Az élet, meg minden – Dóka Béla: Kuba „speciális” időszaka, a süketnéma utcalány és egy stúdió a pálmafák között (podcast)

2020. július 17. Mai Manó Ház

Dóka Béla azon kevés magyar fotósok egyike, akiket tényleg jegyeznek a világlapokban. Newsweek, New York Times, New Yorker, Le Monde, Spiegel, Independent, El Pais felsorolni is nehéz hány helyen publikálták fotóit az elmúlt két évtizedben. Munkáit kiállították egyebek mellett Londonban, Párizsban, Barcelonában, Brüsszelben, Prágában, Madridban és persze Budapesten, nálunk a Mai Manó Házban is. Szóval, tényleg letette a névjegyét az asztalra. Még akkor is, ha itthon, Magyarországon csak kevesen ismerik. 

lospositos.jpgFotó: Dóka Béla: Los Positos, 1996

Ő csak szeretett volna megtanulni fotózni. Messze Magyarországtól. Ezért akart Kubába menni. De ott utolérte a történelem. Hiszen akkoriban mindenki inkább el akart jönni onnan: a magára hagyott Kuba úgynevezett „speciális időszaka” ez, amikor tízezrek próbálták meg tutajokon és traktorgumikon elhagyni a szigetországot. Nem mindenkinek sikerült.
Dóka Béla pár hónapos kubai utat tervezett, aztán négy évig maradt a szigetországban. Közben Haitin szerencsét próbált haditudósítóként, de hamar rájött: az ő világa kevésbé a híradók drámája. Inkább az, ami ott van a mindennapokban. A kubai társadalom peremvidékein, a Putyinért rajongó orosz tizenévesek szobáiban, a burmai fiatalok álmaiban, vagy éppen egy Fülöp-szigeteki halászfalu lakóinak arcán. - olvashatjuk Tóth Szabolcs Töhötöm gondolatait, aki Dóka Béla fotográfussal beszélgetett az életről, meg mindenről. 

Mai bejegyzésünkben ezt az adást ajánljuk figyelmetekbe. 

 

Ezzel a poszttal egyelőre véget ért Az élet, meg minden podcast-ajánlónk, ha tetszett, akkor hallgasd meg a korábbi adásokat is!

Hajdú D. András: Képek a végekről és emberek, akik fáklyát visznek a sötétben

Koleszár Adél: A sötétség mélyén a napfényes Mexikóban 

Tamási Miklós: A Fortepan-sztori, Szent-Györgyi motoron és az Opel Rekord a házunk előtt

Ajánlott bejegyzések:

Ugrás a lap tetejére
süti beállítások módosítása