatőri szakára, ahová nem vették fel. Felvették viszont a MÚOSZ Újságíró Iskolájára, ahol Keleti Éva és Féner Tamás voltak a tanárai. Részt vett a Balmazújvárosi Alkotótelep tevékenységében. 1961-től fényképez, mestere Kotroczó István, a Magyar Ifjúság fotóriportere volt. 1969-1972 között a Pest Megyei Hírlap fotóriportere volt. 1972-1990 között az Ifjúsági Magazin munkatársa volt. 1976-ban az egyik alapító tagja volt a Fiatal Fotóművészek Stúdiójának. 1990-től Hamburgban a Stern magazinnak dolgozott. 1994-től a Blikk című napilap fotóriportere volt.  

A képre kattintva Urbán Tamás fotóiból találsz egy válogatást.

2014 márciusában Kincses Károly beszélgetett Urbán Tamással a Mai Manó Házban. A programunkat az alábbi szöveggel ajánlottunk: Azon kevesek közül való, akik már az elmúlt érában is megmutatták, megmutathatták a társadalom, a rendszer negatív oldalait is. Így készíthetett fotósorozatot az angyalcsinálásról, azaz az abortuszról, az aszódi javítóintézetről, a kábítószeres fiatalokról, a börtönökről, a halálos balesetekről és a mentőkről, s mindenkiről, aki a társadalmi lét perifériájára kerültek. S mindezeket nagyon magas színvonalon, képileg is jól megcsinálva tette, tagadhatatlan pozitív indulattal. „Az élet sötétebbik oldalán élőkkel éppen olyan jó viszonyt sikerült kialakítanom, mint a hatóságokkal."
Az előadást természetesen rögzítettük, így ma a Mai Manó Online Fotóegyetem új előadásában ezt a programunkat láthatjátok. Az interjúban Urbán Tamás mesél mesteréről, a mentősöket és a börtönöket bemutató sorozatáról, a hazai politikáról és anekdotázik ismert képeiről, a hamburgi Stern munkahelyéről és sok minden másról is.

(forrás: fortepan.hu; index.hu; wikipedia.hu)

Hamarosan újabb előadással jelentkezünk, addig nézd meg a korábbiakat is!

Ajánlott bejegyzések:

Ugrás a lap tetejére
süti beállítások módosítása