Metróban készült díjnyertes természetfotók, egy újabb Oscar-szelfi és a háborús fényképezés – Fotóbulvár a 21. századból #21

Metróban készült díjnyertes természetfotók, egy újabb Oscar-szelfi és a háborús fényképezés – Fotóbulvár a 21. századból #21

2020. február 13. Mai Manó Ház

Fotóbulvár rovatunkba az elmúlt napok fényképezéshez köthető színes híreit gyűjtjük egy csokorba. Mai bejegyzésünkben megmutatjuk a londoni metróban készült díjnyertes természetképeket, egy újabb, de kevésbé ismert Oscar-szelfit és világhírű háborús fotósok beszámolóit.

Még a londoni metróban is lehet vadállatokról díjnyertes fotót készíteni – 24.hu

Ahhoz képest, hogy egy természetfotósoknak szánt versenyen indult, első látásra rendhagyó helyszínt választott Sam Rowley a képei elkészítéséhez: a londoni metrót. A BBC szerint azonban nincs ebben semmi rendkívüli, mert aki rendszeresen használja az „undergroundot”, az összefuthatott az ott lakó fekete egerekkel. Rowley egy héten keresztül, késő esténként fotózta a rágcsálókat, míg végül sikerült elkapnia azt a pillanatot, amikor két egér ugyanarra a morzsára mozdult rá, a jól elkapott pillanattal pedig elnyerte a LUMIX – Az Év természetfotósa közönségdíját.
A képre kattintva a pályázat díjnyertes képeiből találsz egy válogatást. 

wlp17.jpgFotó: Sam Rowley

Charlize Theron Oscar-szelfije nem lett akkora durranás, mint anno Ellen DeGeneresé – velvet.hu

Emlékeztek még a 2014-es Oscar-gálára? Ekkor készült a valaha volt legmenőbb szelfi is, amelyet Ellen DeGeneres töltött fel Twitterre. Ellen DeGeneres fotóján egy csokorral látható a hollywoodi színészek krémjéből. Olyan nevek pózoltak együtt, mint Brad Pitt, Angelina Jolie, Jennifer Lawrence, Jared Leto, Meryl Streep, Julia Roberts. Charlize Theron úgy döntött, maga is megpróbálkozik valami hasonlóval, ám a végeredmény inkább lett kínos, mintsem menő. 

View this post on Instagram

Good company. #Oscars2020

A post shared by Charlize Theron (@charlizeafrica) on

 

Háborús fotós: „Ha mellettem lelőnek valakit, azt is dokumentálnom kell” – rtl.hu

Nehéz elképzelni, hogy valahol a világ másik végén az emberek épp a jogaikért küzdenek és minden egyes nap fegyvert ragadnak, hogy harcoljanak. Azt pedig még nehezebb elképzelni, hogy ezeket a pillanatokat valaki az életét kockáztatva meg is örökíti. Az amerikai Ron Haviv és a portugál születésű Joao Silva nemrég Budapestre látogatott, hogy a 38. Sajtófotó Pályázat képeit zsűrizzék. Ekkor meséltek nekünk életük leghátborzongatóbb élményeiről.
A képre kattintva a Fókusz című műsorban megjelent interjút találod. 

screenshot_2020-02-13_at_13_52_08.png


Egyik kedves olvasónk naponta több linket is küld nekünk (melyet ezúton is külön köszönünk), melyek a fényképezéshez, fotótörténethez, fotóművészethez szorosan kapcsolódó témákra mutatnak. Ma ezekből a linkekből is válogattunk: 

  • A világhírű LIFE magazin gyűjteményének sokezer képét tette elérhetővé, melyről az Evening Standard számolt be
  • A KunstHaus Wien kiállítótereiben hamarosan Alex Soth képeit mutatják be. A világhírű fotográfus képeiből, melyek a kiállítás anyagának részét is képezik a Creative Boom oldalán találsz egy válogatást. 
  • A Paris Musées, a Párizs összes múzeumát kezelő állami intézmény új gyűjteményportált nyitott meg, amely a nyilvánosság számára hozzáférést biztosít több mint 100 000 nagy felbontású digitális reprodukcióhoz
  • Harold Feinstein képeit már mi is bemutattuk a blogunkon, de nemrég egy újabb galéria jelent meg, melyben eddig nem látott képeit is megismerheted.
  • Francesca Woodman képeiből Denverben nyílik kiállítás, olvashatjuk a Feature Shoot oldalán. 

Hamarosan újra jelentkezünk, addig is nézz körül a korábbi posztjaink között! Fotóbulvár rovatunkat ITT találod.