Ők fényképezték 2019 legnépszerűbb blogbejegyzéseit

2019. december 29. Mai Manó Ház

A híres fotósok önarcképeit vagy a róluk készült portrékat bemutató sorozatunkban ma olyan fotográfusok portréját láthatod, akiknek munkáit a Mai Manó Ház Blogon 2019-ben a legtöbbször néztétek meg.
A portrékra kattintva a fotográfusok sorozatait találod. 

A magyar fotográfusok közül Pécsi József portré-, reklám-, aktfelvételeit kedveltétek a legtöbben 2019-ben a Mai Manó Ház Blogon, ahol 2012-ben jelent meg Tőry Klára A fényképezés nagy alkotói című könyvének online változata, mely a mai napig az egyik legkeresettebb tartalom oldalunkon.
Mivel blogunk egyik nem titkolt célja a fotótörténet népszerűsítése és a fotóoktatás megkönnyítése, Klárával egyeztetve egy új sorozatot indítottunk, melyben magyar fotográfusok részletes életrajzát és fontos képeit ismerhetitek meg. Mint ahogy az online könyv, ez az anyag is kizárólag a Mai Manó Ház Blogon érhető el. Az életrajz-sorozatunk sikerét jól jelzi, hogy a bemutatott fotográfusok közül a Pécsi József életét és fényképeit ismertető poszt lett az elmúlt egy év második legnézettebb tartalma.
Az idén 130 éve született Pécsi Józsefnél sokoldalúbb, kulturáltabb egyénisége nemigen volt a magyar fotográfiának. Széles látókörrel és műveltséggel, nagy mesterségbeli tudással, elméleti felkészültséggel és fejlett esztétikai érzékkel rendelkező alkotó volt. Új hangot és színt hozott a magyar fotóművészetbe, kitűnő fotografikus látása, kifinomult ízlése festői kultúrával párosult.

Pécsi József képeit és életét a fotóra kattintva ismerheted meg. 

11020526.jpgFotó: Pécsi József: Önarckép feleségével, Rozival, 1935
© Magyar Fotográfiai Múzeum 


A külföldi fotográfusok közül Helmut Newton ikonikus könyvének képeire voltatok a legtöbben kíváncsiak. Húsz évvel ezelőtt, 1999 novemberében jelent meg a fotográfus SUMO című albuma a Taschen kiadó gondozásában, mely könyv a 20. század legnagyobb és legdrágább könyvgyártásaként írta be magát a könyvkiadás történetébe. A Taschen képviselői a könyv szokatlan mérete miatt még a Vatikán bibliakötőjének a segítségét is igénybe vették.
A limitált kiadású, sorszámozott fotóalbum világszerte tízezer példányban jelent meg, és az 50x70 cm-es méretű, közel 30 kg-os, 464 oldalas könyv mindegyikét maga a fotográfus, Helmut Newton írta alá. A SUMO valóban egyedi kiadvány, hiszen minden tekintetben óriási alkotás, mely méltó módon tisztelgett a huszadik század egyik legnagyobb hatású, egyben legellentmondásosabb fotóművésze előtt. Hugh M. Hefner, a Playboy magazin kiadója, kitalálója és szerkesztője mondta róla, hogy egyszerre találja érdekesnek és felkavarónak, ahogy Newton a divatfotós látásmóddal az erotikusból csaknem szürreálisat alkotott. 

Az ikonikus album képeiből a fotóra kattintva találsz egy válogatást.

newtonjunehelmut.jpgFotó: Helmut Newton: Helmut Newton és felesége June, New York, 1982
© June Newton and the Helmut Newton Estate 


(forrás: fotomuzeum.hu; bjp-online.com)

Ajánlott bejegyzések:

Ugrás a lap tetejére
süti beállítások módosítása