Johnny Depp lesz a főszereplője a legismertebb humanista fotós életéről szóló filmnek

2020. január 22. Mai Manó Ház

A napokban jelent meg a hír, miszerint Johnny Depp Minamata című filmjének világpremierjét a februári 70. Berlini Nemzetközi Filmfesztiválon tartják. A Minamata a háborús fotósról, W. Eugene Smithről szól, aki 1971-ben azért utazott Japánba, hogy a partvidék közösségeit meglátogatva dokumentálja a higanymérgezés hatását. 


A Magnum fotóügynökség riportere, W. Eugene Smith egy rendkívül erős dokumentációt készített erről a tragikus környezetszennyezésről, mely sorozatról így írtak 1974 februárjában az angol Popular Photography szaklapban:
„..a láthatatlan méreg falujában egész önmérgező, önpusztító civilizációnkat sikerült felmutatnia, a Minimata-botrányt a saját öngyilkos tompultsága ellen küzdő emberiség metaforájává transzformálta.”
„A nagy témát legutóbb egy déljapán halászfaluban, Minamatában találta meg 1971-ben. Híres Pittsburgh esszéje óta a szakemberek szerint ez a legkiemelkedőbb munkája. Egy tömeges higanymérgezés áldozatait, következményeit és hatását mutatja be. A helyi Chisso vegyitársaság nagy mennyiségű hulladékanyagot ürített a Minamata-öböl vízébe. A mérgezett halaktól a falu sok lakója súlyosan megbetegedett, nem is beszélve arról, hogy a halászat itt nemcsak a legfőbb táplálék előteremtését jelenti, hanem a kenyérkereset egyedüli forrását is. Az események országos botrányba torkolltak. Smith, aki japán származású feleségével, Aileennel a helyszínre utazott, a tragédia társadalmi és politikai aspektusaival is foglalkozni akart. Tanúja volt annak, hogyan csapnak össze az igazságukat kereső halászok az ipari vállalkozók embereivel. S, hogy ez nem volt éppen veszélytelen kaland, arra keserves bizonyítékai vannak. Amikor a minamatai lakosok és a vegyitársaság képviselőinek egyik szenvedélyes hangú összejövetelét fényképezte, a Chisso által felbérelt vagányok kegyetlenül összeverték. Ennek következtében megromlott a látása, s nincs kizárva, hogy teljesen megvakul.”   

 

Az 1947-ben született burmai fotóriporter Chris Steele-Perkins 1971-ben költözött Londonba, ahol eleinte független fotósként fényképezett, de később dolgozott bangladesi segélyszervezeteknél is. Perkins 1982-től tagja a Magnum Photosnak és 1991-ben utazott el Japánba, hogy a Minamata-öböl környékén fényképezze az ott élőket. 

(forrás: magnumphotos.com; imdb.com; index.hu)

W. Eugene Smith munkáinak A falusi orvosnak, A bábaasszonynak, a Spanyol falunak, az Albert Schweitzerről szóló sorozatának és végül a japán Minamata halászfaluról készített képesszének minden egyes fotója az emberiség gondjairól, nehézségeiről beszél, s nemcsak arra döbbent rá, hogy milyen a világ, de segít abban is, hogy megtanuljunk látni és valóban felfigyeljünk arra, mi van az újságok hírképei mögött. Smith képeiből ITT találsz egy válogatást.

Szeretnél hozzászólni? Facebook oldalunkon megteheted.

 

Ajánlott bejegyzések:

Ugrás a lap tetejére
süti beállítások módosítása