Válogatás a Google Street View furcsa, vicces és meghökkentő képeiből (1. rész)

2020. július 19. Mai Manó Ház

A 2007. május 29-étől elérhető Street View szolgáltatást azzal a céllal hozták létre, hogy új funkcióval egészítsék ki a Google Maps programukat. Az 1981-ben Kanadában született Jon Rafman több, mint egy évtizede üldögél az íróasztala mellett, hogy képeket gyűjtsön a Google Street View kilenc szeme elnevezésű projektjéhez. 

"2008-ban kezdtem el a Google Street View képernyőképeinek gyűjtését a Street View blogjaiból és a saját találatataimból. Kezdetben a nyers képek zajos, amatőr esztétikája vonzott. A Google Street View böngészése ugyanazt az érzést váltotta ki belőlem, amelyet korábban az utcai fényképezés során éreztem. Ez a végtelenül gazdag aranybánya rendkívüli lehetőséget adott a gyakorlatomnak, hogy új módon fedezzem fel, értelmezzem a világot. Mint látható, ezek a képek mind különféle stílusokat mutatnak. Például néhány kiválasztást befolyásolt a fotótörténeti ismeretem. Ilyenek a régebbi fotográfiai stílusok, de nagy figyelmet fordítok a szín és a kompozíció formális szempontjaira is. A panorámaképeket böngészve megtalálom azokat a városi életképeket, amelyek az amerikai utcai fényképezésre emlékeztetnek és olyan képeket is bukkanok, amelyek a nagy világválság idején a FSA megbízásából készített felvételeket juttatják eszembe.
De itt kereshetek olyan magazinokba való felvételeket is, amelyek a Cartier-Bresson által meghatározott döntő pillanatot rögzítik, mintha egy fotóriporter lennék, aki azonnal reagál egy felmerülő eseményre. Máskor ezeket a képeket nézve a nosztalgia, a vágy és a veszteség kerít hatalmába - olyan tulajdonságok, amelyek a régi családi pillanatképeket idézik elő.
És azt is választhatom, hogy tájfotós vagyok, és így meditálhatok a sokféle vizuális lehetőség mellett. Az arcok elmosódása, az egyedülálló digitális textúra és a panorámaképből származó elveszített mélységérzet mind a Google Street View vizuális jellemzői." - mondta Rafman.

Az utcaképet speciális kamerával felszerelt személyautókkal készítik, és a felvételeket egy számítógépes szoftver fűzi össze panorámaképpé. Mint ahogy Rafman is elmondta az emberek és a járművek azonosításának megakadályozása érdekében az arcok és a rendszámtáblák mindig elmosódottak. A szolgáltatást rendszeresen támadják a magánszférát védő szervezetek, hiszen gyakran előfordul, hogy ezek a járművek által készített nagy felbontású képek olyan részleteket is tartalmazhatnak, melyeken a látható személyek bizonyosan nincsenek tudatában annak, hogy őket majd az interneten publikálják. Ennek ellenére vagy éppen ezért elterjedt szórakozás lett a hírességek és főként a szokatlan jelenetek rögzítése.
Rafman ilyen meghökkentő, humoros vagy csak egyszerűen szép talált képeiből mutatunk most néhányat, köztük egy Budapesten készült képet is, melyet a tumblr oldalán találtunk. Fontos megjegyezni, hogy a tumblr oldalán Rafman nem jelöli, hogy pontosan hol készültek a képek, ám a Google Street View képernyőmentéseiből összeállított kiállításain ezeket a képadatokat is jelzi.

A galériát a képre kattintva találod. 

(forrás: 9-eyes.com; artfcity.com)

A Google projektjei több művészt is megihlettek már; Piti Marcell a Google Earth programon keresztül utazta be Magyarország különböző helyeit. A képeket a szoftveren keresztül, eredeti formájukban töltötte le, majd azt fekete-fehérre és negatívba fordította át, mindezt a képen szereplő információk manipulálása nélkül. Ezekből a képekből - melyeket már a Mai Manó Házban is kiállítottuk - ITT találsz egy válogatást.
Richard Kolker pedig szintén a cikkben is említett Google Street View segítségével mutatja meg, hogy napjainkra mennyit változtak a legendás fotóművészek ikonikus képeinek helyszínei. Ezt a különleges sorozatot ITT találod.

Ajánlott bejegyzések:

Ugrás a lap tetejére
süti beállítások módosítása