30 fényképező híresség, húsvéti locsolás Legó-figurákkal és egy fotókvíz

2020. április 14. Mai Manó Ház

Mivel a Mai Manó Ház a koronavírus terjedésével összefüggésben meghozott intézkedésekkel összhangban határozatlan ideig biztosan zárva tart, ezért amint láthatjátok online felületeinken most még aktívabbak vagyunk. Ismét összegyűjtöttük az elmúlt napok legérdekesebb fotós híreit. Rövidhíres ajánlónkban ma is a fényképezéshez, fotótörténethez, fotóművészethez kapcsolódó témákat ajánlunk figyelmetekbe, melyek révén talán egy kicsit ki lehet szakadni a koronavírus-hírek nyomasztó világából. 

lb.jpgFotó: Lampert Benedek / Aquila Photography
  • Egy magyar fotós úgy mutatta meg a locsolkodást, ahogy még senki: imádjuk a fotóit – írja a femina.hu. A húsvéti locsolkodás nem a legnagyobb kihívást jelentő fotótéma. Általában nem is nagyon lépnek ki miatta a komfortzónából a művészek, hiszen Dunát lehet rekeszteni az autentikus hangulatú, vödrös-népviseletes képekkel. Nem csoda, hogy Lampert Benedek munkái láttán mindenki felkapja a fejét: a magyar fotós nagyon kreatívan és egyedi módon emlékezett meg az ünnepi népszokásról, és játékfigurákkal mesélt el néhány mókás jelenetet. 

  • Egyre több fotográfiával foglalkozó szakmai oldal, intézmény és fesztivál igyekszik a járvány idején izgalmas, otthon fogyasztható tartalmakat kínálni követőinek, új, vagy akár archív, eddig publikálatlan anyagok közzétételével is. A Magnum Photos Quarantine Conversations címen indított új sorozatot, amelyben hétről hétre a szervezet fotósainak őszinte – és vágatlan – beszélgetéseit követhetjük végig. A párbeszédek érdekessége, hogy a fotográfusok teljesen véletlenszerűen, sorsolás útján kerülnek párba egymással, és csak rajtuk múlik, hogy milyen témákról beszélgetnek. – olvashatjuk a Punkt ajánlójában, ahol a beszélgetések videóit is megtekintheted. 

  • Apo Genc, a német fotográfus infravörös filmre készítette el legújabb sorozatát, mely Hamburgot ábrázolja. Az eljárás során az infravörös fény láthatatlan tartományait rögzítik és a városi környezetet zavarba ejtő pszichedelikus árnyalatokra színezik. A film színes, de a zöld színtartományt teljes egészében a rózsaszín cseréli fel, ezzel felfedve a vegetációt és a fotoszintézis szabad szemmel nem látható folyamatát. Utópia című sorozatát Genc egy Hoya Infrared R72 szűrővel készítette, 2017 és 2019 között.

tbalogh.jpegFotó: Állórajt, 1985 © T. Balogh László (hvg.hu
  • A RANDOM - kortárs fotográfusok csoportja is szeretne segíteni a jelenlegi nehéz helyzetben, ezért tagjaik és más fotográfus, fotóművész körökben felhívást tettek közzé egy online fotóaukcióra, amellyel a nővérek és orvosok munkáját segítenék a Szent László és Szent István Kórház Betegeiért, Orvosaiért és Dolgozóiért Alapítvány számára rendezett gyűjtéssel. Az alkotók egy-egy munkát ajánlottak fel, amelyre ebben képgalériában lehet licitálni. A képek méretétől, technikájától és egyediségétől függetlenül minden esetben 5000 Ft kiindulási áron indulnak el. 

  • Először készült felvétel galaxisok ütközéséből eredő, nagy erejű anyagsugárról, úgynevezett relativisztikus jetről. Az amerikai Clemson Egyetem kutatói és külföldi kollégáik készítették az első fotografikus bizonyítékot arról, hogy egyesülő galaxisok töltéssel rendelkező részecskékből álló anyagsugarat tudnak kilövellni, melynek sebessége megközelíti a fényét. A képet – melyet a hvg.hu oldalán találod – a világ legnagyobb, földi bázisú, 8,2 méter hosszú űrtávcsöve, a Hawaii-szigetek egy hegycsúcsán álló Subaru segítségével készítették. 

  •  Ma már bizonyára mindenki betéve tudja, hogy a koronavírus-járvány leginkább az idősebb korosztályra veszélyes, ezért nagyon fontos, hogy ők lehetőség szerint otthon maradjanak, hogy még véletlenül se kapják el a fertőzést. Érthető, ha ezt sokan nehezen viselik, főleg, ha felborul az eddigi életritmusuk és olyan dolgokat nem tehetnek meg, amelyek eddig természetesek voltak – például elmenni a boltba pár doboz sörért.
    Ez utóbbit átérezheti a pennsylvaniai Seminole-ban élő Olive Veronesi is, aki különösen kitett a vírusnak, lévén, hogy már elmúlt 93 éves. A Ladbible beszámolója szerint azonban az idős asszony nem esett kétségbe, ehelyett igen találékony módon a helyiek segítségét kérte: felírta egy táblára, hogy „I need more beer!”, azaz, hogy kellene még egy kis sör, kiállt vele az ablakba, és várta, hátha valakinek megakad rajta a szeme és segít neki.
    Az ablakban ácsorgó nőről az egyik rokona készített képet, ami aztán felrobbantotta az internetet. A fotót a 24.hu oldalán tekintheted meg.

seal.jpgFotó: © Seal
  • Jessica Lange, Lenny Kravitz, Henry Rollins, Patti Smith, Viggo Mortensen. Csak néhány név arról a harmincas listáról, amelyet a Digital Camera World szerkesztői állítottak össze. A tematikus válogatásban olyan hírességeket láthatsz, akik a fényképezés területén is maradandót alkottak. 

  • Az Artsy oldalán az 1883. április 12-én született Imogen Cunningham képeiről és életéről olvashatsz egy hosszabb cikket. Cunningham fényképezéssel kapcsolatos legelső élménye Gertrude Käsebier Áldott vagy te az asszonyok között című munkájához köthető. Amikor Cunningham a fotó egyik reprodukciójával találkozott, az olyan mély benyomást tett rá, hogy abban a pillanatban elhatározta, hogy ő maga is fotográfus lesz. 

  • Egy húsz kérdésből álló fotókvízzel tesztelheted le a fotótörténeti tudásod. A freepubquiz oldalán megjelent kérdések után a helyes válaszokat is megtalálhatod, így azonnal le tudod ellenőrízni, hogy érdemes-e még visszajárni a Mai Manó Ház Blogra bővíteni tudásod. :) 

Hogy minél érdekesebb híreket mutathassunk nektek, ennek a rovatnak a szerkesztésében a Ti segítségetekre is szükségünk lesz. Örömmel vesszük, és ezúton is köszönjük, ha a blog (kukac) maimano (pont) hu e-mail címre küldtök nekünk linkeket.

Hamarosan újra jelentkezünk, addig is nézz körül a korábbi posztjaink között! Fotóbulvár rovatunkat ITT találod.

Ajánlott bejegyzések:

Ugrás a lap tetejére
süti beállítások módosítása