A legviccesebb karanténfotók, jogtiszta koronavírusképek és hat virtuális fotókiállítás

2020. április 20. Mai Manó Ház

Ismét összegyűjtöttük az elmúlt napok legérdekesebb fotós híreit. Rövidhíres ajánlónkban - mely egyben egy speciális kiadás is - ma kizárólag a karantén és a fényképezés kapcsolatát vizsgáló cikkeket mutatjuk meg. 

glix.png(glix.hu)
  • Ingyenesen jogtiszta fotókat ad a koronavírus kapcsán egy magyar fotóügynökség. – számolt be a media1.hu a GLIX magyarországi fotóügynökség döntéséről. A cég alapítói szerint mindannyiunk felelőssége a COVID-19 -járvány elleni védekezés: ahogy telnek a hetek, az emberek egyre inkább kezdik megszokni a jelenlegi helyzetet és egyre nehezebb áttörni az ingerküszöböt, a veszély azonban még korántsem tűnt el, fenn kell tartani a figyelmet és ebben a témát illusztráló hatásos képek nagy segítséget jelenthetnek.
    „Több száz darabos kollekciót teszünk ingyenesen letölthetővé, felhasználhatóvá, hogy ezzel segítsük a cégek, ügynökségek, szervezetek vagy épp magánszemélyek kommunikációját a járvánnyal kapcsolatosan” – mondta Sobel András, a GLIX egyik alapítója. Az ingyenesen elérhető képkollekciót ITT tekintheted meg. 

  • A németországi II. Biennale for Contemporary Photography idén három német városban, Ludwigshafen, Heidelberg és Mannheim környékén, összesen 43 000 négyzetméternyi kiállítótéren került megrendezésre. A hat különböző kiállítás a The Lives and Loves of Images tematika köré szerveződött. A kiállításokon olyan nagy nevek munkáit találhatjuk, mint Adam Broomberg & Oliver Chanarin, David Claerbout, Walker Evans, Joan Fontcuberta, Sherrie Levine vagy Thomas Ruff.
    Mivel a 2020. február 29-én nyílt kiállításokat a koronavírus-járvánnyal kapcsolatos szigorítások miatt be kellett zárniuk, ezért most ezeket a kiállításokat jelenleg virtuálisan járhatjuk körbe. – írja a Punkt.hu, ahol a kiállításokra mutató linkeket is megtalálod.

gya.jpgFotó: Győri Alíz
  • Közel egy hónapja mutatta be a az Index Mindeközben rovata a Párizsban élő magyar fotós, Győri Alíz nagyszerű sorozatát, amiben a karanténélet szokásos tevékenységeit mutatja be egyetlen nagy sárga fotelből. Győri Alíz sok ezer embertársához hasonlóan azóta is a karanténben létezik, így további muníciókkal felvértezve megalkotta a sorozat második részét, újabb tevékenységekkel és lelkiállapotokkal, továbbra is a nagy sárga fotelben. Takarít, szorong, unatkozik, ön-fodrászol. 

  • Fotós ötletek karantén idejére. Ahogy terjed a koronavírus-járvány Európában, egyre több ország, város lesz lezárva. Aki természetfotós, annak ez addig nem gond, amíg kimehet a lakott területekről - a pusztában elég nehéz elkapni egy kórokozót, ami tömegben terjed - de az utazás, kijárás korlátozásával érdemes felfedezni az otthoni lehetőségeket. Meg aztán, néha nem is gondolja az ember, hogy mennyi érdekes dolog található a közvetlen környezetében. Szóval milyen témákat is fedezhetünk fel otthon? A válaszokat ITT találod.

 

  • A bezártság nem akadály: zseniális úti fotók készülnek otthoni környezetben – írja a 24.hu. A bezártságban a szokottnál is nagyobb iramban jelennek meg az újabb és újabb internetes kihívások. A focisták által felfuttatott vécépapíros-dekázgatós és a celebek körében hódító párnás challenge után itt a karanténutazás, ami tényleg vicces fotókat szül. A kihívás lényege, hogy egy korábbi utazáson készült fotót meg kell „ismételni” otthoni körülmények között.
    A Travel And Leisure szerint egy litván író-újságíró-világutazó, Liudas Dapkus találta ki, hogy ha már úgyis mindenki négy fal közé zárva üldögél, kapjuk elő a legjobb/legviccesebb úti fotónkat, és próbáljuk meg legyártani a karanténverziót. A #quarantinetravelerchallenge címkére keresve elég jó megoldásokra bukkanhatunk. 

  • Karanténkompatibilis, ablakból kibámulós, kifejezetten szép régi fotókból állítottak össze egy válogatást a 24.hu szerkesztői. Vannak helyzetek, amikor az ember sokáig nem mozdul ki otthonról. Például esik az eső, vagy túl hideg van, vagy otthon kell lenni az újszülött gyerekkel. Aztán van az a helyzet, amikor világjárvány van, és örülsz, ha elfogyott otthon a tej, mert az azt jelenti, hogy elmehetsz a heti egy nagybevásárlásra, vagyis végre van egy programod amellett, hogy bámulsz ki az ablakon. Ha utóbbit már nagyon unod, akkor nézd meg, mások hogyan bámulnak ki az ablakon.
    Pontosabban bámultak ki, mert ezek mind régi és kifejezetten szép fotók ablakban ülő emberekről és állatokról.

 

  • Világhírű lett a pécsi pár, akik filmes jeleneteket utánoznak a karanténban – olvashatjuk a hvg.hu oldalon. Többek között a BoredPanda, a Sun, a New York Post, a Yahoo és a Daily Mail is írt arról a pécsi párról, akik ikonikus mozijeleneteket alkotnak újra mindenféle otthoni kellék segítségével az önkéntes házi karantén időszaka alatt.
    Kovács Fanni és Hosszú Norbert számos filmet megidézett, például az Indiana Jones, a Túl a barátságon, a Rocky, az E.T., a Men in Black vagy a Ghost egy-egy kockáját, a végeredmény pedig egész egyszerűen zseniális lett. 

  • A Fast Company szerkesztői gyűjtöttek össze olyan weboldalakat, amelyeken fotográfusok értékesíthetik a saját munkáikat, ezzel is támogatva őket a COVID-19 okozta elvesztett jövedelmük kiegészítésében. 
A bejegyzés megtekintése az Instagramon

@izoizolyacia által megosztott bejegyzés,

 

  • Hasonló ötlet a karanténban unatkozó oroszok klasszikus festményeket életre keltő felhívása is, melyről a 24.hu oldalán jelent meg egy cikk. Valamivel agyon kell ütni az időt, amíg tart a kijárási korlátozás. Szerencsére vannak, akik ezt műtárgyak újraértelmezésével teszik, így mi megtehetjük a képeik nézegetésével. A bezárkózott oroszok egy csoportja úgy döntött, hogy egy vizuális kihívással üti agyon az időt. A feladat: újraalkotni egy festmény, vagy szobor látványvilágát, lefotózni, és az eredeti alkotás mellé illesztve feltölteni egy Facebook-csoportba.
    A reprodukciók között az egészen hajmeresztőktől, az elképesztőeken keresztül, az abszolút lenyűgözőkig mindent meg lehet találni. Érdemes közöttük böngészgetni.

Hogy minél érdekesebb híreket mutathassunk nektek, ennek a rovatnak a szerkesztésében a Ti segítségetekre is szükségünk lesz. Örömmel vesszük, és ezúton is köszönjük, ha a blog (kukac) maimano (pont) hu e-mail címre küldtök nekünk linkeket.

Hamarosan újra jelentkezünk, addig is nézz körül a korábbi posztjaink között! Fotóbulvár rovatunkat ITT találod.

Ajánlott bejegyzések:

Ugrás a lap tetejére
süti beállítások módosítása