Búcsúzkodó szülők, humorosnak szánt portrék és a legbefolyásosabb fotográfusnő

2020. március 12. Mai Manó Ház

Egyre több pozitív visszajelzés érkezik az új rovatunkról, így ismét összegyűjtöttük az elmúlt napok legérdekesebb fotós híreit. Rövidhíres ajánlónkban ma is a fényképezéshez, fotótörténethez, fotóművészethez kapcsolódó témákat ajánlunk figyelmetekbe, hogy nektek ne kelljen ezernyi weboldalt átböngészni. 

orbey-dikeman13.jpgFotó: Deanna Dikeman: Szüleim, 2006 © Deanna Dikeman
  • A fotográfus szülei búcsút intenek a címe annak a különleges sorozatot bemutató cikknek, melyben Deanna Dikeman képeit publikálták. A fotográfusnő egy családi látogatás utáni búcsúzáskor, 1991-ben kezdte el fényképezni szüleit, miközben ők integetnek az autóban ülő lányuknak. Dikeman több mint húsz éven keresztül, a búcsúzás pillanatában fényképezte a neki integető szüleit. A fotográfus édesapja 2009-ben hunyt el, 2017-ben pedig édesanyja is eltávozott az élők sorából, így a legutolsó képen már csak a házukat láthatjuk. 

  • Hosszú idő után ismét Nagy-Britanniában, nyilvánosan jelent meg Harry herceg és felesége, Meghan hercegné.- írta a Velvet.hu, és egy képgalériát is közölt az eseményről, ahol Samir Hussein fotóit találod. Az elmúlt napokban a sorozat egyik képe nagyot ment a közösségi médiában, szinten minden oldal beszámolt valamilyen módon a lassan ikonikussá váló fotóról. A fotográfus – aki 12 éve fényképezi a királyi eseményeket – a GQ magazinnak küldött egy e-mailt és mesélt a képről

  • Az Aperture szerkesztői tizenkét olyan inspiráló fotókönyvet ajánlanak figyelmünkbe, melyek női fotográfusok munkáit tartalmazzák. A listán Susan Meiselas, Diane Arbus, Nan Goldin és Sally Mann fotóalbumával is találkozhatunk. 

tcern.jpegFotó: Tadao Cern: részlet a Blow Job című sorozatból © Tadao Cern
  • A humor egyike azoknak a dolgoknak, amelyek sok kreatív ötletet nyitnak meg, függetlenül attól, milyen területen alkotunk. A litván fotográfus Tadao Cern által készített sorozatban olyan portrékat láthatunk, melyeket egy nagy teljesítményű légfúvó előtt ülő személyekről készítettek. A meglehetősen kétértelmű című (Blow Job) sorozat képei a phoblographer oldalán jelentek meg

  • Az eddigi legnagyobb felbontású panorámafelvételét készítette el a marsi felszínről az amerikai űrkutatási hivatal (NASA) Curiosity marsjárója. – számolt be a hvg.hu a vörös bolygó Glen Torridon nevű régióját megörökítő 1,8 milliárd pixeles panorámafelvételéről. A képet a HVG oldalán is megtekintheted, ahonnan az eredeti, 2,43 Gbyte méretű fájlt is letöltheted

  • A Vice oldalán jelent meg egy érdekes cikk a kanadai anarchista, Benoît Paillé-ról, aki kamerával és vakuval mutat rá a dokumentumfotózás képmutatására. A 35 éves Paillé munkáit a világ számos galériáiban, utoljára Franciaországban és Kínában mutatták be, de képei nemzetközi kiadványokban is megjelennek. A művész 75 000 Instagram követővel rendelkezik, de esküszik, hogy az algoritmus zavarja a láthatóságát. "Ők az új istenek, az algoritmusok". – mondja Benoît Paillé, akinek képeit a Vice oldalán találod.

lange-migrantmother06.jpgFotó: Dorothea Lange: Migrant Mother, Nipomo, California 1936 © Library of Congress 
  • Dorothea Lange ikonikus felvételét mindannyian ismerjük, de azt talán kevesen tudják, hogy pár nappal a fotózás után, már 1936. március 10-én és 11-én megjelent a tábor lakóit bemutató sorozatból két változat a San Francisco Newsban, majd a szövetségi kormány elrendelte, hogy azonnal szállítsanak élelmiszert az érintett körzetbe.
    A kép úgynevezett „2nd printing” másolatát most az Aperture oldalán is árulják. A 2nd printing meghatározott példányban az "eredeti" képről készült, és bár ez a sorozat csak 500 példányos, ez már a második "kiadás". Tehát volt előtte még egy első, X (a cikkben nem jelzik pontosan, hogy hány darabos volt a 1st printing) példánnyal. A 12 x 9 1/4 inch méretű fotót most akciósan, az eredeti 700 dollár helyett 490 dollárért (közel 150.000 forintért) árulják. 

  • Egy fotográfus is felkerült a legbefolyásosabb nők listájára – számolt be a Punkt a Time magazin új projektjéről. A 100 Women Of The Year fő kérdése az volt, hogy mi lenne, ha a nők nyernék meg az Év embere díjat. 1940-ben eredetileg Winston Churchill volt az év embere, ám a mostani projekt keretében egy amerikai fotográfusnő, Dorothea Lange került – a 100 nő közül egyetlen fotográfusként – a Time képzeletbeli címlapjára. A címlapot és az indoklást a Punkt oldalán találod

  • 20 híres fotográfus, akit követned kell az Instagramon – ezzel a címmel jelent meg a Digital Camera World oldalán egy lista, melyben többek között az alábbi fotósok Insta oldalát ajánlják az olvasók figyelmébe: David LaChappelle, Cindy Sherman, Mario Testino és Nan Goldin. A húszas listát ezen a linken tudod megtekinteni.

Hogy minél színesebb híreket mutathassunk nektek, ennek a rovatnak a szerkesztésében a Ti segítségetekre is szükségünk lesz. Örömmel vesszük, és ezúton is köszönjük, ha a blog (kukac) maimano (pont) hu e-mail címre küldtök nekünk linkeket.

Hamarosan újra jelentkezünk, addig is nézz körül a korábbi posztjaink között! Fotóbulvár rovatunkat ITT találod.

Ajánlott bejegyzések:

Ugrás a lap tetejére
süti beállítások módosítása