Már online is megtekinthető a Kongóban gyógyító magyar szemorvosról készült dokumentumfilm

2020. augusztus 14. Mai Manó Ház

Dr. Hardi Richárd szemorvos és szerzetes húsz éve gyógyít Afrika szívében, a Kongói Demokratikus Köztársaságban. Richárd a két magyarországnyi területű megye központjában, Mbuji-Mayiban dolgozik, a térség egyetlen jól felszerelt műtőjében. Innen indul csillagtúraszerűen a megye eldugott szegleteibe, hogy esélyt adjon azoknak a betegeknek is, akik 600–800 kilométerre laknak a szemészeti centrumtól. Tömegközlekedés nem lévén, a betegek (gyakran öregek és gyerekek) gyalogosan teszik meg az utat. Rokonokba kapaszkodva vagy bicikli csomagtartóján érkeznek Richárd ideiglenesen felállított műtőjébe a szürkehályog miatt sokszor addigra már teljesen világtalan páciensek. Ahogy Richárd fogalmazott:

"Ezeken az utakon 300–400 kilométer megtétele olyan, mintha azt kérném valamelyik budapesti beteg hozzátartozójától, hogy a hetvenéves vak nagymamáját tolja ki Párizsba a biciklije csomagtartóján…”

Sokaknak ez az egyetlen esélye arra, hogy ne vakon és kiszolgáltatottan éljék le az életük hátralévő részét egy sárkunyhó belsejében. Márpedig a betegek döntő többsége egyszerű szürkehályogban szenved. Az egyenlítői nap ereje és a szűrés hiánya miatt ez a régió különösen érintett a hályogos megbetegedésekben, pedig ez a szembetegség 15 perces egyszerű rutinműtéttel kezelhető volna. Mindkét hályogos szem esetén ez az idő 30 perc. – írtuk 2015-ben a Mai Manó Házban megrendezett Cataracta című kiállítás ajánlójában, ahol Hajdú D. András díjnyertes sorozatát mutattuk be.
A képre kattintva az öt évvel ezelőtt megrendezett kiállítás sajtóképeit találod.

 

A fotográfus a Mai Manó Házban bemutatott sorozatával 2015-ben, majd a sorozatot folytatva 2020-ban is elnyerte a Magyar Sajtófotó Pályázat első díját, és idén a világ egyik legrangosabb pályázatán (az amerikai Pictures of the Year versenyen) második helyezést ért el.
Hajdú D. András 2019 áprilisától két hónapon keresztül követte Hardi Richárd doktor hétköznapjait, és ez az út nem csak fizikailag, hanem mentálisan is próbára tette. – erről az RTL Klub tévécsatorna egyik műsorában beszélt.
Kamerájával Hardi doktort elkísérte három esőerdei kitelepülésére, ahol megint százával látta el a rászoruló szemészeti betegeket. Ezenkívül forgatott Mbuji-Mayiban is, egy épülő szemészeti klinika helyszínén. Háromezer kilométer megtett út, számtalan megvizsgált beteg és több mint száz műtét volt annak a hatvan napnak a mérlege, amíg a film forgott.
A Szemtestvér című dokumentumfilm lélegzetelállítóan gyönyörű helyszíneken játszódik, a középpontjában a misszionárius doktor áll, aki életét a kongói betegek megsegítésére tette fel, egy olyan országban, ami a háborúiról és a mindent beszövő korrupciójáról ismert. A fotográfus 35 perces dokumentumfilmjét nemrég online is elérhetővé tette, így most a Mai Manó Ház Blog olvasói is megtekinthetik a fotográfus és a szemészorvos felemelő és elgondolkodtató történetét. 

 

(forrás: hda.hu; maimano.hu)

Hajdú D. András 1981-ben született Budapesten, két lányával és feleségével egy Budapest melletti faluban él. Angol irodalomból szerzett diplomát, a szakdolgozatát az amerikai háborús fotográfiáról írta. Jelenleg szabadúszó fotósként dolgozik, a Budapesti Metropolitan Egyetem fotóriporteri tagozatán óraadó tanár, és a Nikon magyarországi nagykövete. Munkáival eddig huszonhat díjat nyert a Magyar Sajtófotó Pályázaton, közöttük háromszor kapta meg a nagydíjat.
Az elmúlt hat évben kétszer is elnyerte a rangos amerikai Pictures of the Year (POYi) fotópályázat díját képriportjaival. Három alkalommal nyerte el a Pécsi József Ösztöndíjat, 2012-ben a Robert Bosch Alapítvány ösztöndíját, továbbá kétszer a Hégető Honorka multimédia nagydíját. 2014-ben elsőként lett Hemző Károly-díjas. 2018-ban Minőségi Újságírásért díjban részesült egy komplex multimédiás cikksorozatért, 2019-ben Robert Capa Nagydíj Ösztöndíjban részesült. 2020-ban az év fotóriporterének választották. 

Ha szeretnéd támogatni András munkáját, ezen a linken minden információt megtalálsz.

Ajánlott bejegyzések:

Ugrás a lap tetejére
süti beállítások módosítása