Hogyan (ne) fényképezzünk esküvőt?

2020. június 23. Mai Manó Ház

Az esküvő fénnyel való rögzítése már a kezdetektől jelen van a fényképezés történetében, gondoljunk csak a Southworth and Hawes dagerrotípisták által 1851-ben készített Menyasszony és koszorúslányai című felvételére, mely az egyik legelső kép volt e témában. 

saam-2000_110_1.jpgFotó: Albert Sands Southworth and Josiah Johnson Hawes: A Bride and Her Bridesmaids, 1851, daguerreotype,
Smithsonian American Art Museum


Az azóta eltelt közel 150 év alatt rengeteget fejlődött a fényképezés technikája, és mi magyarok is büszkélkedhetünk egy World Press Photo-díjas esküvői képpel – ami talán az egyetlen esküvőt ábrázoló fotó a díj történetében – melyet 1965-ben Fejes László készített.

A 19. században az esküvőket főleg hivatásos fotográfusok, a 20. században az esküvői műtermi portrékat még szintén fényképészek, de a lakodalmat többnyire már családtagok vagy a meghívottak örökítették meg, így az albumokba is ezek a jól vagy éppen kevésbé sikerült képek kerültek, és a családok is ezeken keresztül emlékeztek a múltjuk egy meghatározó pillanatára.
1983-ban a Foto magazinban megjelent beszámoló szerint a Főfotó is felismerte az esküvői képekre való igényt, így a lap beszámolója szerint az év egyik újdonsága volt a színes esküvői riportképek – házhozszállítással egybekötött – expressz gyorsaságú kidolgozása, hiszen „aki unokáinak is meg akarja mutatni esküvői képeit, az jobban teszi, ha hagyományos technológiával dolgoztatja ki azokat.”

A digitális fotótechnika rohamos fejlődésével és a közösségi média elterjedésével napjainkra már egy egész iparág épült az esküvői fényképezésre, hiszen ezeket a képeket az ifjú pár már nem csak a kiválasztottaknak, a szűk családi körnek szeretné megmutatni, hanem az online felületeikre feltöltve kürtölik világgá boldogságuk bizonyítékát.
Az esküvői fényképezés kifejezésre több mint egymillió találatot adó Google keresőjét használva láthatjuk, hogy rengeteg fotográfus bővítette profilját az esküvők megörökítésével, és most, hogy a veszélyhelyzet megszűnt egyre többen terveznek házasságkötést is. Az ő segítségükre és a felkért fotográfusok tudásának bővítésére állítottunk össze egy online könyvválogatást az archive.org segítségével, ahol olyan fotótechnikai, esztétikai, pózolási és albumszerkesztési ötleteket ajánlunk figyelmetekbe, melyek reményeink szerint az esküvői fényképezés témájában nyújthatnak inspirációt.
Mivel a szakkönyvek egy része 2004 és 2010 között jelent meg, így a digitális technikák fejlődése miatt elavultnak tűnhetnek, mégis azt gondoljuk, megéri egy kis időt szánni ezeknek a könyveknek az átlapozására, hogy az ott látható többnyire művi beállítások helyett minél természetesebb képek készülhessenek e jeles eseményről. 

A könyveket a képek alján lévő nyilakkal tudod lapozgatni.

Bill Hurter: 100 Techniques for Professional Wedding Photographers (2010)

 

Julie Oswin and Steve Walton: Contemporary wedding photography (2006) 

 

Lou Jacobs: Professional wedding photography: techniques and images from master photographers (2009) 

 

Bill Hurter: The Best of Wedding Photojournalism. Techniques and Images for Professional Digital Photographers, 2nd Edition (2010) 

 

Mark Chen: Creative wedding album design with Adobe Photoshop : step-by-step techniques for professional digital photographers (2010) 

 

Tracy Dorr: Advanced wedding photojournalism: professional techniques for digital photographers (2010) 

 

Bill Hurter: The best of wedding photography (2007) 

 

Marcus Bell: Master's Guide to Wedding Photography: Capturing Unforgettable Moments and Lasting Impressions (2007) 

 

James Booth: Do It Yourself Wedding Photography Complete Course (2004) 

 

(forrás: archive.org)

Robert Doisneau, világhírű fotográfus - akinek képeit ősszel a Mai Manó Házban is megtekintheted - esküvői képeket is készített, melyekből ezen a linken találsz egy válogatást.

Ajánlott bejegyzések:

Ugrás a lap tetejére
süti beállítások módosítása