Karantén-képpárok, Kertész Mihály sosem látott fotóalbuma és egy Helmut Newton-kiállítás videó

2020. május 04. Mai Manó Ház

Mivel a Mai Manó Ház a koronavírus terjedésével összefüggésben meghozott intézkedésekkel összhangban határozatlan ideig biztosan zárva tart, ezért amint láthatjátok online felületeinken most még aktívabbak vagyunk.
Ismét összegyűjtöttük az elmúlt napok legérdekesebb fotós híreit. Rövidhíres ajánlónkban ma is a fényképezéshez, fotótörténethez, fotóművészethez kapcsolódó témákat ajánlunk figyelmetekbe. 

7-1.jpgFotó: Marjai János
  • A 24.hu oldalán Marjai János fotóriporter képpárokban mutatja meg, hogyan változtak meg a mindennapjaink a járvány időszakában. Sör és tojás, óvszer és vécépapír: élet és élet. 

  • Még 30 év után is ilyen gyönyörű képet készít a Hubble űrteleszkóp – írja a HVG. Fontos évfordulót ünnepelhetett a NASA – és vele együtt az emberiség is – a napokban. A szervezet három évtizede, 1990. április 24-én indította útnak a Hubble űrteleszkópot, amely az elmúlt három évtizedben fantasztikus felvételekkel ejtette ámulatba a tudósokat és a laikus közönséget is. A cikkben látható felvételt a Nagy Magellán-felhőt nézve készítette az űrteleszkóp. A jelenség tőlünk mintegy 158 ezer fényévre található – egész pontosan két csillagködöt (nebulát) örökített meg a távcső. 

  • A Thames and Hudson kiadó gondozásában jelent meg Henri Cartier-Bresson: China 1948-1949, 1958 című könyve, mely a Mai Manó Könyvesboltban is megrendelhető. Bressonnak a Magnum ügynökség megalapítása után első útja, 1947 decemberében, Indiába vezetett, ahol Gandhiról is készített képeket, alig egy órával az ellene elkövetett halálos merénylet előtt. Ezeket a képeket már a Mai Manó Házban is kiállítottuk. Következő állomása Kína volt, ahová éppen időben érkezett, hogy Mao Ce Tung győzelméről tudósíthasson. 10 év múlva, 1958-ban újra visszament Kínába fényképezni. A 288 oldalas album az ekkor készült képeit is bemutatja

 

  • Egy 40 fotót tartalmazó albumot, amelyet valószínűleg a Warner Bros. Stúdió készített Kertész Mihály (Michael Curtiz) számára, a rendező unokahúga, a Kaliforniában élő Linda Goldfarb ajándékozta a Filmarchívumnak. A 23x26 cm-es album több ritka, még sehol sem publikált felvételt is tartalmaz: bécsi, berlini és hollywoodi forgatásokon készült werkfotókat, portrékat, családi körben és társasági eseményeken készült felvételeket. A legkorábbi kép 1914-ben, a legkésőbbi 1949-ben készült. Megörökítik Kertész 1931-es hazalátogatását éppúgy, mint a Warner Bros. vezetőjének, Jack Warnernek 1937-es budapesti útját is.  – olvashatjuk a nemzeti Filmintézet oldalán, ahol Kertész Mihály sosem látott fotóalbumát is átlapozhatod

  • Az Amerikai Egyesült Államok leghíresebb közszolgálati rádiójának (NPR) weboldalán jelentek meg új könyve kapcsán George Steinmetz lenyűgöző légifotói, valamint egy interjú a fotóssal. 

  • Anne Brigman, Imogen Cunningham, Berenice Abbott, Dorothea Lange és Ilse Bing. Néhány 20. századi női fényképészről készített egy rövid elemzést a Christie’s egy aukciója apropóján

 

  • Az angliai Petworth-ben található Newlands House Galériában március 6-án nyitották meg a Helmut Newton 100 kiállítást, melyet a kijárási korlátozások miatt idő előtt be kellett zárni. Ezért – hozzánk hasonlóan – a kiállítás szervezői úgy döntöttek, hogy egy kis videóban online is elérhetővé teszik a kiállítás anyagát, ahol olyan képeket is bemutatnak az idén száz éve született fotográfustól, melyek eddig még egyetlenegyszer sem voltak láthatók az Egyesült Királyságban. 

  • A British Journal of Photography online oldalán jelent meg lengyel születésű fotográfusnő Aneta Bartos sorozata, amely az apa-lány kapcsolat összetettségét vizsgálja.

Hogy minél érdekesebb híreket mutathassunk nektek, ennek a rovatnak a szerkesztésében a Ti segítségetekre is szükségünk lesz. Örömmel vesszük, és ezúton is köszönjük, ha a blog (kukac) maimano (pont) hu e-mail címre küldtök nekünk linkeket.

Hamarosan újra jelentkezünk, addig is nézz körül a korábbi posztjaink között! Fotóbulvár rovatunkat ITT találod.

Ajánlott bejegyzések:

Ugrás a lap tetejére
süti beállítások módosítása