Gyurmából készíti el a világhírű fotók 3D verzióit Eleanor Macnair

2020. február 02. Mai Manó Ház

A Nottinghamben született, de Londonban élő és alkotó Eleanor Macnair 14 évesen hagyta abba a művészeti képzést, és ahogy egy interjúban elmondta „azóta autodidakta módon tanult meg látni és nézni.”
Macnair 2013 augusztusában vett részt a MacDonaldStrand művészpáros által vezetett fényképészeti kocsma-kvízen. Az egyik fordulóban azt a feladatot kapta, hogy egy híres fényképet gyúrjon meg Play-Doh gyurmából. Macnair kézügyességének köszönhetően a végeredmény olyan sikeres lett, hogy először Tumblrt, majd később Instagram oldalt is indított az elkészült szobrokat ábrázoló képeivel. Eleinte csak viccként és kísérletként tekintett az új hobbijára, de nem kis meglepetésére már néhány héten belül meglehetősen népszerűvé vált az oldal és ismertté tette őt. Gyurmaszobrait a legnevesebb hír- és fotós szakoldalak is bemutatták (The Observer Magazine, theguardian.com, The Telegraph, SEVEN magazine, PDN online, BBC online, Hyperallergic, Huffington Post). 
Ennek köszönhetően egy évvel később 2014 októberében a Play-Doh projekt képei könyv formában is megjelentek, 2015 októberében már első kiállítását rendezték munkáiból a londoni Atlas Galériában és 2017-ben a világ egyik legnagyobb fotóügynöksége kérte fel, hogy alapításának 70. évfordulója alkalmából a gyűjteményében található képeket is gyurmázza szoborrá. Ezek a képek a Magnum Photos webshopjában is elérhetők 189 dollárért.
Macnair elmondta, hogy egy-egy ikonikus fotó lemásolásához mindössze három-négy órára van szüksége, és elárulta azt is, hogy a munkafolyamatokat egyszerű háztartási eszközökkel, például csipesszel, ollóval vagy késsel végzi el. Miután befejezte az alkotói munkát, azt lefényképezi és a 3D-ben létrehozott, többnyire színes gyurmaszobrokat lebontja, hogy azok újabb alapanyagai legyenek a következő munkájának.
Macnair a világhírű fekete-fehér képeket is „kiszínezi”, hiszen azok gyurmaverzióit szintén a Play-Doh színes gyurmákból készíti el. Nincs kifejezetten kedvenc fotográfusa, és a munkái közül is nehéz kiemelnie egy-egy fotóművészt, de William Eggleston és Nan Goldin képeinek másolatát különösen jól sikerültnek tartja.
A Play-Doh gyurma 1956 óta van kereskedelmi forgalomban. A Hasbro által gyártott Play-Doh illatát és állagát - bár sokan próbálták - egyetlen cég sem volt képes lemásolni. Nemrég arról lehetett velük kapcsolatban olvasni, hogy Amerikában levédették a hazánkban is kapható játék szagát.

Mai bejegyzésünkben Eleanor Macnair munkáit láthatod és egyben a Felismered?-hez hasonló játékra is meginvitálunk. A galériában a meggyurmázott képek után az eredeti fotót is megmutatjuk, de csak abban a képaláírásban jelezzük, hogy Macnairt melyik ikonikus kép inspirálta. A feladat, hogy a gyurmázott képből felismerd, és magadban megnevezd az eredeti alkotót!

A kevésbé és a remekül sikerült gyurmaszobrokat (nyilván ezt mindenki döntse el maga, miután megtekintette a galériát), valamint a világhírű fotográfusok felvételeit a képre kattintva találod. 

(forrás: eleanormacnair.com; artblart.com; magnumphotos.com; maimano.hu)

Te hány képet ismertél fel? Szerinted melyik a legjobban vagy éppen a legkevésbé jól sikerült gyurmaszobor? Véleményedet Facebook oldalunkon mondhatod el. 

 

Hasonló ötleten alapulnak egy svájci művészpáros alkotásai is, bár az ő ikonikus 3D képeik elkészítése nagy méretük miatt - a tervezéstől a látványos végeredményig - több hetet vesz igénybe. A Double Take sorozat képeiből ITT találsz egy válogatást. 

Ajánlott bejegyzések:

Ugrás a lap tetejére
süti beállítások módosítása