Felnőtt tartalom!

Elmúltam 18 éves, belépek Még nem vagyok 18 éves
Ha felnőtt vagy, és szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot.

A belépéssel elfogadod a felnőtt tartalmakat közvetítő blogok megtekintési szabályait is.

Halott! – Engedély nélkül készült az 1920-as évek leghírhedtebb felvétele

2020. január 26. Mai Manó Ház

Az 1920-as években a technológiai újításoknak köszönhetően egyre többféle felvételt készíthettek a fényképészek. Egyesek továbbra is nagy gépeket használtak, de mivel a nagyközönség rajongott az úgynevezett kandi kameráért, az elsősorban képeket közlő magazinok is egyre merészebb fotókat publikáltak az olvasottságért dúló ádáz harcban.
A Daily News pimasz szellemiségét fémjelezte az az eset is, amikor a magazin szerkesztői arra bíztatták az embereket, hogy szerezzék meg bármi áron a Ruth Snyder kivégzéséről készült képeket. A nőt azért végezték ki, mert új szeretője segítségével megölte férjét. A gyilkosság és az azt követő bírósági eljárás nagy médiafigyelmet kapott, hetekig beszédtéma volt.
Az Amerikai Egyesült Államokban tilos volt fényképet készíteni a kivégzések alkalmával és ez volt az a határozat, amibe nem nyugodott bele a New York Daily News. Mivel tudták, hogy a börtönben ismerik a fotóriportereiket és így be sem engednék őket a kivégzésre, ezért inkább Tom Howardot, a Chicago Tribune ismeretlen fotóriporterét bízták meg azzal, hogy írónak kiadva magát, nézőként vegyen részt a nő 1928. január 12-i kivégzésén. Howard a képért – mely az 1920-as évek leghíresebb bulvárfotójaként került be a fotótörténet nagykönyvébe – komoly összeget, 100 dollár fizetést kapott. A kivégzést egy titkos kamerával örökítette meg, ami a bokájához volt rögzítve. Akkoriban az ilyen tipusú felvételek exponálását többnyire az ing- vagy kabátujjban elrejtett gomb segítségével lehetett megtenni.
Az addig ismeretlen Howard egy csapásra ismert fotóssá vált, évekkel később a Fehér Ház vezető fényképésze lett.
Howard fényképezőgépét a Smithsonian Intézet egyik múzeumában őrzik. A fénykép nyilvánosságra hozatala miatt az állam be akarta perelni Howardot és a Daily News-t, de nem jártak sikerrel. Ennek a titkos felvételnek viszont az lett a következménye, hogy az USA-ban a nyilvános kivégzések szemlélőit hosszú évtizedeken át megmotozták és a villamosszék aktiválása közben a kezüket fel kellett tartani. Ezt a rendelkezést azért vezették be, hogy biztosan ne sikerüljön semmilyen titkos kioldót (exponáló gombot) használniuk.

Az 1928. január 12-én este 11 óra után, a New York-i Sing Sing börtönben készült fénykép a fotótörténet első olyan (illegálisan rögzített) felvétele, mely villamosszék általi kivégzést ábrázol. A megrázó kép vágott verziója a kivégzés másnapján, 1928. január 13-án, pénteken jelent meg a Daily News különkiadásának címlapján. A lap mindössze két centbe került.
A galériában - melyet a képre kattintva találsz - a Howard lábára szerelt fényképezőgépet és az eredeti felvételt is megtekintheted.

(forrás: time.com; allthatsinteresting.com; fototortenet.blogspot.hu)

Az 1947-ben született Lucinda Devlin 1991-ben kezdett el fotósorozatot készíteni az Egyesült Államok vidéki börtöneinek gázkamráiról, méreginjekciós kivégzőszobáiról, villamosszékeiről és a halálra ítéltek cellasoráról „Omega lakosztályok” (The Omega Suites) címmel, amely a görög ábécé utolsó betűjével a kivégzés véglegességére utal. Devlin képeit ITT találod.

Ajánlott bejegyzések:

Ugrás a lap tetejére
süti beállítások módosítása