A ’87-es magyar fotó, amely felrobbantotta az internetet, egy ikonikus NASA fotó felújított verziója és a Photoshop 30. születésnapja – Fotóbulvár a 21. századból #22

2020. február 19. Mai Manó Ház

Fotóbulvár rovatunkba az elmúlt napok fényképezéshez köthető színes híreit gyűjtjük egy csokorba. Mai bejegyzésünkben megmutatjuk napjaink egyik legnépszerűbb facebookra feltöltött magyar fotóját, valamint annak 2020-as változatát, megismerheted az egyik leghíresebb NASA fotó felújított változatát, a Néprajzi Múzeum digitalizált képgyűjteményét és a Photoshop megjelenésének 30. évfordulójára emlékező különleges fotóválogatást.

Imádják a facebookozók a '80-as évekbeli magyar fotót – elkészült a 2020-as változata (24.hu)

Több mint 8 ezer lájknál jár egy 80-as évek végén készült fotó a Budapest régi képeken Facebook-csoportban, ami nemcsak tetszést aratott, de a kommentelőket is megmozgatta: néhány nap alatt több mint 650-en szóltak hozzá. Volt, aki Diana hercegnéhez hasonlította az 1987-es fotón látható anyát, mások a fiatal nő karizmát dicsérték, még többen a munkabírását. Még olyan hozzászólás is érkezett, ami szerint összeollózott a kép, esetleg nem is Magyarországon készült (holott a bejegyzésben feltüntették, hogy Budapest a helyszín, továbbá látható a fotós neve is). A hozzászólók között váratlanul feltűnt a szatyorból kilógó kislány testvére, Manek Fanni, aki beírta, hogy a fotón édesanyja és nővére látható.
Ezek után megkerestük a fényképet készítő Manek Attilát, Fanni apját, aki nem csak kedvtelésből és nem csak a családról készített képeket, hiszen hivatásos fotósról van szó, aki az MTI Fotószerkesztőség vezetője is volt, és számtalan lapnak dolgozott, szabadúszóként ma is dolgozik. Manek Attila elmesélte, hogy az 1987-es fotó a Múzeum körúton készült, ahol akkoriban laktak. A „második műszak” nehézségét akarta ábrázolni a képpel, azt, hogy mennyire le vannak terhelve az anyukák: munka után viszik haza a gyereket, és még be is kell vásárolniuk. A vicc kedvéért került a kislány, Enikő a hatalmas szatyorba.
Manek Attila elkészítette a fotó 2020-as változatát is, melyet a képre kattintva találsz. 

manekattila.jpgFotó: Manek Attila: Múzeum krt, Budapest, 1987 © Manek Attila
(forrás: Budapest régi képeken fb-csoport)


A Néprajzi is tudja, hogy vízjel nélkül érdemes közzétenni a régi fotókat (index.hu)

Diadalmasan jelentette be egy héttel ezelőtt a Néprajzi Múzeum, hogy rengeteg gyönyörű néprajzi fényképet mentettek be a fizikai pusztulástól, és tettek közzé digitálisan egy mindenki számára hozzáférhető archívumban, amit itt lehet böngészni. Amellett, hogy ez nyilván nagyszerű dolog, azt is mondtuk, hogy ennek az archívumnak van egy óriási hibája: a képek nem minősülnek közkincsnek, nem lettek szabadon letölthetők és felhasználhatók, mint a Fortepan fotói. Pedig a 21. században a fényképek digitalizációjának együtt kellene járnia a tudás demokratizálásával is, hogy a fotókat szabadon felhasználhassák könyvek és folyóiratok illusztrációjaként, felkerülhessenek a Wikipédiára és a települések honlapjaira, megoszthassák őket lelkes helytörténész csoportok és magánemberek. A fényképek így kelnének életre igazán, és válhatnának a közös tudás részeivé. A múzeum ezt azzal védte ki, hogy az archívumba feltöltött fényképek kaptak a közepükre egy jó nagy vízjelet, így aztán nem lehet kezdeni velük semmit. – írta Zsuppán András az index oldalán.
A képre kattintva a teljes cikket és néhány digitalizált – vízjel nélküli – fotót is megmutatunk. 

neprajzi.jpgFotó: Népviseletbe öltözött szlovák lányok Bánkon, 1932-ben © Néprajzi Múzeum / Fényképtár

Felújították az egyik leghíresebb fotót, amely a Földről készült (hvg.hu)

A Halványkék pötty című fénykép 1990-ben készült. Minket ábrázol, 6 milliárd kilométerről. A mára erősen megkopott fotót nemrég felújították. A Voyager–1 űrszonda által készített "Pale Blue Dot", vagyis a "Halványkék pötty" igen híres fotó: a Föld látható rajta mintegy 6 milliárd kilométeres távolságból. Az alkotás Carl Sagan nevéhez fűződik, ő volt ugyanis, aki szorgalmazta, hogy az űrszonda készítsen fotót a Földről, amikor eléri a legelőnyösebb pontot a Naprendszer szélén. A becslések szerint a szonda és a Föld távolsága ekkor 6 milliárd kilométer volt. A szonda 1990. február 14-én, vagyis éppen 30 éve el is készítette a később ikonikussá vált felvételt, melyet aztán továbbított a Földre. Az akkori, erősen szemcsés képen nem látszódott sok minden, csak egy halványkék pötty: maga a Föld.
A képre kattintva a fotó felújított verzióját is megismerheted. 

nasa.jpegFotó: Halványkék pötty, 1990. február 14. © NASA/JPL-CALTECH

30 éves a Photoshop és a modern képmanipuláció (index.hu)

Ha az ember elindítja az Adobe Photoshop bármelyik verzióját, a nyitóképernyőn két név bukkan fel: Thomas Knoll és John Knoll. Kereken harminc éve kerültek oda, amikor a testvérpár megalkotta a világ egyik legjelentősebb képszerkesztő programját. A Photoshop név régóta egyet jelent a vizuális manipuláció fogalmával, gyakorlatilag köznévként sőt, igeként („fotosopolni”) használja minden nyelv, hiába is tiltakozna ez ellen a szoftvert kiadó Adobe. Bármennyire is kínos ez a cégnek, az álhírekre és kamufotókra nyilvánvaló okból használjuk a fotosopolás kifejezést: az első verziókban megtalálható varázspálcától és klónozó ecsettől a legfrissebb mesterséges intelligenciás eszközökig a Photoshopban minden azt a célt szolgálja, hogy laikusok is könnyen tudjanak a valóságot tükröző fotókból más képeket varázsolni. Az alkotásnak tulajdonképpen csak a felhasználó képzelőereje szab határt. Persze a fotosopolás nem feltétlenül kártékony, hogy mást ne mondjunk, ennek köszönhetjük a mai értelemben vett mémeket.
Az évfordulóra emlékező cikket ITT olvashatod el, a képre kattintva az A Photoshop előtt volt igazi kunszt trükközni a képekkel című cikket találod. 

knoll.jpgFotó: John Knoll: Jennifer in Paradise


Fotóhír-morzsák sorozatunkban ma is a fényképezéshez, fotótörténethez, fotóművészethez szorosan kapcsolódó témákat ajánlunk. Terveink szerint ez a rovat hamarosan gyakrabban fog megjelenni a Mai Manó Ház Blogon. 

Hamarosan újra jelentkezünk, addig is nézz körül a korábbi posztjaink között! Fotóbulvár rovatunkat ITT találod.

Ajánlott bejegyzések:

Ugrás a lap tetejére
süti beállítások módosítása