Harry Gruyaert, a színek erejének felfedezője (A Mai Manó Könyvesbolt ajánlója)

2020. szeptember 17. Mai Manó Ház

Harry Gruyaert 1941-ben született Antwerpenben, másodikként hat testvér közül. Apja, aki színes fényképezést oktatott a helyi Gevaert AG-nál, szenvedélyes filmes volt, de a fényképész hivatást elutasította. Gruyaert így ír gyermekkoráról Roots [Gyökerek] című könyvének az utószavában:
„Szigorú katolikus szellemben neveltek. […] Otthon Isten volt az első, aztán a pápa, végül apám következett.”
A fiatal Gruyaert számára egyértelmű volt, hogy minél hamarabb ki kell szakadnia ebből a lehangoló és dogmatikus közegből, hogy végre szabad lehessen. Miután 1962-ben befejezte tanulmányait a brüsszeli École du Cinéma et de Photographie nevű iskolában, Párizsba költözött.
A divat világa nagy hatással volt rá, így 1963 és 1967 között szabadúszóként a flamand televíziónak dogozott, majd később 1970 és 1972 között Londonban élt. Igazán azonban a fényképezést szerette, és apja kifejezett kívánsága ellenére eltökélte, hogy fotográfus lesz. Megismerkedett William Kleinnel és Jeanloup Sieff-fel, de hamar fel kellett ismernie, hogy egy asszisztensi pozíció a két nagyon erős személyiség mellett nem igazán viszi őt előbbre karrierjében. Így saját tehetségére hagyatkozva várta ki, míg felfedezte őt az Elle magazin művészeti vezetője, Peter Knapp, aki egy második Saul Leitert látott benne, az amerikai színes utcai fényképezés egyik úttörőjét, aki sokáig a divatfényképezés területén alkotott jelentőset. Így lett Gruyaert divat- és reklámfotós, utazni kezdett, végül ez lett a hivatása. - olvashatjuk Anne Kotzan írását a Fotóművészet magazin 2019/2. számában Gruyaert életéről.
A teljes cikket a képre kattintva találod. (.pdf)

gruyaert.jpgFotó: Berck Beach, France, 2007. Harry Gruyaert/Magnum Photos

A Mai Manó Könyvesbolt heti rendszerességgel megjelenő ajánlójában ezúttal Gruyaert 2015-ben megjelent albumát mutatjuk be, mely a Thames and Hudson gondozásában jelent meg.

Harry Gruyaert úttörő munkásságának első visszatekintése ez a könyv. Az 1941-ben Antwerpenben született és 1982 óta a Magnum Photos tagjaként dolgozó Harry Gruyaert gyökeresen megváltoztatta a kreatív és kísérleti színhasználatot az 1970-es és 1980-as években. A mozifilm és az amerikai fotósok befolyásolták munkásságát, ez határozta meg számára a színes fényképezés új területét, ami egy érzelmi, nem narratív, merészen grafikus megközelítés a világ megértésére.
1972-ben Londonban Gruyaert létrehozta a TV sorozatokból készített fotósorozatát, amikor véletlenszerűen fényképezte le az ott látott torzított képeket. Egy későbbi sorozata, a Made in Belgium széles palettán mutatja be ambivalens kapcsolatát szülőföldjével. Legutóbbi munkáiban a digitális fényképezés lehetőségeit kutatja és további kreatív megoldásokat talál a fénnyel való kísérletezésre. Gruyaert képei önállóak, gyakran függetlenek bármilyen kontextustól vagy tematikus logikától. Ez a kötet kiváló áttekintést nyújt 80 színes kép segítségével az érzékek felszabadítása iránti személyes törekvéseiről. 

A fotóra kattintva a 144 oldalas album képeiből találsz egy válogatást.  A fotóalbum megvásárolható a Mai Manó Könyvesboltban. 

(forrás: lensculture.com; maimano.hu; npr.org; epa.niif.hu)

A világ egyik legelső, színes felvételek készítő fotográfusának képeiből ITT találsz egy válogatást.

Ajánlott bejegyzések:

Ugrás a lap tetejére
süti beállítások módosítása